Betoncentrale Vijfhoek geopend

ALMERE • Wo 12 september 2018 | 15:01 • Woensdag 12 september 2018 | 15:01

Almere is een betoncentrale rijker. Op het terrein van Vijfhoek Recycling op industrieterrein De Vaart is de nieuwe centrale dinsdag feestelijk geopend. Op het terrein wordt onder meer puin dat vrijkomt bij bouw- en sloopwerkzaamheden verwerkt voor hergebruik.

De gemeente heeft 2,4 miljoen euro subsidie in de centrale gestoken, omdat Vijfhoek een prijsvraag won om met lokale reststromen tot nieuwe producten te komen.

Omroep Flevoland onderzocht vorig jaar de plannen van Vijfhoek en deed navraag bij verschillende betoncentrales en duurzaamheidsdeskundigen. Daaruit bleek dat het aanbod van Almeers betonpuin beperkt is en Europese regelgeving de mogelijkheden om puin te recyclen beknot. Verder is de mate van duurzaamheid sterk afhankelijk van de reisafstand tussen het puin en de centrale in Almere.

Meest duurzame centrale van Europa
Volgens directeur Alexander Pouw gaat het om één van de meest duurzame centrales van Nederland en misschien wel van Europa. Hij stelt 30 tot 50 procent grind en zand te vervangen door gerecycled materiaal, en wil dit in de toekomst uitbouwen naar 100 procent.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst is ook bekendgemaakt dat Vijfhoek verder gaat onder de naam Cirwinn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel