Minister: goede zorg van groot belang

LELYSTAD • Di 23 oktober 2018 | 13:41 • Dinsdag 23 oktober 2018 | 13:41

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg vindt het van groot belang dat er in Flevoland voldoende kwalitatief goede en veilige zorg beschikbaar blijft, nu de MC IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling hebben gekregen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Tegelijk geeft de minister nu al aan dat de rol van het ministerie bij een eventueel faillissement van de ziekenhuizen beperkt zal zijn. Als het gaat om de spoedeisende hulpverlening kijkt de minister vooral of er na een faillissement binnen 45 minuten rijden een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde is. In de omgeving van Lelystad, Emmeloord en Dronten zijn er ziekenhuizen in Almere, Harderwijk, Sneek en Zwolle.

Onderzoek naar gevolgen sluiting SEH
De minister laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met spoed nagaan wat de gevolgen van sluiting van de afdeling SEH in Lelystad zijn voor andere ziekenhuizen in de regio. 'Mocht uit deze analyse volgen dat er ziekenhuizen zijn waarvan de SEH of afdeling acute verloskunde gevoelig wordt voor de 45 minutennorm en dus niet mag sluiten, dan zal ik deze ziekenhuizen en de betrokken zorgverzekeraars hier zo snel mogelijk over informeren, zodat zij er alvast van op de hoogte zijn dat deze afdelingen niet mogen sluiten als de afdelingen in Lelystad sluiten'.

Inspectie houdt kwaliteit zorg in de gaten
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is gevraagd bij de ziekenhuizen na te gaan hoe het ziekenhuis de kwaliteit en veiligheid van de zorg borgt, als er door bezuinigingen zorg wordt afgebouwd. Een woordvoerder van de inspectie vult aan dat hier niet de sluiting van het ziekenhuis wordt bedoeld. Het gaat om plannen waarmee de directie zelf al bezig was om kosten te besparen. De ziekenhuizen blijven verder gewoon onder verscherpt toezicht staan, zoals in augustus is aangekondigd voor een periode van een half jaar.

Zilveren Kruis moet zorgplan maken
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat na of de zorgverzekeraars zich aan hun wettelijke taken houden. De NZa heeft Zilveren Kruis als grootste verzekeraar gevraagd een plan te maken dat de zorg in de regio moet borgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel