Geen edelherten afschieten tot uitspraak

LELYSTAD • Ma 5 november 2018 | 18:11 • Maandag 5 november 2018 | 18:11

De komende twee weken worden er geen edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de rechter in Lelystad bepaald in een rechtszaak tegen de provincie. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak in die zaak, en tot die tijd mogen de jagers niet met het afschot beginnen. Overigens zei de provincie eerder al tegen Omroep Flevoland dat er sowieso zou worden gewacht met schieten tot de uitspraak.

De zaak is aangespannen door de Faunabescherming, Dierenbescherming, Vogelbescherming, Dierbaar Flevoland en Stamina. Zij willen voorkomen dat er ruim 1800 edelherten worden doodgeschoten. Gedeputeerde Staten heeft Staatsbosbeheer daar een opdracht toe gegeven, omdat het de enige manier zou zijn om het aantal grote grazers in het gebied drastisch naar beneden te brengen.

Met de uitspraak van de rechter op 19 november komt er nog geen einde aan de gerechtelijke procedures over het afschieten van herten. De organisaties die vandaag naar de rechter stapten om de opdracht aan Staatsbosbeheer aan te vechten, willen namelijk ook de vergunning aan Staatsbosbeheer voor het afschieten van herten tegenhouden. Daarvoor zijn eveneens rechtszaken aangekondigd die waarschijnlijk later het jaar gaan dienen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel