Faillissement dreigt voor MC IJsselmeerziekenhuizen

FLEVOLAND • Di 23 oktober 2018 | 10:23 • Dinsdag 23 oktober 2018 | 10:23

Een faillissement dreigt voor de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De rechter heeft de ziekenhuizen dinsdag uitstel van betaling verleend. Dat gebeurde nadat zorgverzekeraars vrijdag besloten de financiering stop te zetten. Ook MC Slotervaart in Amsterdam heeft uitstel van betaling.

Volgens de MC Groep hadden de verzekeraars, met Zilveren Kruis Achmea voorop, geen vertrouwen in een transitieplan van de directie. Dat moest de ziekenhuizen in Flevoland er bovenop helpen. In het plan zou er alleen nog basiszorg in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk overblijven, in samenwerking met een ander ziekenhuis in de regio.

Tekst gaat door na de video:

Het personeel van de ziekenhuizen is dinsdagmiddag bijgepraat over de ontstane situatie. Tijdens de bijeenkomsten in de personeelskantine bleek dat voor medewerkers nog onduidelijk is of zij hun salaris over oktober deze week zullen krijgen. Mocht de aangestelde bewindvoerder de komende dagen nog een mogelijkheid zien om de ziekenhuizen te redden, dan worden de salarissen gewoon uitbetaald. Lukt dat niet, dan gaan de ziekenhuizen vermoedelijk failliet en worden de salarissen pas later door het UWV overgemaakt.

'Problemen ontstaan door inhuurkosten en te weinig patiënten'
Volgens de MC Groep zijn de beide ziekenhuizen vooral in financiële problemen gekomen door hoge inhuurkosten voor personeel. Door krapte op de arbeidsmarkt is er een tekort aan gespecialiseerd personeel en moet er voor inhuur extra worden betaald.

Volgens de MC Groep hadden de ziekenhuizen de afgelopen tijd ook te weinig patiënten ten opzichte van het aantal medewerkers. Voor de IJsselmeerziekenhuizen komt daar nog bij dat er te weinig mensen in het verzorgingsgebied in Flevoland wonen, zo'n 180.000.

MC IJsselmeerziekenhuizen had verder te maken met hoge lasten uit het verleden. Zo waren de kortlopende schulden vorig jaar sterk opgelopen en het eigen vermogen verslechterd. Ook werd er meer geld uitgegeven dan er binnen kwam.

Om het tij te keren, wilde de MC Groep in Flevoland een vernieuwend zorgconcept invoeren en tegelijk fors afslanken, maar daar hebben de verzekeraars niet mee ingestemd.

Zorg gaat door
De zorg aan patiënten en gemaakte afspraken gaan voorlopig gewoon door. Dat is een wettelijke plicht van de verzekeraars.

MC Groep heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), gemeentebestuurders en zorgverzekeraars op de hoogte gebracht van de aanvraag van surseance.

De rechtbank heeft mr Alice van der Schee aangesteld als een bewindvoerder. Zij krijgt de leiding over de ziekenhuizen en gaat onderzoeken of er nog een doorstart mogelijk is. Als de ziekenhuizen failliet gaan, komt er een curator. Die moet nagaan of er gegadigden zijn om met de MC-ziekenhuizen door te gaan.

Voor personeelsleden die vragen over de ontstane situatie hebben, is door de MC Groep een lijst met antwoorden op de website geplaatst.

Over MC IJsselmeerziekenhuizen
MC IJsselmeerziekenhuizen bestaat uit het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad, een polikliniek MC Dronten, een polikliniek MC Emmeloord en een polikliniek op Urk. Het ziekenhuis is in 1990 ontstaan uit een fusie tussen het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad en het dokter J.H. Jansenziekenhuis in Emmeloord. Op 13 februari 2009 is het ziekenhuis overgenomen door de huidige aandeelhouders. MC IJsselmeerziekenhuizen beschikt over 250 bedden en biedt werk aan 821 medewerkers. Er werken 90 medisch specialisten en jaarlijks bezoeken ruim 70.000 patiënten het ziekenhuis.

Lees ook:
Zilveren Kruis: situatie MC Groep slechter dan verwacht
Minister: goede zorg van groot belang
Reacties op uitstel van betaling MC Groep
Na 10 jaar herhaalt crisis ziekenhuizen zich

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel