Onduidelijkheid over planning buitendijkse haven

URK
Het is onduidelijk of de planning van de provincie rondom de buitendijkse haven bij Urk wordt gehaald. De IJsselmeervereniging wil de aanleg van de buitendijkse haven tegenhouden. De vereniging vreest dat de schade voor het landschap en de natuur te groot is. Er is daarom beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het provinciale plan om de haven aan te leggen.

Hof van Justitie
Dit bezwaar bij de Raad van State kan nog niet behandeld worden. De rechters willen eerst duidelijkheid van het Europese Hof van Justitie. Dat heeft te maken met regelgeving over de uitstoot van stikstof. De Raad van State wil dat advies van het Hof afwachten, voordat ze zich over het bezwaar van de IJsselmeervereniging buigt.

Hoe nu verder?
Deze procedures bij de Raad van State hebben geen schorsende werking. Dat betekent dat de provincie de haven gewoon kan aanleggen. De provincie loopt dan wel het risico om achteraf door de Raad van State teruggefloten te worden. De vraag is nu of de provincie dat risico wil nemen. Daarover is de provincie Flevoland nu aan het nadenken. Binnen enkele weken verwacht ze daar duidelijkheid over te kunnen geven. 
 

reacties (6)

 • In Nederland is niets meer uit te voeren zonder dat er wel iemand,( een groep), is die er tegen gaat protesteren. Als we nu eens al deze onzin afschaffen, en het geld dat er mee gemoeid is aan de zorg gingen besteden, wat zouden daar veel goede dingen mee gedaan kunnen worden.

  reageer
 • Jan Hendrik Post

   

  Is dit nou de enig mogelijke variant voor een nieuwe haven? Een aan de dijk vastgeplakte langgerekte kade? Wij liggen vaak met ons schip in de vluchthaven de Blocq van Kuffeler bij Almere. Een soortgelijke inwendige haven als dit kunnen ze ook hier goed situeren. Zou beter zijn tegen golfslag en beter aan kunnen sluiten op het achterliggende industriegebied. En vanaf hier in de toekomst een nieuwe sluis met bypass richting de Urkervaart. Maar misschien denk ik er wel weer wat te gemakkelijk over.

  reageer
 • Hannes

   

  Dat kan nog allemaal toekomst muziek zijn; met alle nieuwe duurzame technologieën, wat betreft het milieuvraagstuk! "Een haven kan alleen maar groeien met een goeie ligging, en een gegarandeerde vraag en aanbod!!" (En met een architectuur wat past bij URK waarbij de bewoners en vaarrecreant ook zeker aan zijn trekken zal komen!!))

 • Danny

   

  Een inwendige haven heeft een iets ander kosten plaatje en daar zijn andere vergunningen voor nodig. Dit buitendijks aanleggen is de goedkoopste oplossing.

 • Jaap

   

  Het probleem is dat de gemeente Urk jaren heeft geslapen. Anders had de gemeente als extra toetje ook nog een containerhaven gekregen. Geert Post heeft als wethouder de buitendijkse haven meer gefrustreerd dan positief willen meewerken. Indien wethouder Post een beetje positiever zou zijn dan had je al het gedoe met de IJsselmeervereniging nooit gehad. Met Geert Post valt niet samen te werken en Post kost op deze wijze de Urker samenleving bakken met geld.

  reageer
 • .\/\/. (de echte dan)

   

  Die haven komt er gewoon. Jammer dat Frenky zijn kennis niveau zo laag is.

  reageer
 • De ambtenaar

   

  Laat nu de gemeente Noordoostpolder beleid over het Plan Aanpak Stikstof (PAS) in het belang van de agrarische sector van deze gemeente in de ijskast gezet hebben met de bedoeling het plan er nooit meer uit te halen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frenky

   

  Die haven komt er niet nu niet morgen niet volgend jaar niet over 10 jaar niet.

  reageer
 • Knielus

   

  Het verstand heeft gesproken.. uch

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert