Definitieve doorstart voor ziekenhuis Lelystad

LELYSTAD • Do 22 november 2018 | 17:04 • Donderdag 22 november 2018 | 17:04

De curatoren van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen hebben een deal bereikt met het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Het St Jansdal neemt definitief de zorg in Lelystad en Dronten over.

Volgens de curatoren is er donderdag een akkoord op hoofdlijnen bereikt. St Jansdal zal in ieder geval de poliklinische zorg in Lelystad en Dronten voortzetten. Er komen poliklinische operatiekamers en ook een spoedpoli tussen 08.00 en 22.00 uur. "De ziekenhuislocatie in Harderwijk en omliggende ziekenhuizen vormen de achterwacht voor de meer complexe en klinische zorg waaronder acute verloskunde en een volledige spoedeisende hulp", zo laat St Jansdal weten.

Spoedeisende hulp
Het ziekenhuis ziet geen mogelijkheden voor een volwaardige afdeling spoedeisende hulp (SEH) in Lelystad: "Een volwaardige SEH heeft als gevolg dat er op dezelfde locatie een intensive care, een OK-team, een beddenhuis, een interventieradioloog, een kinderarts, 24/7 radiologie en laboratoriumfaciliteiten nodig zijn. Daarbij is de realiteit dat er te weinig kinderartsen, intensive care-artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen zijn om deze zorg te kunnen leveren. Om deze reden is bijvoorbeeld dit najaar de acute verloskunde in Lelystad gestopt en overgedragen aan de omliggende ziekenhuizen", zo meldt St Jandal.

Personeelstekort
In tegenstelling tot St Jansdal zegt personeel van de afdeling spoedeisende hulp in Lelystad dat er wel degelijk voldoende artsen en verpleegkundigen zijn om de SEH open te houden. Dat schreven de verpleegkundigen van het MC Zuiderzee in Lelystad woensdag aan onder anderen minister Bruins voor Medische Zorg, de curatoren en de directie van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.

Overgangsfase
De komende tijd moet nog duidelijk worden wat de precieze omvang van de zorg is die in Lelystad overeind blijft en hoeveel werknemers een contract aangeboden krijgen. St Jansdal laat weten dat er nu een overgangsfase aanbreekt onder bewindvoering van de curator. "Deze fase duurt tot 1 maart. De overgangsperiode gebruikt het St Jansdal om de gewenste zorgprocessen in Lelystad in te richten."

Antonius
De gesprekken met de Antonius Zorgroep over de ziekenhuiszorg in de Noordoostpolder zijn nog niet afgerond. Daar wordt begin volgende week meer nieuws over verwacht.

Reactie minister
In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Bruins van Medische Zorg donderdagavond weten blij te zijn met de doorstart. "Dat is belangrijk voor de inwoners van Lelystad, Dronten en omgeving en zeker ook voor de medewerkers van het ziekenhuis. Ik zal de curator, het bestuur van St Jansdal, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en ook de medische staf van MC IJsselmeerziekenhuizen en vertegenwoordigers van de patiënten in Flevoland uitnodigen om op zeer korte termijn om tafel te gaan. Ik ga daarvoor graag naar Lelystad", aldus de minister.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel