Lelystad krijgt grootste zonnepark van Flevoland

LELYSTAD

Er komen steeds meer gebieden met zonnepanelen in Flevoland. Eind vorige maand werd de grootste van Flevoland gestart in Emmeloord, een gebied van 28 voetbalvelden. En vrijdag werd bekend dat de gemeente Lelystad vergunningen heeft toegekend voor nog eens drie nieuwe zonneparken, samen zo'n 90 voetbalvelden groot. 

Grootste park komt bij Flevokust
Vooral de samenwerking met energiebedrijf ENGIE op het terrein de voormalige visvijvers springt eruit. Op dit stuk grond bij Flevokust wordt voor 30 hectare aan zonnepanelen geplaatst. Dit terrein kan stroom opwekken voor 5700 huishoudens. Onder de zonnepanelen laat ENGIE schapen grazen. Behalve dit immense zonnepark, dat de grootste van Flevoland wordt, komen ook bij de Maximacentrale nog eens 9.200 zonnepanelen.

De gemeente en ENGIE hebben afgesproken dat de grond de komende 18 jaar gebruikt wordt om zonne-energie op te wekken. De aanleg van het grootste zonnepark start waarschijnlijk volgend jaar en wordt deels gefinancierd met subsidie van het Rijk. 

Emmeloord nu nog de grootste
Eerder op vrijdag werd aangekondigd dat op het terrein van de Wageningen universiteit ook een groot park wordt gebouwd. Daar wordt gekeken of de grond onder de zonnepanelen gebruikt kan worden voor de teelt van bamboe.
Het zonnepark van Emmeloord is nu nog de grootste. Sinds kort wordt dit zonnepark van 28 voetbalvelden opgebouwd op een bedrijventerrein naast de A6.

Meer zonneparken verwacht
Gemeenten willen in 2025 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in de gemeente gebruikt wordt, daar ook op een milieuvriendelijke manier opgewekt wordt. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer zonneparken worden aangekondigd. De provincie worstelt ondertussen nog met het dilemma dat zij liever niet willen dat landbouwgrond wordt ingezet voor zonne-energie. Begin volgend jaar wordt hierover een standpunt ingenomen door het provinciebestuur.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/151690/emmeloord-bedrijven-profiteren-van-zonnepark
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/152148/lelystad-groot-nieuw-zonnepark-bij-terrein-waiboerhoeve
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/147598/flevoland-duizend-hectare-voor-meer-zonneparken

reacties (7)

 • HH

   

  Haal alle zonnepanelen en winmolens weg en bouw een kernenergiecentrale in Flevoland. Schoon en veilig. De beste locatie hiervoor is waar nu het vliegveld wordt aangelegd. Zijn we ook meteen van dat flutvliegveld af.

  reageer
 • Jan2

   

  We hebben toch prachtige stukken dijk die zon-gunstig liggen. En we hebben de Markerwaard. Plek genoeg! Daar hoeft echt geen landbouwgrond voor opgeofferd te worden! .........tenzij er weer een politicus is die denkt er aan te kunnen verdienen i.o.m. een grondbezitter.

  reageer
 • Almeerse

   

  Net een brief in de bus gevonden van de gemeente Almere over de aanleg van een veld van 79 hectare (160 voetbalvelden) langs de A6 bij Almere Buiten... Zit er niet op te wachten, vind het lelijk, heb liever het gele koolzaad... Of goede geluidswanden..

  reageer
 • Boels

   

  Is er een rekenaar die mij kan vertellen hoeveel CO2 zo'n koolzaadveld afvangt? Het zou mij niet verbazen als dat meer is dan dan de vermeden uitstoot met zonne-energie.

 • henk

   

  Een slechte zaak dat 30 hectare goede landbouw grond hiervoor wordt gebruikt terwijl er in de wereld nog zoveel honger is . En dat de Wageningen Universiteit dit laat gebeuren alleen vanwege de subsidie . Subsidie die moet worden opgebracht door de burger .

  reageer
 • Den

   

  Subsidie (van de overheid) wordt altijd opgebracht door de burger. Zonder innovatie geen vooruitgang. Er is nog nooit 1 snijboon naar hongergebieden in de wereld gegaan. We hebben een overschot van areaal.

 • Maartje

   

  Geweldig als dit zonnepark op de plaats van het vliegveld wordt aangelegd. Meteen doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Prima, goed voor het openhouden van fossiele centrales. Of denkt er iemand buiten de groene sekte ook dat de zon altijd schijnt en dat er kaboutertjes als het duister wordt met magische lantaarntjes de zonnepanelen beschijnen?

  reageer
 • Jeroen

   

  Als u denkt dat er alleen energie opgewerkt wordt als de zon schijnt heeft u het bij het verkeerde eind; ook bij bewolking gebeurt dat.

 • HH

   

  Super initiatief. Eerst het vliegveld weg en dan op die plek een zonnepark aanleggen. Top!

  reageer
 • Schaapjes

   

  Ja duurzaamheid alleen als het wat oplevert niet als het wat kost. .. Hoe krom met een vliegveld de industrie zonder innovatie en volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert