Onderzoek naar zorgondernemers Winter en De Boer voor wegsluizen geld

FLEVOLAND • Vr 30 november 2018 | 7:41 • Vrijdag 30 november 2018 | 7:41

Toezichthouders in de zorg doen onderzoek naar DeSeizoenen, een zorginstelling van Loek Winter, Willem de Boer en twee compagnons. Dat meldt Trouw vrijdagochtend. Winter en De Boer, voorheen eigenaren van de IJsselmeerziekenhuizen, worden verdacht van het wegsluizen van geld van DeSeizoenen.

In Nederland geldt een winstverbod in de zorg. Geld dat verdiend wordt, moet weer in de instelling geïnvesteerd worden. De Boer, Winter en hun compagnons worden er van verdacht de winst weg te sluizen. De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben afgelopen jaar "verontrustende signalen" ontvangen over bestuurlijke en financiële constructies bij zorginstelling DeSeizoenen, hebben de toezichthouders laten weten aan Trouw.

De vier aandeelhouders van DeSeizoenen zijn ook eigenaar van een vastgoedbedrijf. Dit bedrijf bezit een groot deel van de panden van DeSeizoenen en verhuurt deze aan de zorginstelling. Daarnaast verleent een facilitair bedrijf van de vier mannen ook diensten aan DeSeizoenen.

Volgens de advocaat van de centrale cliëntenraad van DeSeizoenen, Hans Lohman, wordt via onder meer deze vastgoedconstructie het winstverbod omzeild. DeSeizoenen zou bijvoorbeeld te veel huur moeten betalen. Lohman schat in dat er op deze manier zo'n 1,5 miljoen euro uit de zorg verdwijnt.

Of het geld ook aan de aandeelhouders uitbetaald wordt, is niet bekend. In een schriftelijke reactie laat de directie van DeSeizoenen weten geen hogere overheadkosten te hebben dan andere zorgorganisaties. De huren liggen volgens de brief ruim onder marktconforme huren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel