Minder baby's met Lelystad in paspoort

LELYSTAD • Zo 2 december 2018 | 16:46 • Zondag 2 december 2018 | 16:46

Het aantal kinderen dat in Lelystad bij de burgerlijke stand wordt aangegeven, is drastisch gedaald. Normaal zijn dat er 50 tot 80 per maand maar door het faillissement van het ziekenhuis werden er afgelopen maand slechts twaalf Lelystadse baby's geboren.

Almere of Harderwijk
Veel Lelystadse kindjes hebben sinds vorige maand voor altijd Almere of Harderwijk als geboorteplaats in hun paspoort staan. Zo ook Fender, hij werd twee weken geleden geboren in Almere. Zijn moeder wilde bevallen in haar woonplaats Lelystad, maar door het faillissement van het ziekenhuis moest ze uitwijken naar Almere. Omdat baby's moeten worden aangegeven in de gemeente waar ze geboren worden is dat voor Fender nu Almere. Zijn moeder vindt dat jammer, omdat ze het leuk gevonden had als hij net als haar andere zoon Lelystad als geboorteplaats had gehad.

Thuis bevallen
Omdat de acute verloskunde in Lelystad dicht is, kunnen alleen kinderen van moeders die thuis bevallen nog in hun eigen woonplaats aangeven worden. Maar dat is maar 7 procent van alle baby's. Het merendeel van de moeders wordt doorverwezen naar het ziekenhuis en dat wordt dan Harderwijk of Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel