Stichting Stad en Natuur verrast door bezuinigingsmaatregel

ALMERE • Ma 28 mei 2018 | 19:49 • Maandag 28 mei 2018 | 19:49

Stichting Stad en Natuur in Almere is verrast over het voornemen van het nieuwe college van B en W om te bezuinigen op hun subsidie. In het coalitieakkoord, dat afgelopen vrijdag werd gepubliceerd, werd duidelijk dat de natuurorganisatie vanaf 2021 jaarlijks een half miljoen euro minder subsidie krijgt.

"Stad en Natuur is in gesprek met betrokkenen en benieuwd naar de achtergrond hiervan", schrijft voorzitter Liesbeth Bronkhorst van de natuurorganisatie in een schriftelijke reactie. Het idee om op de subsidie te bezuinigen komt uit de zogenoemde Nota Beïnvloedbare Ruimte. Een document dat vorig jaar is opgesteld om te kijken waar mogelijk financiële bewegingsruimte is. 

Volgens beoogd wethouder Hilde van Garderen van de VVD is er tot 2021 nog genoeg tijd om met stichting Stad en Natuur te overleggen of de bezuiniging haalbaar is en of dat de gemeente mogelijk naar een andere bezuinigingsmaatregel moet zoeken. 

Stad en Natuur heeft als missie om 'natuur dichter bij de mensen en de mensen dichter bij de natuur te brengen'. In Almere exploiteert de natuurorganisatie onder meer Stadslandgoed de Kemphaan, het Natuurbelevingscentrum in de Oostvaardersplassen en Het Klokhuis in Almere Poort. De subsidie van dit jaar was zo'n 1,5 miljoen euro.

Heel blij


Voorzitter Harry Dijksma van Stichting Cultureel Centrum Corrosia is juist weer heel blij met het coalitieakkoord tussen VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Daarin staat dat het nieuwe college de ambitie heeft om 'extra te investeren in het op orde brengen van het bestaande cultuurlandschap, zoals cao-conforme betaling bij Corrosia, voordat nieuwe initiatieven worden gestart.'

Om dat 'eerlijke' loon vraagt Dijksma al jaren bij de gemeente Almere. Hij stuurde twee maanden geleden nog een brandbrief aan de informateur. Hij vroeg daarin om een helpende hand en een extra subsidie van twee ton. Of die hele subsidie er komt is nog onduidelijk, maar Dijksma is al blij met deze handreiking. Er vonden al jarenlang gesprekken plaats met de wethouder over dit probleem, maar dat kwam nooit tot concrete afspraken. Hij is blij dat er nu wel een concreet voorstel is neergelegd. 

Investeren in cultuur


Er gaat sowieso meer geld naar cultuur. Er wordt verspreid over vier jaar ruim vier miljoen euro uitgetrokken voor een zogenoemd cultuurplan. "Een breed en divers cultuuraanbod, -onderwijs en kunst in de openbare ruimte zijn belangrijk voor onze inwoners en verhogen de aantrekkingskracht van Almere", staat er in het coalitieakkoord. Het cultuurplan moet samen gemaakt worden met de culturele partners en externe specialisten. 

Actieplan onderwijs


Tijdens de formatie stuurden ook de Almeerse onderwijsstichtingen een brandbrief met de kop "Red het Almeerse onderwijs". De besturen vreesden dat de kwaliteit van het Almeerse onderwijs zwaar achteruit zou gaan als er niet werd ingegrepen. Er was vooral grote zorg over de uitstroom van leerkrachten. Er was een actieplan met daarin onder meer het idee om woonruimte te faciliteren om leerkrachten naar Almere te trekken en vervolgens te binden aan de stad. Ook moesten er regelingen komen voor zij-instromers en een lokale lerarenbeurs. 

De suggesties zijn opgenomen in het coalitieakkoord. Ook al vinden de coalitiepartijen dat ook de scholen hier een investering in moeten doen. Hoeveel geld er voor het actieplan wordt uitgetrokken is nog onduidelijk, daarvoor moet eerst gesproken worden met de onderwijsstichtingen. 

Almere meer in de picture


"De promotie van Almere is van groot belang", schrijven de coalitiepartijen. Daarom wordt er een structurele impuls gegeven aan Almere City Marketing. Het gaat om 600.000 euro per jaar. Daarnaast wordt jaarlijks 200.000 euro uitgegeven aan marketing en communicatie. Het nieuwe stadsbestuur wil inzetten op het binnenhalen van evenementen met een landelijke uitstraling. Als voorbeeld wordt het tv-spektakel 'The Passion' genoemd. Dat is al langere tijd een wens van de ChristenUnie. Volgens de partij is de jaarlijkse opvoering van het Bijbelse verhaal een mooie manier om Almere bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. 

Ambities leiden tot rode cijfers


De ambities van het nieuwe college leiden tot meer uitgaven dan inkomsten. Zo ontstaat er de komende drie jaar een tekort van in totaal 6.9 miljoen euro. Het college van B en W is van plan dit tekort af te dekken met incidentele inkomsten uit onder meer de winst uit de verkoop van bouwgrond. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel