"Uitzetting Iraanse diplomaten mede om liquidatie Ali Motamed"

ALMERE • Vr 13 juli 2018 | 22:08 • Vrijdag 13 juli 2018 | 22:08

De liquidatie van de Iraanse Almeerder Ali Motamed in mei 2015 was mede de reden voor de uitzetting van twee Iraanse diplomaten door Nederland in juni. Dat meldt de Iraanse staatskrant Kahyan.

Volgens de krant heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bewijzen dat Iran betrokken is bij twee moorden. Die op Ali Motamed in de Hendrik Marsmanstraat in Almere en Ahmad Mola Nissi in Den Haag in september 2017. De AIVD zou de bewijzen aan de Iraanse ambassadeur hebben laten zien.

Iran ontkent


Eerder werd bekend dat Motamed in werkelijkheid de Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi zou zijn. Hij wordt in Iran verantwoordelijk gehouden voor de 'grootste aanslag in de politieke geschiedenis van Iran', namelijk de bomaanslag in Teheran op 28 juni 1981. Daarbij kwamen 73 mensen om.

De liquidatie van Nissi zou verband houden met de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz. De onafhankelijkheidsbeweging die door Nissi werd geleid, wordt door Iran beschouwd als een terroristische organisatie.

Volgens de Iraanse staatskrant Kahyan zijn de liquidaties de reden voor de uitzetting, maar de krant schrijft er bij dat Iran betrokkenheid bij de moorden ontkent.

Betrouwbaar


NOS-correspondent Thomas Erdbrink noemt de berichtgeving in Kahyan betrouwbaar: "Kayhan is de staatskrant, maar ferm in handen van de hardliners die tegen de regering van president Rouhani zijn. Ze hebben meestal goede informatie van binnenuit en het feit dat ze schrijven over de uitzetting laat zien dat er een grote kans is dat de ontmoeting tussen de Iraanse ambassadeur en de AIVD daadwerkelijk kan hebben plaatsgevonden."

Dagblad Trouw schreef vrijdagochtend ook al over de kwestie. De AIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken willlen volgens de krant niet vertellen waarom de twee diplomaten zijn uitgezet. Dit middel wordt gezien als een zware maatregel. Iran noemde de uitzetting niet constructief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel