Michael P. bekent moord en verkrachting Anne Faber

ZEEWOLDE
Verdachte Michael P. heeft bekend dat hij Anne Faber op 29 september heeft verkracht en vermoord en in Zeewolde heeft begraven. Dat zei de officier van justitie woensdagochtend tijdens een pro-forma zitting in Utrecht. P. was niet zelf bij de zitting aanwezig.

Tijdens de pro-forma zitting werd de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar werd de stand van zaken van de onderzoeken aangegeven. De officier van justitie verklaarde dat Michael P. moord, beroving van vrijheid en verkrachting van Anne Faber ten laste wordt gelegd. Zij maakte toen een fietstocht in de omgeving van Baarn, maar keerde niet terug. Na half acht 's avonds werkte haar telefoon niet meer.

Vriendenkring 
De officier dankte de vriendenkring van Anne Faber, die twee weken naar haar hebben gezocht. Dankzij de vrienden werd haar jas teruggevonden. Het dna op de jas leidde naar Michael P.
In eerste instantie zweeg P. twee dagen, maar volgens de Officier van Justitie heeft hij na twee dagen bekend dat hij haar heeft aangehouden, verkracht onder bedreiging van een mes en haar met dat mes heeft gedood en daarna begraven in een bos bij Zeewolde. Op basis van zijn aanwijzingen, werd het lichaam van de vrouw op 12 oktober gevonden. 
P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten in 2010. Hij kwam in beeld nadat zijn DNA op de gevonden jas van Faber was aangetroffen. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had.

Onderzoek
De recherche is nog bezig met onderzoek naar de verklaring van P. aan de hand van camerabeelden, de posities waar zijn telefoon zich bevond en getuigenverklaringen. Het dossier moet 13 maart worden afgerond.
P. wordt 15 januari voor een vier weken durend klinisch onderzoek opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Nieuwe pro-forma
De rechtbank heeft 23 maart een nieuwe pro-forma-zitting gepland. De advocaat van P. meent dat hij te weinig tijd heeft om zich hier op voor te bereiden als het dossier pas een week eerder wordt afgerond. De rechtbank wees het verzoek af om eerder stukken beschikbaar te stellen. Voor de inhoudelijke behandeling is alvast 11 en 12 juni gereserveerd.

Familie
De rechtszaal in Utrecht was vanochtend afgeladen met journalisten. Ook de familie van Anne Faber was aanwezig in de rechtbank, maar volgde de korte zitting vanuit een andere zaal. De officier van justitie benadrukte dat de vermissing en dood van Anne diepen sporen hebben achtergelaten. Het grote leed vraagt om rust en verwerking en zij vroeg de media dit te respecteren.
 
 

reacties (3)

 • Jo

   

  Geen geld en tijd meer aan verspillen.Gewoon levenslang.

  reageer
 • Rob

   

  Hoeft maar 5 minuten te duren, misdaad is al lang bewezen. Opsluiten die krankzinnig gestoorde idioot en nooit maar dan ook nooit meer loslaten in de maatschappij. Oja sobere opsluiting water en brood zodat de kosten laag blijven voor dit soort van uitschot.

  reageer
 • Hans K

   

  Het is de toezichthouder re-integratie in de maatschappij die het fout heeft gedaan. Die is op de stoel gaan zitten van de behandelaar. Gebeurd al zo vaak. Deze gek had nooit uit de instelling vrij rond mogen lopen. Een levensgevaarlijke hond laat je ook niet los in de natuur. Dan is het wachten op een slachtoffer.

  reageer
 • kees d.

   

  De fout zit in het feit dat een "verdachte" in Nederland niet hoeft mee te werken aan zijn veroordeling. Als dit nu eens wordt aangepast kunnen er veel meer van dit soort figuren achter de tralies verdwijnen. Iedere verdachte in een zeden- of moordzaak verplicht onderzoek Pieter Baan Centrum.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert