Medici: sluiting spoedeisende hulp kost levens

LELYSTAD • Wo 7 november 2018 | 12:22 • Woensdag 7 november 2018 | 12:22

Sluiting van de afdeling spoedeisende hulp bij het ziekenhuis in Lelystad gaat beslist mensenlevens kosten. Daarvoor waarschuwt een groep zorgverleners in een brief aan minister Bruins.

De groep, onder wie internist en intensivist Albert Grootendorst, verwijst naar de praktijksituatie van de afgelopen weken. Daarin zijn zeker drie patiënten uit Lelystad naar de spoedeisende hulp gebracht, die een rit met de ambulance naar een ander ziekenhuis niet hadden overleefd. Daarvoor was hun toestand te kritiek, aldus Grootendorst. Hij was als medewerker van de afdeling intensive care alle keren zelf bij de zorg aan de patiënten betrokken. "Er wordt gegokt met mensenlevens", zegt Grootendorst. Hij vindt dat de spoedeisende hulp per direct weer open moet.

Een ambulancerit van 45 minuten naar een ander ziekenhuis is onverantwoord, stellen de medici in hun brief. Naast Grootendorst zijn dat verloskundige Karine van der Heijden uit Urk, anesthesioloog Marlon Merhai, huisarts Cindy Netten uit Lelystad, anesthesioloog Rob Slappendel en jurist Stephan Ligthart.

Acute zorg is van levensbelang
De ondertekenaars van de brief wijzen op de specifieke ligging van Lelystad en het gebrek aan voldoende bereikbare alternatieven. Goede en snel bereikbare acute zorg is van groot belang. "Bovendien hebben de omringende ziekenhuizen zelf ook niet altijd voldoende capaciteit. De acute zorg staat al flink onder druk en die druk wordt onverantwoord hoog. De patiëntveiligheid komt ernstig in gevaar. Bijvoorbeeld voor patiënten met een beroerte, acuut hartfalen, acute bloeding of een zwangere die acute zorg nodig heeft."

Oproep aan minister en verzekeraars
In de verklaring roepen de zorgverleners de minister op om zijn toezegging waar te maken dat hij de acute zorg wil waarborgen en daar geld voor wil uittrekken. Ze wijzen ook de zorgverzekeraars op hun plicht om voor de belangen van hun Flevolandse verzekerden op te komen. "Ze hebben recht op goede, bereikbare zorg, zonder bang te hoeven zijn of zij wel op tijd een eerste hulp kunnen bereiken."

Curator komt vandaag met nieuws
De curator geeft waarschijnlijk aan het einde van de middag meer duidelijkheid over de toekomst van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Het gaat vrijwel zeker om een tussenstand van de besprekingen met mogelijke overnamekandidaten. Ook minister Bruins heeft aangekondigd vandaag de Tweede Kamer te informeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel