Na 10 jaar herhaalt crisis ziekenhuizen zich

FLEVOLAND • Di 23 oktober 2018 | 11:37 • Dinsdag 23 oktober 2018 | 11:37

De nieuwste problemen bij de MC IJsselmeerziekenhuizen komen precies tien jaar na de vorige crisis bij de Stichting IJsselmeerziekenhuizen. Eind 2008 dreigden het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad en Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord om te vallen door grote financiële tekorten. Een mislukte fusie in 1990 en toenemend geruzie binnen de leiding en medische staf verergerden de situatie.

Toen de ziekenhuizen failliet dreigden te gaan, besloot toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid om borg te staan voor de financiële tekorten. Zorgondernemer Loek Winter van de MC Groep meldde zich als potentiële koper. Nadat onderhandelingen met Winter, zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zonder resultaat bleven en de financiële nood steeds groter werd, vroegen de ziekenhuizen op 18 december 2008 uitstel van betaling aan.

Reddingsplan
In februari 2009 gaf de NZa uiteindelijk goedkeuring aan het reddingsplan van Winter en verleende 18 miljoen zogeheten balanssteun voor het ziekenhuis in Lelystad. Ook het Rijk, de provincie en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder kwamen met leningen over de brug. Minister Klink verdedigde het plan door te stellen dat de IJsselmeerziekenhuizen 'systeemziekenhuizen' waren, waarvan het wegvallen grote gevolgen voor de zorg in Flevoland zou hebben. Uiteindelijk profiteerde vooral het ziekenhuis in Lelystad van de steun, terwijl het ziekenhuis in Emmeloord verder werd uitgekleed.

Na een herstructurering ging het met de MC IJsselmeerziekenhuizen enkele jaren beter, al bleven zij gebukt gaan onder de last van hoge schulden uit het verleden. In 2016 en 2017 liep de last van kortlopende leningen verder op en verslechterde het eigen vermogen. Dat noopte aandeelhouder Loek Winter tot het maken van een herstelplan, waaraan een transitieteam sinds de zomer werkte.

Interne conflicten
Tegelijkertijd was de directie en raad van toezicht verwikkeld in interne conflicten, wat leidde tot het vertrek van de directeur Sleeuwenhoek, de voltallige raad en per 1 oktober ook van financieel directeur Willem de Boer.

Sjoerd de Blok was sinds augustus van MC Slotervaart overgestapt naar MC IJsselmeerziekenhuizen om orde op zaken te stellen. Hij voerde maandag overleg met de zorgverzekeraars over het herstelplan, maar die besprekingen zijn mislukt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel