Huisartsen blij dat ziekenhuis weer patiënten aanneemt

LELYSTAD • Wo 12 december 2018 | 23:10 • Woensdag 12 december 2018 | 23:10

De Flevolandse Huisartsenorganisatie Medrie noemt het 'een belangrijke stap' dat het ziekenhuis in Lelystad weer nieuwe patiënten aanneemt. "Mensen voor wie afstand niet zo'n probleem is, hebben hun heil de afgelopen weken wel ergens anders gezocht. Maar er is een hele grote groep waarbij afstand wel een belangrijk probleem is," zegt Berend Jansen van Medrie. Hij is zelf huisarts in Swifterbant en draait ook mee op de huisartsenpost bij het Lelystadse ziekenhuis.

Het MC Zuiderzee neemt sinds maandag weer patiënten aan op de verschillende poliklinieken. "Daar kunnen we mensen met een gerust hart naar doorverwijzen," zegt Jansen.

Huisartsen in Lelystad gaven twee weken geleden aan dat ze patiënten hebben die niet doorverwezen willen worden naar een ziekenhuis in een andere gemeente. Ze kijken op tegen de reis naar een ziekenhuis buiten de stadsgrenzen of vrezen dat dit extra kosten met zich meebrengt.

De afgelopen weken zijn volgens Jansen voor patiënten verwarrend geweest. "Komt er nog wel wat in Lelystad? Moet ik ergens anders heen? Om ons heen ontstonden natuurlijk ook wachttijden bij ziekenhuizen. Daar konden ze niet onmiddellijk de hele toestroom aan."

Symposium over de huisartsenzorg
Flevolandse huisartsen en andere zorgaanbieders kwamen woensdagavond bijeen voor een symposium in De Meerpaal. Daar werd gesproken over de toekomst van de huisartsenzorg. Artsen zien steeds vaker situaties die een effect hebben op hoe iemand zich voelt, maar die niet direct een medisch oorzaak hebben. "Het gaat dan om werkeloosheid of geen doel hebben in je bestaan", legt Jansen uit. Dat zijn zaken die een huisarts niet direct kan beïnvloeden, maar waarvoor ze mensen wel kunnen doorverwijzen naar andere instanties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel