MC IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet

FLEVOLAND • Do 25 oktober 2018 | 10:21 • Donderdag 25 oktober 2018 | 10:21

De MC IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet. De rechtbank Midden-Nederland heeft het faillissement donderdagochtend uitgesproken. Het gaat om het MC Zuiderzee, het MC Emmeloord, het MC Dronten en ook verloskundigenpraktijk De Kreek. Het faillissement is uitgesproken omdat het ziekenhuis de salarissen niet meer kan betalen.

Het ziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben afgesproken dat er geld beschikbaar komt om 'een voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg te kunnen bieden. De zorg is dus voorlopig gecontinueerd'. De afbouw gaat waarschijnlijk een week of twee duren. In die tijd worden patiënten (poliklinisch) behandeld, maar tegelijk wordt de zorg afgebouwd tot een moment dat er niets meer gebeurt, zo zegt curator Alice van der Schee. Zij is samen met haar college Frank Nowee verantwoordelijk voor de afhandeling van het faillissement van de ziekenhuizen.

Het personeel, dat deze mededeling eerder kreeg, krijgt ontslag aangezegd door de twee curatoren van advocatenbureau Van Benthem & Keulen. Het UWV zal de salarisbetalingen overnemen.
Het personeel is vanmiddag in drie personeelsbijeenkomsten door de curatoren geïnformeerd. Daar waren ook de vakbonden aanwezig om hen te adviseren.

Twee maanden afkoelingsperiode
De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd, waarin schuldeisers hun eigendommen binnen de ziekenhuizen niet mogen ophalen en opeisen. Wie meent geld tegoed te hebben van de MC Ziekenhuizen kan zich melden bij de curatoren.

Nadat een zorgvuldige afbouw van de zorg is geregeld zullen de curatoren kijken wat de toekomstmogelijkheden van de ziekenhuizen zijn. Er hebben zich al diverse geïnteresseerden gemeld om de ziekenhuizen te kopen.
Omroep Flevoland begrijpt dat er een concreet plan ligt om het ziekenhuis in afgeslankte vorm voort te zetten. Dat plan is nu geparkeerd, omdat het door de curatoren moet worden beoordeeld.

Afgelopen dinsdag werd al uitstel van betaling verleend. Dat gebeurde op verzoek van de directie, nadat de zorgverzekeraars vrijdag hun steun aan de ziekenhuizen hadden ingetrokken. Gistermiddag waren er al aanwijzingen dat een faillissement zeer nabij was. Burgemeester Ina Adema zei woensdagavond in een ingelaste raadsvergadering al dat een gesprek met de bewindvoerders gisteren had uitgewezen dat de situatie ernstiger was dan gedacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel