Lelystad krijgt grootste zonnepark van Flevoland

LELYSTAD • Vr 6 oktober 2017 | 17:45 • Vrijdag 6 oktober 2017 | 17:45

Er komen steeds meer gebieden met zonnepanelen in Flevoland. Eind vorige maand werd de grootste van Flevoland gestart in Emmeloord, een gebied van 28 voetbalvelden. En vrijdag werd bekend dat de gemeente Lelystad vergunningen heeft toegekend voor nog eens drie nieuwe zonneparken, samen zo'n 90 voetbalvelden groot. 

Grootste park komt bij Flevokust


Vooral de samenwerking met energiebedrijf ENGIE op het terrein de voormalige visvijvers springt eruit. Op dit stuk grond bij Flevokust wordt voor 30 hectare aan zonnepanelen geplaatst. Dit terrein kan stroom opwekken voor 5700 huishoudens. Onder de zonnepanelen laat ENGIE schapen grazen. Behalve dit immense zonnepark, dat de grootste van Flevoland wordt, komen ook bij de Maximacentrale nog eens 9.200 zonnepanelen.

De gemeente en ENGIE hebben afgesproken dat de grond de komende 18 jaar gebruikt wordt om zonne-energie op te wekken. De aanleg van het grootste zonnepark start waarschijnlijk volgend jaar en wordt deels gefinancierd met subsidie van het Rijk. 

Emmeloord nu nog de grootste


Eerder op vrijdag werd aangekondigd dat op het terrein van de Wageningen universiteit ook een groot park wordt gebouwd. Daar wordt gekeken of de grond onder de zonnepanelen gebruikt kan worden voor de teelt van bamboe.
Het zonnepark van Emmeloord is nu nog de grootste. Sinds kort wordt dit zonnepark van 28 voetbalvelden opgebouwd op een bedrijventerrein naast de A6.

Meer zonneparken verwacht


Gemeenten willen in 2025 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in de gemeente gebruikt wordt, daar ook op een milieuvriendelijke manier opgewekt wordt. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer zonneparken worden aangekondigd. De provincie worstelt ondertussen nog met het dilemma dat zij liever niet willen dat landbouwgrond wordt ingezet voor zonne-energie. Begin volgend jaar wordt hierover een standpunt ingenomen door het provinciebestuur.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/151690/emmeloord-bedrijven-profiteren-van-zonnepark
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/152148/lelystad-groot-nieuw-zonnepark-bij-terrein-waiboerhoeve
http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/147598/flevoland-duizend-hectare-voor-meer-zonneparken

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel