Advies ICES: Pulsvissen is beter dan boomkor

URK • Wo 30 mei 2018 | 12:18 • Woensdag 30 mei 2018 | 12:18

Pulsvisserij is beter dan de traditionele boomkorvisserij. Die conclusie trekt de International Council for the Exploration of the Sea (ICES). Op verzoek van Nederland heeft dit internationale instituut onderzoek gedaan naar de effecten van pulskorvisserij. Zij maken een vergelijking met de huidige manier van vissen met een boomkor. 

De kans dat vissen gewond raken bij het vangproces is waarschijnlijk lager bij pulskorvisserij. Platvissen zoals schol en tong lijden niet door de pulsen. Kabeljauw is wel gevoeliger voor de stroomschokken. Echter is de toename van de kabeljauwsterfte door puls verwaarloosbaar volgens ICES. Pulstuig heeft ook minder effect op de organismen die op de zeebodem leven. 

Wat is ICES?


ICES adviseert overheden en internationale organisaties waaronder de Europese Commissie.  De organisatie heeft als doel om kennis en informatie te verspreiden over het menselijk handelen in maritieme ecosystemen.

Twintig landen zijn lid van deze onderzoeksorganisatie. Het advies dat door ICES wordt gegeven, wordt onderschreven door alle lidstaten. Onder andere Nederland en Frankrijk zijn lid van ICES. Politici uit deze landen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om pulskorvisserij. In ICES zijn de landen niet verdeeld en spreken met één mond. 

Tekst gaat verder onder foto


Wat is pulsvisserij?


Pulskorvisserij is een vismethode waarbij een kotter een net heeft waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Platvis zoals schol en tong schrikken hierdoor op en zwemmen zo het net in. Bij traditionele boomkorvisserij gaan er kettingen over de bodem om op deze wijze vissen op te schrikken en het net in te krijgen. 

Pulsvisserij is momenteel in een testfase. In Nederland mogen 84 kotters testen met deze experimentele methode. Op Urk varen een dertigtal kotters met pulstuig. De Nederlandse vissers en overheid zijn positief over deze visserijmethode. De zeebodem wordt minder aangetast en de kotters hebben een brandstofbesparing van zo'n 50 procent. 

Tekst gaat verder onder tweet

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR) en het Belgische Instituut voor Landbouw-en Visserijonderzoek (ILVO) deden onderzoek naar pulskorvisserij. Volgens de WUR-onderzoeker Adriaan Rijnsdorp moet pulsvisserij gelegaliseerd worden. ILVO deed onderzoek naar garnalen en concludeert dat pulsvissen geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van jonge garnaaltjes. 

De politieke stand van zaken


De Europese Unie gaf vissers een ontheffing van 5 jaar om te testen met deze visserijmethode. Het liefst zien de Urker vissers dat pulskor ook na de testfase een legale manier van vissen wordt. De Europese Commissie is het met de Urkers eens en wil pulskorvisserij legaliseren. Het Europees Parlement is echter verdeeld. In januari stemde een ruime meerderheid van het parlement tegen de legalisering. 

Met name Frankrijk bleek een felle tegenstander van pulsvisserij. Milieuorganisatie BLOOM uit Parijs strijdt tegen de vismethode en kreeg ook steun van Franse vissers. Zij beweren dat pulskorvisserij de kleine vissen in de zee doodmaakt. Nederlandse vissers denken dat hun Franse collega's jaloers zijn. De Fransen zouden lange tijd niet hebben geïnvesteerd in hun kotter. Daarnaast hadden Franse onderzoekers mee moeten doen bij pulsonderzoek. Dat vindt oud-staatssecretaris Henk Bleker van visserij. 

Tekst gaat verder onder de video

De triloog


De Commissie is vóór, het parlement is tegen. Gezamenlijk met alle visserijministers van alle lidstaten moet er nu uitsluitsel komen over pulskorvisserij. In deze zogenoemde triloog wordt een uiteindelijke beslissing genomen over pulskor. Nederland heeft oud-minister Cees Veerman gevraagd om in gesprek te gaan met Frankrijk en de politici in dit land te overtuigen van de voordelen. 

Reactie minister Schouten


In een brief aan de Tweede Kamer zegt minister Carola Schouten dat het onafhankelijke advies van ICES bijdraagt aan de de lopende onderhandelingen in Brussel. De minister ziet daarom met vertrouwen uit naar een definitieve beoordeling aan de hand van het meerjarig onderzoeksprogramma dat volgend jaar wordt opgeleverd.
Volgens de minister steunen de bevindingen haar inzet voor de pulsinnovatie als een duurzamer alternatief voor de traditionele boomkor: met de wetenschap van nu kan gezegd worden dat de pulsinnovatie voor het vissen op tong minder schade toebrengt aan de ecologie en het milieu.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel