Politieke vragen over liquidatie Ali Motamed

ALMERE • Ma 28 mei 2018 | 12:35 • Maandag 28 mei 2018 | 12:35

De VVD in Almere wil opheldering over de achtergrond rond de geliquideerde Almeerder Ali Motamed. Volgens Het Parool is Motamed vrijwel zeker een ter dood veroordeelde aanslagpleger uit Iran die in Almere een nieuw leven was begonnen. In werkelijkheid zou de Almeerder Mohammad Reza Kolahi Samadi heten. 

De VVD-fractie wil van het college van B en W weten of er onderzoek is gedaan naar de politieke achtergronden van de liquidatie en zo ja, wat de uitkomsten zijn. Volgens de VVD gaat het vermoedelijk om vergelding namens de Iraanse staat, uitgevoerd middenin een Almeerse woonwijk. "De VVD-fractie is bezorgd dat een dergelijke actie in Almere heeft plaatsgevonden en dat de liquidatie tot op de dag van vandaag niet opgelost is. Daarom wil de fractie nu weten hoe het college met de zaak is omgegaan," aldus de fractie. 

 

Ali Motamed leek samen met zijn gezin een rustig bestaan te leiden in de Literatuurwijk. In 2015 werd hij in de Hendrik Marsmanstraat in het hoofd geschoten. Volgens de politie was de moord grondig voorbereid. Begin dit jaar zijn er drie verdachten aangehouden. Eén van hen werd na verhoor weer vrijgelaten. De twee andere verdachten, twee mannen uit Amsterdam, moeten in augustus voor de rechter verschijnen.

Volgens de Almeerse VVD-fractie is het dus aannemelijk dat het bericht van Het Parool klopt en dat Motamed verantwoordelijk was voor de 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran', namelijk de bomaanslag in Teheran op 28 juni 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om het leven.  Een gebeurtenis die nog jaarlijks wordt herdacht.

Behalve de VVD in Almere, willen ook de VVD en de SP in Den Haag aandacht voor de zaak. In De Telegraaf zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani maandag dat hij een onderzoek wil naar Motamed en de reden dat hij een verblijfsvergunning kreeg. "Hoe kan het dat deze zaak er tussendoor geglipt is? Precies om deze reden vind ik ook dat als het gaat om de recente instroom van Syriërs, er telkens gecheckt moet worden of er nieuwe informatie over oorlogsmisdadigers beschikbaar is. Die zijn niet welkom," aldus Azmani.

De SP vraagt ook om opheldering. De partij wil weten in hoeverre de overheid op de hoogte was van het verleden van de man. Ook vraagt de SP of Iran in het verleden met Nederland contact opgenomen vanwege deze kwestie. En zo ja, wat hiermee is gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel