Bossen rond Oostvaardersplassen voor winter gesloten

FLEVOLAND
Delen van het Kotterbos en het Oostvaardersbos bij Almere zijn sinds vrijdag gesloten voor wandelaars. Eerder deze week ging het wandelgebied De Driehoek ook al op slot

De bossen blijven tot begin mei afgesloten, zodat wilde dieren in de winterperiode zo veel mogelijk rust en beschutting kunnen vinden. Als de dieren in hun rust gestoord worden, gaan ze zich volgens Staatsbosbeheer extra inspannen. Hun vetvoorraad neemt dan onnodig af. 

Staatsbosbeheer sluit de bossen ook af, omdat in de winterperiode soms verzwakte dieren vroegtijdig worden afgeschoten. Dit gebeurt wanneer de dieren waarschijnlijk het einde van de winter niet zullen halen. Wanneer het bos niet afgesloten was, zou het afschot volgens Staatsbosbeheer gevaarlijk voor omstanders kunnen zijn.

De afgesloten delen van de bossen zijn met borden aangegeven. De fietspaden in het Oostvaardersbos tussen de woonwijk, de spoorbaan en natuurbelevingscentrum De Oostvaarders zijn wel geopend.

Om mensen toch de gelegenheid te geven om te wandelen, gaat Staatsbosbeheer tot begin april begeleide wandelingen organiseren. Hierbij is er volgens de natuurbeheerder een goede kans op het waarnemen van de dieren in hun natuurlijke, winterse, omstandigheden.

reacties (14)

 • milkyway

   

  staatsbosbeheer ik vind dat de ovp alles gewoon moet open gooien qua wandel routes etc, en niet met smoezen komen van dieren moeten rust zoeken bla bla bla wat zijn dat voor onzin smoezen.. ze willen gewoon niet horen dat mensen zien wat voor een dierenhell het bij de ovp is voor de vele dieren, afgelopen zomer vanaf de praambult was het 1 gele vlakte van de sintjacobskruid. beesten hadden niks anders te eten dan dat, daar gaan dieren massaal aan kapot krijgen o,a lever en nierfalen van die plant. t is schandalig wat er gebeurd bij de ovp,en mensen mogen de werkelijkheid niet zien en t is nog geen eens ECHT winter geweest. dus staatsbosbeheer zet de ovp open ipv dicht en laat mensen maar werkelijk zien hoe ziek jullie beheer is.

  reageer
 • Ikke nie meer snap

   

  Op de Veluwe worden er pak en beet standaard zo'n beetje 2500 dieren per jaar afgeschoten en dat terwijl ze juist wel gevoerd worden.

  reageer
 • Marco

   

  Nu blijft het angstvallig stil bij animal rights. Als ze nou daar eens camera’s hangen en deze beelden publiceren bij SBS dan weet heel Nederland dat ze belasting betalen voor dierenleed.

  reageer
 • Ed

   

  Jammer dat Staatsbosbeheer dit probleem afwentelt op de Almeerse bevolking door wandelpaden een groot deel van het jaar af te sluiten. Begeleide wandelingen zijn natuurlijk geen oplossing. Men zal eerder naar elders rijden waar je wel gewoon mag wandelen.

  reageer
 • ./\/\.

   

  Ach ik zit toch achter de pc, info de winter al helemaal. Lekker surfen op het web en u als lezer mijn ideeën en kennis delen. Misschien dat ik van de zomer de trein weer eens neem door de oostvaardersplassen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

   

  Het afslachtseizoen is weer begonnen in deze “natuurlijke” omgeving en de kadavers laten ze wegrotten of afvoeren naar Rendac! Waarom wordt het gebied niet door veehouders beheerd die met zorg voor de dieren omgaan en met respect voor dierenwelzijn er een aantal ten gelde maakt zonder lijden! De PvdD moet zich diep schamen dat zij het huidige wanbeheer steunen!

  reageer
 • Dierenliefhebber

   

  Wat een hypocriet gedoe! Die beesten kunnen geen kant op! Hoe kan deze dorre vlakte al deze beesten van voedsel voorzien. Dierenkwelling is het en niet minder. Politiek wordt eens wakker, zo ga je niet met beesten om. Gemeenten in de polder jullie moesten je schamen. Bah en nog eens bah!!!! Zorg dat deze beesten een waarlijk bestaan krijgen stelletje dierenbeulen!!!

  reageer
 • Lonneke

   

  Het is gewoon één groot hertenkamp. En tijdens de wandelingen met Staatsbosbeheer "schijnt er een goede kans te zijn op het waarnemen van de dieren". De Oostvaardersplassen zijn een toeristische trekpleister geworden, en je mag het gebied nagenoeg niet in. Opheffen, dat hele AFGESLOTEN gebied en geef die dieren de vrijheid.

  reageer
 • Marjon

   

  S middag hm meestal s avonds of s nachts .ze hebben liever geen getuigen .en dat snap ik wel

  reageer
 • Schutte

   

  Door de winter verzwakte dieren ?....Welke winter....Het is herfst. ....Wat een leugen...Er zij er te veel dus begint het afknallen. ..zonder pottenkijkers

  reageer
 • Sef

   

  Het afschieten van soortgenoten levert geen stress op voor de dieren die beschutting zoeken? Wat een slecht verhaal weer.

  reageer
 • Jan

   

  Kijkend vanaf de Praambult vanmiddag, was er alleen maar een kaalgevreten vegetatie en een kapotgetrapte bodem te zien. Verder 1000-den edelherten zover als het oog kon reiken, wat een troosteloos gezicht. Hoe lang gaat deze jaarlijks terugkerende marteling voor deze opgesloten dieren nog duren. Heet dit natuurbeheer?

  reageer
 • Merreha

   

  Buitenstaanders mogen geen getuige zijn van het onnodig lijden. Het wanbeleid van Staatsbosbeheer heeft dit jaarlijks terugkerend drama geleid. Op een kaal gevreten en plat getrapte vlakte valt ook weinig te halen in de wintermaanden.

  reageer
 • Jager

   

  Klopt....fantastisch

 • AB

   

  Het afschot was al in volle gang in het Kotterbos hedenmddag.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  De tekst bij bijgaande foto in dit bericht gaf het toch al aan! “Staatsbosbeheer wil grazers extra rust gunnen”

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert