Spoedeisende hulp 's nachts dicht, patiëntenstop bij poliklinieken

LELYSTAD • Vr 2 november 2018 | 13:46 • Vrijdag 2 november 2018 | 13:46

De spoedeisende hulp van het MC Zuiderzee in Lelystad gaat vanaf komende maandag 's nachts dicht. Dat meldt de MC Groep. De spoedeisende hulp is gesloten tussen 22:00 uur en 08:00 uur 's ochtends. In een later stadium willen de curatoren van het failliete ziekenhuis de spoedeisende hulp helemaal sluiten.

Ook geldt vanaf maandag een patiëntenstop voor de poliklinieken in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk. De zorg aan mensen die daar al patiënt zijn wordt wel voortgezet. De huisartsenpost, die gevestigd is in het MC Zuiderzee, blijft ook gewoon open.

De GGD zet vanaf maandag twee extra ambulances in. Eén komt te staan bij de spoedeisende hulp in Lelystad om patiënten zo nodig naar ziekenhuizen in de omgeving te vervoeren. Daarnaast is een extra ambulance beschikbaar voor Noordoostpolder en Urk.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de medische staf en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben aangegeven dat het niet meer verantwoord is om met alle zorg door te gaan.

Vervelende situaties
De keuze voor de patiëntenstop is volgens Jasper Zwiers van de medische staf van de MC IJsselmeerziekenhuizen genomen zodat de nog beschikbare artsen en medici zo goed mogelijk de zorg kunnen leveren aan de huidige patiënten. "Er dreigen steeds meer tekorten en met het stoppen aan de poort, kunnen we de zorg voor de rest zo goed mogelijk op peil proberen te houden". Zwiers zegt dat de plannen om een doorstart te realiseren nog steeds aanwezig zijn. "Zo mogelijk met nog meer passie".

Zwiers: "Het zal waarschijnlijk tot veel onrust en vervelende situaties leiden en dat is niet in het belang van de patiëntenzorg. We kunnen kort gezegd de nazorg niet bieden. Als iemand een operatie krijgt kunnen wij die gewoon uitvoeren, maar als de patiënt moet terugkomen, soms voor een röntgenfoto, soms voor een MRI en die mogelijkheid is steeds moeilijker te realiseren dan is daarmee de veiligheid van de patiënt in gevaar".

Woensdag ligt er een plan
Vrijdagmiddag om 17:00 uur is de deadline voor kandidaten die delen van het ziekenhuis willen overnemen. Minister Bruins gaat samen met zorgverzekeraar en curatoren met de geïnteresseerde partijen in overleg. Hij verwacht dat er komende woensdag een zo concreet mogelijk plan ligt. In dat geval gaat mogelijk ook de spoedeisende hulp weer open.

Hoofdpunten besluit ziekenhuis:
* Spoedeisende hulp vanaf maandag 's nachts gesloten tussen 22:00 uur en 08:00 uur.
* Patiënten moeten tijdens die uren naar omliggende ziekenhuizen.
* GGD zet twee extra ambulances stand-by. Eén voor de Noordoostpolder en Urk, één voor Lelystad.
* Spoedeisende hulp Lelystad op een later tijdstip waarschijnlijk volledig dicht.
* Huisartsenpost in het ziekenhuis blijft wel gewoon open.
* Vanaf maandag worden er geen nieuwe patiënten meer opgenomen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk.
* Zorg aan bestaande patiënten gaat nog wel door.
* Vrijdagmiddag 17:00 uur deadline voor overnamekandidaten
* Minister: woensdag 7 november moet er aan het eind van de dag een plan liggen voor het overeind houden van de zorg in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel