Reacties op uitstel van betaling MC Groep

LELYSTAD • Di 23 oktober 2018 | 13:10 • Dinsdag 23 oktober 2018 | 13:10

De gemeente Lelystad en de provincie zeggen het van groot belang te vinden dat er een ziekenhuis is en blijft voor de inwoners van Lelystad en de omliggende gemeenten."Het college volgt de ontwikkelingen nauwgezet, mede omdat het ziekenhuis een belangrijke maatschappelijke functie heeft en een grote werkgever is in Lelystad. Het is van belang voor de patiënten en de medewerkers van het ziekenhuis dat er op zeer korte termijn duidelijkheid komt over hoe de ziekenhuiszorg nu georganiseerd gaat worden voor Lelystad en directe omgeving."

FNV: in en in triest voor medewerkers
Vakbond FNV noemt het in en in triest voor de medewerkers van de MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart dat het zover heeft moeten komen. "Wij hebben vanaf het begin onze vraagtekens gezet bij het verdienmodel van de MC groep door Willem de Boer en Loek Winter. Het is ook heel teleurstellend dat Zilveren Kruis niet bereid was tot een zachte sanering van de ontstane problemen. Dat laatste had veel ellende kunnen voorkomen." Ellende waar het personeel volgens de FNV in dreigt te belanden. "We hopen snel in gesprek te gaan met de aangestelde bewindvoerder om te horen wat de vervolgstappen zijn, zodat er voor de werknemers én patiënten snel een goede oplossing komt."

OR MC Slotervaart: verbijsterend
De ondernemingsraad van MC Slotervaart is verbijsterd en noemt het onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars 'willens en wetens twee ziekenhuizen ten gronde richten'. "Het is buitengewoon kwalijk dat binnen de Nederlandse gezondheidszorg de zorgverzekeraar een dergelijke macht heeft gekregen. Daarmee is de marktwerking binnen de zorg volledig mislukt."

Patiëntenfederatie: juiste zorg voor patiënten
Patiënten die in een van de ziekenhuizen liggen, hoeven zich geen zorgen te maken volgens een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. "Bewindvoerders zullen alles uit de kast trekken om de ziekenhuizen open te houden. Alle ziekenhuizen hebben noodscenario's om te waarborgen dat patiënten de juiste zorg krijgen als het misgaat. En hier zag je allang dat het mis zou gaan." In het uiterste geval kunnen patiënten overgedragen worden aan omliggende ziekenhuizen.

Zilveren Kruis: slechter dan verwacht
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor de financiering van de ziekenhuizen, laat in een persbericht weten dat de financiële situatie van de MC Groep slechter bleek dan verwacht. "Zilveren Kruis heeft daarom besloten geen extra geld te lenen aan het ziekenhuis."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel