Onderzoek vogelgriep: bedrijven getroffen door hetzelfde virus

BIDDINGHUIZEN
Op de drie bedrijven in Biddinghuizen, die vorig jaar zijn getroffen door de vogelgriep, is hetzelfde virus aangetroffen. Dat zou kunnen betekenen dat de bedrijven elkaar onderling hebben besmet, of dat de bedrijven door dezelfde bron van buiten zijn geraakt. Dat zeggen onderzoekers van de Wageningen Universiteit.

In december 2016 werden in dezelfde week drie pluimveebedrijven bij Biddinghuizen besmet. Alle drie op de Alikruikweg, en bij elk van de drie bedrijven werden eenden gefokt. Dat op de bedrijven hetzelfde virus is gevonden is uitzonderlijk. In Nederland zijn 15 bedrijven geruimd, maar alleen in Biddinghuizen is hetzelfde virus aangetroffen. Er is onderzocht hoe dat kan, maar volgens de onderzoekers lijkt er geen contact geweest tussen de drie bedrijven.

Het zou volgens de onderzoekers aannemelijker zijn dat ze door een gemeenschappelijke bron zijn getroffen. Welke optie het was valt niet met zekerheid te zeggen, maar er wordt verder geen onderzoek naar gedaan. De vogelgriep zou naar Nederland zijn gebracht door Russische trekvogels.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert