Leefbaar wil betere lokale journalistiek

ALMERE
De Almeerse politiek heeft donderdagavond gesproken over een impuls voor de lokale journalistiek. De stad is de afgelopen tijd twee media kwijtgeraakt na het stoppen van Almere Vandaag en Media036. Het gesprek is een initiatief van Leefbaar Almere.

Tijdens het gesprek werden voorbeelden aangehaald van lokale en onafhankelijke journalistiek. Raadslid Nico van Duijn van Leefbaar denkt onder meer aan een soort mediafonds waarbij journalisten een verzoek kunnen indienen voor een project. 

Kritisch op Omroep Flevoloand
Van Duijn hoopt op deze manier dat de macht ook goed gecontroleerd wordt. Hij is ook kritisch op Omroep Flevoland, dat door de bezuinigingen flink in kwaliteit zou hebben ingeleverd. "Vroeger had je gigantische projecten met maatschappelijke onrust en zo. En jullie, van jullie organisatie, kenden elke pagina en wisten iedereen te vinden die daarover ging. Denk maar Omniworld vroeger. We hebben nu de Floriade en jullie krijgen het qua formatie gewoon niet voor elkaar om daar diepgravend en kritisch mee om te gaan en ons de les te lezen. Nou dat is niet goed."

Na het gesprek met de politiek, gaat raadslid Van Duijn werken aan een plan. Dat zou in november besproken moeten worden door de Almeerse gemeenteraad.


reacties (6)

 • Hannes

   

  Zoals de anonieme lobbyisten en spindokters; horen daar ook in alle bescheidenheid de weldenkende anonieme reacties uit het forum van Omroep Flevoland bij!! "Uiteindelijk stemt men ook anoniem denkende de juiste en waardevolle coalitiepartij gevonden te hebben!" Waar men van mag verwachten de juiste strategie te volgen!!

  reageer
 • Boels

   

  Ik vrees dat de onderzoekjournalistiek op sterven na dood is; de klassieke media (kranten en tijdschriften) zijn noodlijdend en de landelijke publieke omroep (kosten 800 miljoen per jaar) lijken handjeklap te plegen met de landelijke politiek. Geen slecht woord over (bijvoorbeeld) het KlimaatAkkoord van €70 miljard of meer (en maar klagen over €15 per jaar meer eigen risico voor de zorg). Of over de ontbossing door NGO's voor bijstook in kolencentrales. Een gemeenteraad heeft echter wel (door het budgetrecht) een wapen om de gemeentelijke diensten te dwingen volledige openheid te geven over alles wat de gemeente wel of niet doet. Te denken valt aan openbaar toegankelijke gegevensbestanden van alle gemeentelijke bezit (inclusief staat en planning van onderhoud) en activiteiten en contracten; daarnaast ook een openbaar subsidieregister gekoppeld aan verantwoordingen, samenstelling en vergoedingen van bestuurderen. Daarmee kan de burger raadsleden helpen om onvolkomenheden te signaleren. Kortweg: de gemeente moet met de billen bloot (kan voor hogere overheden ook geen kwaad).

  reageer
 • Herman

   

  "Onafhankelijke" vaklui die betaald worden door de gemeente. Waar haalt deze man het vandaan. Tijd om met pensioen te gaan misschien? Iets met onder een steen hebben gelegen?

  reageer
 • Wouter de Lange

   

  Samengevat. Meneer van Duijn heeft geen zin om alle stukken te lezen en waar nodig kritische vragen te stellen. Laat dit liever over aan Omroep Flevoland. Meneer van Duijn. Een aantal mensen besturen de stad, maken plannen en bereiden besluiten voor. U bent als raadslid gekozen om deze plannen in de fase voor het besluit te toetsen. Dat heeft niet met macht, maar met onmacht te maken dat u daar blijkbaar niet toe in staat blijkt. Volgend jaar is het 2018. Het jaar van de verkiezingen. Een debacle met een nieuwe lokale omroep gaat u als raadslid niet helpen in geloofwaardigheid en stemmen. Investeren in de Almere Vorige Week ook niet. Ik geef het u even mee.

  reageer
 • Boels

   

  Van Duijn heeft wel degelijk een punt: overheden (in dit geval de gemeentelijke diensten en BW) hebben (als het goed is) alle gegevens in handen en kunnen in theorie (en helaas in de praktijk) de democratische gekozen organen (in dit geval de gemeenteraad) misleiden. Het is niet de raad die de keuze maakt welke leveranciers of adviseurs "uitgeloot" worden, dat zijn de gemeentelijke diensten en B&W. Het is dan ook te gemakkelijk om raadsleden verwijten te maken dat ze hun werk wellicht niet goed doen. ik hoef niet te wijzen op de "ongelukjes" bij de uitvoering van taken in Almere. Besef ook dat een raadslid ook nog een gewone dagtaak heeft. Het klopt dat er ook sprake is van onmacht; om dat je op moet boksen tegen boekwerken omslachtige, zijsporende blabla dat net zo goed op 1 A4-tje had gekunt.

 • Ron H

   

  Dat vind ik nou een leuke reactie van Nico.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Geweldig. Een raadslid die zijn werk aan Omroep Flevoland uitbesteed

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert