Staatsbosbeheer toont foto's kadavers Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 19 april 2018 | 22:20 • Donderdag 19 april 2018 | 22:20

Staatsbosbeheer heeft voor de eerste keer dit jaar fotografen toegestaan in de Oostvaardersplassen foto's van kadavers te maken. Dat meldt de NOS. Staatsbosbeheer was daar eerder terughoudend mee vanwege de felle discussie die gaande is over het gebied. Nu is er bewust gekozen om foto's naar buiten te brengen en de dierensterfte vast te laten leggen. 

Op de foto's staan karkassen van edelherten, niet die van konikpaarden of heckrunderen. Die zijn volgens Staatsbosbeheer afgevoerd naar een bedrijf dat de dieren verwerkt. Staatsbosbeheer wil met de foto's laten zien dat andere dieren weer leven van de gestorven dieren. De vossen en roofvogels eten er bijvoorbeeld van. 

Actievoerders zijn het niet eens met het beleid rond de grote grazers. De emoties tussen voor- en tegenstanders liepen hoog op. Zo werd tijdens een demonstratie een hek omver gelopen en werden boswachters bedreigd. Inmiddels hebben 11 actievoerders een boete gekregen voor vergrijpen die daarmee te maken hebben.

'Niet zeker of foto's deze winter zijn gemaakt'


Op de sociale media gingen veel foto's rond van dode dieren. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer vraagt zich af of die foto's daadwerkelijk deze winter gemaakt zijn. Bovendien is volgens hem niet zeker of de foto's wel in de Oostvaardersplassen gemaakt zijn. "Daarom wilden we nu onafhankelijke journalisten foto's laten maken."

Recordsterfte 


Nog niet niet eerder zijn zo veel dieren omgekomen als tijdens deze winter. Actievoerders winden zich op over het feit dat zo veel dieren doodgaan. Ze vinden dat de dieren bijgevoerd moeten worden. Ze demonstreerden geregeld tegen het beleid, dat nu een verantwoordelijkheid is van de provincie. Eerder al werd besloten de dieren deze winter bij te voeren. Nu staat vast dat de dieren tot zeker 5 mei extra eten krijgen. 

Woensdag maakt de Commissie Van Geel bekend wat er met de grote grazers in de Oostvaardersplassen moet gebeuren. De commissie is in opdracht van de provincie aan het werk gegaan. De presentatie van het onderzoek is eerder uitgesteld in verband met alle protesten. Voorzitter Pieter van Geel wilde de jongste gebeurtenissen meenemen in het finale-oordeel van de commissie. Omroep Flevoland doet woensdag live verslag van die presentatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel