'Theaterkwartier leent zich niet voor uitgebreid meepraten'

LELYSTAD • Di 13 maart 2018 | 23:54 • Dinsdag 13 maart 2018 | 23:54

De Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom vindt de plannen voor het nieuwe theaterkwartier te ingewikkeld om inwoners er gedetailleerd over te laten meepraten. Het plan leent zich niet voor een uitgebreide enquête, zoals enkele jaren terug bij de inrichting van het Stadhuisplein.

Een meerderheid van de raad was het hier dinsdagavond mee eens en verwierp een voorstel van Leefbaar Lelystad. Die partij vindt dat de inwoners vooral moeten kunnen oordelen over de nieuwe inrichting van het Agorahof, maar ook over andere onderdelen uit het plan.

Volgens Sparreboom kun je niet zoals bij het Stadhuisplein inwoners laten kiezen uit drie voorstellen. Het theaterkwartier bestaat uit diverse onderdelen als een bioscoop, horeca, woningen en openbare ruimte, die met elkaar verband houden. De wethouder vindt het beter hierover te praten met direct betrokkenen, zoals ondernemers en omwonenden van het Agorahof.

De raad ging unaniem akkoord met de plannen, waarvoor de gemeente nu projectontwikkelaars gaat zoeken. Wel moet het college nog eens goed kijken naar wat voor woningbouw er rondom het Agora theater komt, want dat mag niet worden ‘ingebouwd’. Er komt een supervisor die de uitwerking van de plannen kritisch volgt.

Leefbaar vroeg om een marktonderzoek naar de positie van de horeca. Dit na zorgen van onder meer horeca-ondernemers aan het Horecapleintje, die zich afvragen of er wel behoefte is aan een nieuw horecagebied in Lelystad. De ondernemers hadden de raad maandag nog gevraagd een besluit uit te stellen.

Volgens Sparreboom is de behoefte aan horeca al onderzocht in de plannen voor het theaterkwartier. De hoeveelheid horeca in het gebied is daarop teruggebracht van 1.250 naar 1.000 vierkante meter. De Inwonerspartij stelde dat het nieuwe horecagebied wat haar betreft los staat van de discussie over het Horecapleintje.

 

reacties (28)

 • jan

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  waarom inspraak willen hebben, u koos uw volksvertegenwoordigers om voor u te werken en te bedenken, wat is dit voor raars om wanneer het u uitkomst even op de stoel van de door u gekozen mensen te willen gaan zitten. Kies dan niet maar ga er zelf zitten.
  en dit project is te complex om als leek even te willen gaan beslissen. laat dat over aan deskundigen aub.

  reageer
 • Stevie

    Do 15 maart Donderdag 15 maart

  Je kunt niet naar willekeur de ene keer draagvlak zoeken bij de burger en de andere keer niet, dan keert men zich tegen je. Sparrenboom, blijf lekker in het 'Ijspaleis' nadenken hoe het moet. Volgende week is de burger aan zet.1

  reageer
 • Bart van der Kolk

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Zolang de gemeente niet mede-aandeelhouder in een soort consortium wordt, om de huurprijzen voor de horeca mede te kunnen bepalen, en zeggenschap blijft houden over welke soort horeca etc. is alle planmakerij waardeloos: dan bepaalt de projectontwikkelaar de huurprijs en wordt het gewoon weer leegstand, zoals in het hele stadshart gebruikelijk is. Ondernemers van het horecapleintje beseffen dat, en gaan niet meer betalen dan nu om in het 'theaterkwartier' te mogen. Het lijkt mij, na de instemming van de raad, dat een volgend college een heel goed plan moet overleggen, waar de volgende raad haar oordeel nog maar eens over moet laten gaan. Zonder substantiële financiële bijdrage van Lelystad wordt dit weer een loos plan met veel lelijke gebouwen en weinig aanloop, dus leegstand. Maar daar heeft de gemeente ruime ervaring mee....

  reageer
 • Jos

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  als men in de nieuwe situatie horeca ontwikkelt, krijg je dezelfde situatie als door uitbreiding van het wnikeldeel Promesse, en zal er wederom een deel van Lelystad gesloopt worden of leegstand van het huidige horecaplein. Mijn advies luidt: laat de horeca zitten op de huidige lokatie en niet uittbreiden naast de Agora

  reageer
 • Henk-Frits

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  De boel laten zoals het is lijkt mee ook geen optie. Bovendien is dit de enige plek waar ruimte is voor een bioscoop.

 • Flevoburger

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dat je als politicus zegt dat burgers ergens niet over mogen meepraten dan snap je het woord democratie niet echt ( of je hebt er maling aan ). Argumenten als "dit is er voor heel Lelystad en niet alleen voor de buurtbewoners? Hoe zit het dan met alle kritiek op de uitbreiding van het vliegveld? Je zou in ieder geval open moeten staan voor de mening / standpunten van burgers. Wat je daar als politicus later mee gaat doen is dan een ander verhaal. Je kunt burgers op veel manieren een mogelijkheid tot inspraak geven. Wat dat betreft heeft men in de politiek de kracht van het internet nog niet helemaal begrepen. Nee, met zulke uitspraken hoor je mi niet in een democratisch bestel thuis. Maar dat heeft de VVD samen met D66, het CDA en in mindere mate de CU al na de vorige verkiezingen in de praktijk bewezen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • O¿O

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Onderzoek naar behoefte voor een horeca door zorgen van horeca ondernemers aan het pleintje. Hoe doorzichtig. Noem je partij dan eigenbelang!

  reageer
 • Toehoorder

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Bij LL stemde een raadslid vrolijk mee over deze plannen terwijl hij een zaak heeft in deze sector en er dus belangenverstrengeling dreigt.

  Als je er echt alleen voor de stad en niet voor jezelf zit laat je dat zien en stem je niet mee.

  Dan kan LL wel steeds staan te hakken anderen maar ze zijn zelf eigenlijk het superpluche!

  reageer
 • Frits

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Geheel mee eens met Sparreboom het is geen stadhuisplein verhaal.
  Zsm uitvoeren door projectontwikkelaars.

 • Alexandros des Børgus

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Jammer dat de discussie omtrent het Horecapleintje niet wordt meegetrokken. Dit pleintje moet ervoor verkast worden wil je het nieuwe Theaterkwartier enigszins succesvol maken. Anders krijg je alleen maar leegstand, want rond het station is eigenlijk ook al een horecapleintje.

  reageer
 • Thomas

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Terecht besluit. Iedereen, leefbaar inclusief, weet al wat daar uit zou komen: "Weeh! Ik wil niet dat er iets verandert! Nooouuu! Mijn huis! Ikke ikke! Niet denken aan het dorp, denk alleen aan mij!"

  Dat soort onconstructief gezeur is niet waar inspraak voor is.

  reageer
 • GJG

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Jammer dit Omroep Flevoland. Dit soort berichtgeving zorgt er alleen maar voor dat mensen slecht geïnformeerd worden en (terecht) boos zijn. De wethouder heeft besloten dat de gemeente niet gaat werken met de 'methode Stadhuisplein'. Betrokken stakeholders krijgen zeker wel de ruimte om mee te denken en dat zijn er meer dan alleen Agora en Underground.

  reageer
 • Richard Schuurman

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Bericht is inmiddels aangevuld.

 • Bromsnor

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Logisch. Het kwartier is er voor heel Lelystad en niet voor de buurtbewoners. Zou je tot genoegen van de buurt willen besturen dan komt er niet veel van.

  reageer
 • Lelystedeling

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Wederom arrogantie van de macht, maar dat straft de kiezer wel af bij de komende verkiezingen.
  Inwoners van Lelystad leven en beleven in het Stadshart en hun visie/inspraak wordt niet geduld.
  De partij Voor Veel Democratie, die keihard te worden afgestraft !

  reageer
 • Thomas

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dus u wilt dat vijf a tien mensen die daar wonen vanuit egoïstisch eigenbelang voor heel Lelystad bepalen wat er gebeurd?

  ....Volgens mij heeft de VVD het dan bij het rechte eind en zit u ernaast.

 • Richard

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Logische keuze. We moeten niet doen alsof inspraak bij elk stukje openbare ruimte nodig is. Laten we ook niet overal gaan stemmen over de kleur van de stenen. Planning van Theaterkwartier moet gedaan worden met alle betrokken stakeholders (zoals ondernemers en eigenaren) ook naar geïnteresseerde bewoners en bezoekers wordt gewoon geluisterd (bijv. tijdens de drukbezochte inloopavond). Dit maakt de ontwikkeling sneller, goedkoper, mooier en zorgt er ook nog eens voor dat het op de rest van de ontwikkelingen aansluit. We hebben toch allemaal baat bij een levendig Stadshart?

  reageer
 • CvDam

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Hoe kwam het ook alweer dat het agoratheater verkeerd om staat, namelijk Niet met opening naar het plein? Foutje van de gemeente.

 • gtre

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  De VVD manifesteert zich steeds vaker als een partij die lak heeft aan de burgers.
  Eigenlijk staat hier gewoon dat de burgers hun bek dicht moeten houden.
  Stem liever op de lokale partijen dan op het partijkartel van de grote partijen.

  reageer
 • VVD Lelystad

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Omroep Flevoland geeft een volstrekt onjuiste voorstelling van zaken. De plannen voor het Stadshart zijn unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad en hebben dus breed draagvlak in Lelystad!

  De ontwikkeling van het Theaterkwartier vergroot de aantrekkelijkheid van het Stadshart enorm en is een sterke positieve impuls voor onze stad.

  Voor deze plannen wordt een normale inspraakprocedure doorlopen waar inwoners en ondernemers in het Stadshart wel degelijk aan mee kunnen doen!

  reageer
 • gtre

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Snel, snel VVD Lelystad, snoer de omroep de mond.Of zet een spindoctor in om het weer recht te praten., want dit kunnen jullie echt niet gebruiken zo vlak voor de verkiezingen.

 • Johan

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Er moet nu vaart worden gemaakt met dit plan. Het huidige Agoraplein is te triest voor woorden. Dooie, lelijke boel.

  reageer
 • André

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Te gek voor woorden weg met die tante!

  reageer
 • Rob.Erto

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Ze is in ieder geval duidelijk. Anders dan de wassen neus die bewonersparticipatie heet in Almere.

  reageer
 • Bert

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Het is maar goed dat er volgende week verkiezingen zijn
  Gelijk afrekenen

  reageer
 • Klessebes

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  heel slim een week voor de verkiezingen

  reageer
 • Boels

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  De gemeente wil alleen maar praten met clubs die door de gemeente (mede) wordt gesubsidieerd?
  Dat is nog eens makkelijk praten!
  De belastingbetaler is de feitelijke subsidiegever, niet de gemeente.

  reageer
 • Bromsnor

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Onzin, de gemeente heeft vele inkomstenbronnen en slechts een marginaal deel komt van de belastingbetaler met een uitkering of klein loon.

 • Richard

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dat laatste klopt. Het stuk suggereert echter dat er alleen met gesubsidieerde stakeholders gesproken wordt. Dit klopt niet, ook ondernemers en eigenaren rondom de Agora en in het Stadshart praten mee, net als bewoners (als ze daar behoefte aan hebben).

 • carlo

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Tijd voor mensen in de raad die wel naar de inwoners willen luisteren.

  reageer
 • Aloys

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dat lelijke oranje ding mogen ze gelijk met de sloop mee nemen

  reageer
 • Bart

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Dat lelijke oranje ding is net 10 jaar oud, dus reken er niet op en kom over 25 jaar maar terug.

 • Stevie

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  De arrogantie van de macht. Ik begrijp dat teveel inspraak lastig is om te kunnen handelen. Maar juist de inwoners zijn betrokkenen, zij blijven nu weg uit het Stadshart, zij ageren tegen betaald parkeren en zij zijn de potentiële cliënten van Agora, Bioscoop en Underground. Janneke laat hier toch wel duidelijk merken van welke partij zij is. Keihard afstraffen op 21 maart zou ik zeggen, als de VVD de burger nu al niet serieus neemt geeft het weinig hoop voor de komende 4 jaar.

  reageer
 • Rinus

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Nee dat zei ze niet, ze zei dat belanghebbenden, ondernemers en bewoners een stem zullen hebben, maar niet zoals bij de herinrichting van het Stadhuisplein.

  reageer
 • GH

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  LL wilde een marktonderzoek horeca. Overbodig. Is jaren geleden al gedaan en na besluiten Stadshart en aanpasding programna aantal vierkante meters nu beduidend lager. Niet nodig dus.

  reageer
 • SJ

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Twee unaniem aangenomen besluiten en dan zo'n onzin bericht over een motie over een verschil van inzicht? Wethouder van mening dat de door LL voorgestelde "Stadhuispleinmethode" hier niet goed past. Opgave ingewikkeld. Maar wel betrekken van stakeholders zoals de markt, Lelystart, omwonenden, horeca etc. om tot optimale uitwerking te komen. Bericht klopt niet.

  reageer
 • KC

    Wo 14 maart Woensdag 14 maart

  Wordt dit democratie genoemd? Waar haalt de VVD dit vandaan om de burgers gewoon uit de hoogte opzij te zetten. Ik hoop dat dat zij behoorlijk worden afgestraft bij de verkiezingen. Arme Meta Jacobs zo was zij nooit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert