28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Michael P.

ZEEWOLDE • Di 17 juli 2018 | 6:41 • Dinsdag 17 juli 2018 | 6:41

Oud-Zeewoldenaar Michael P. is door de rechter veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de dood, verkrachting en vrijheidsberoving van Anne Faber. Dat bleek dinsdagochtend in de rechtbank in Utrecht. De veroordeling komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Het lichaam van Anne Faber werd in oktober vorig jaar gevonden in het Horsterwold in Zeewolde. 

Gewetenloos


Volgens de rechtbank is P. een "gewetenloze, nietsontziende, perverse" man. Daarom wil de rechtbank hem zo lang mogelijk uit de maatschappij houden en hem niet onbehandeld laten terugkeren. Door te kiezen voor 28 jaar cel wordt voorkomen dat hij na 25 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Daarnaast is het bij 28 jaar cel mogelijk om tbs met dwangverpleging op te leggen. Afgezien van deze straf, moet P. ook nog vier jaar de cel in voor twee verkrachtingen in 2011.

Tekst gaat door onder tweet:

Faber kwam eind september vorig jaar niet thuis na een fietstocht rond Baarn. Een grote zoekactie werd op touw gezet. Vrijwilligers en vrienden van Anne gingen op zoek in de bossen  waar de 25-jarige vrouw voor het laatst was gezien. Daar werden de fiets en de jas van Anne gevonden. Op de jas van Anne zat het DNA van Michael P. 

Na een verhoor vertelde Michael P. aan de politie waar het lichaam van Anne Faber verborgen lag. In het Horsterwold bij Zeewolde werd in oktober 2017 het lichaam gevonden van Faber. Ze was toen twee weken lang vermist. Michael P. bekende de moord. De rechtbank rekent het P. aan dat hij twee weken wachtte met deze verklaring. Hij zou pas zijn gaan praten toen bleek dat hem dat voordeel zou kunnen opleveren. 

Familie 


De advocaat van de familie liet na de uitspraak weten dat het vonnis tot tevredenheid stemt. "Er is geen uitspraak die recht doet aan het verlies, maar binnen de marges van wat mogelijk is, is dit een straf waar de familie wel mee kan leven". laat de advocaat weten.

Voor de familie was het daarnaast fijn om te horen hoe de rechter zich onder meer uitsprak over de verklaringen van P. De rechter liet dinsdagochtend namelijk weten dat sommige verklaringen van P. berekenend, onoprecht en niet geloofwaardig overkwamen. Daarnaast is de rechtbank van mening dat P.´s handelingen niet zo impulsief waren als hij doet voorkomen.

Gekwalificeerde doodslag


Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak een paar weken geleden, beschuldigde het Openbaar Ministerie Michael P. van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat P. Anne Faber zou hebben vermoord om een andere misdrijf te verhullen. De rechtbank is het hier mee eens, omdat hij Anne heeft vermoord om te voorkomen dat de verkrachting en vrijheidsberoving zouden worden ontdekt. Doodslag met voorbedachten rade kon volgens de rechters niet worden bewezen, omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn om te spreken van een vooropgezet plan.

Hardhandige arrestatie


Bij de zitting een paar weken geleden was er ook aandacht voor de arrestatie van Michael P. Volgens hem was er sprake van mishandeling en was hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. Daarom deed P. aangifte. De zaak werd geseponeerd door het OM, maar de advocaten van P. vonden dat er strafvermindering moest volgen. De rechtbank zei dinsdag over de arrestatie dat "de rechten van de verdachte geschonden zijn" en dat dit "een onherstelbaar vormverzuim" is, maar verbindt er "geen gevolgen aan voor de strafmaat in deze zaak". 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel