'Pas besluit over vliegveld als alles klopt'

LELYSTAD • Ma 5 februari 2018 | 19:35 • Maandag 5 februari 2018 | 19:35
Minister Cora van Nieuwenhuizen zal eind deze maand besluiten of Lelystad Airport inderdaad volgend jaar april open kan. Maar zij besluit niet voordat zij er zeker van is dat alle fouten en onduidelijkheden zijn weggenomen. Dat zei de minister maandagavond na afloop van een bezoek aan de luchthaven.

Van Nieuwenhuizen bracht maandag werkbezoeken aan Deventer, Ede en Lelystad Airport voor overleg met bestuurders en actiegroepen. Haar conclusie is dat er op zich niemand tegen de luchthaven is, maar wel tegen het langdurig op 1800 meter vliegen over Gelderland en Overijssel.

De minister wil op basis van de gecorrigeerde milieu-effectrapportage, aangepaste vliegroutes en andere voorstellen nagaan of opening in 2019 verantwoord is. Ook weegt zij dan af of aanpassing van het Luchthavenbesluit haalbaar is voor april volgend jaar. Hierop kunnen mensen zienswijzen indienen, moet de Raad van State advies geven en de Tweede en Eerste Kamer een besluit nemen.

Vertrouwen
De VVD-minister erkent dat het moeite zal kosten om het vertrouwen terug te winnen, zeker bij bewoners bij wie dit helemaal is verdwenen. Daarom is het volgens haar van belang dat er geen nieuwe fouten meer worden gemaakt en de oude fouten worden hersteld. Zorgvuldige communicatie is daarbij cruciaal, zodat mensen overal bij worden betrokken.

Van Nieuwenhuizen zegt dan ook te begrijpen dat er wantrouwen is ontstaan, nadat NRC maandag berichtte dat het ministerie berekeningen heeft gemaakt over de haalbaarheid van 60.000 in plaats van 45.000 vliegbewegingen. Volgens de minister gaat dat om een 'rekenexcercitie'.

Dronten
Van Nieuwenhuizen heeft van Dronten een lijstje met acht punten gekregen, die de gemeente als compensatie voor de komst en overlast van de luchthaven wil terugzien. Zij en de eveneens aanwezige burgemeester Aat de Jonge wilden niet op details ingaan. Wel zei de minister dat een deel te maken heeft met communicatie en inspraak. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel