'Mogelijk sprake van vriendjespolitiek bij keuze lokale omroep'

ALMERE • Vr 28 september 2018 | 14:25 • Vrijdag 28 september 2018 | 14:25

Er is mogelijk sprake van vriendjespolitiek bij de keuze voor een nieuwe lokale omroep in Almere. Dat zei Rob Assenberg van de Almeerse Omroep Stichting (AOS) donderdag tijdens de politieke markt.

Het Almeerse college heeft na een aantal gesprekken, haar voorkeur uitgesproken voor de Stichting Productie Fabriek Almere (SPFA). Die gaat op haar beurt een samenwerking aan met de Stichting Lokale Omroep Almere (SLOA). Initiatiefnemers voor de SPFA zijn oud-wethouder en raadslid voor het CDA Berdien Steunenberg en het voormalige PvdA-raadslid At Kasbergen.

Volgens Assenberg kan de keuze van het college te maken hebben met het feit dat de oprichters van de SPFA twee ex-politici zijn, waarvan er één voor de huidige coalitiepartij PvdA heeft gewerkt. Hij vindt dat als er een deal gesloten is, de andere kandidaten voor een omroeplicentie "nadelig zijn getroffen".

Van 47.000 euro naar 97.000 euro
In de criteria waaraan de kandidaten moesten voldoen, stond overigens dat de gekozen omroep zich moest redden van 47.000 euro subsidie per jaar. Die bijdrage is na een collegevoorstel verhoogd naar 97.000 euro. Volgens Assenberg exact het bedrag dat de SPFA heeft gevraagd. "Het college heeft de spelregels tussendoor veranderd." Volgens hem nog een aanwijzing dat er misschien een deal gesloten is.

Verder zegt Assenberg dat er haken en ogen aan de begroting van de SPFA zitten. Hij is bang dat er een commercieel belang speelt in plaats van dat het de SPFA gaat om het opzetten van een goede omroep.

Wethouder Jaap Lodders zegt dat het bedrag van 97.000 euro pas tot stand is gekomen nadat het college besloot om voor de SPFA te kiezen. Die keuze is volgens de wethouder enkel en alleen gemaakt omdat het SPFA de beste kandidaat is.

Merkwaardige gang van zaken
Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de gang van zaken ook merkwaardig. Daarnaast trekken de raadsleden in twijfel of de SPFA de beste kandidaat is omdat ze het niet kunnen controleren. De raad wil inzicht in de motivering.

Er waren vooraf criteria opgesteld waaraan de nieuwe omroep moest voldoen. Alle kandidaten kregen daarbij evenveel punten en dus kon er geen goede keuze worden gemaakt. Daarom heeft het college gesprekken gevoerd met alle kandidaten. De gemeenteraad was naar eigen zeggen niet op de hoogte van die gesprekken en wat daaruit gekomen is.

Waarom wordt er een nieuwe omroep gekozen?
In maart 2017 werd de vorige lokale omroep Media036 na interne perikelen opgeheven. Vijf andere partijen deden daarna een aanvraag bij het Commissariaat voor de Media om de vrijgekomen uitzendlicentie te bemachtigen. Stichting 1Almere heeft zich uiteindelijk teruggetrokken en de Stichting Lokale Omroep Almere (SLOA) is een samenwerking aangegaan met Stichting Productie Fabriek Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel