Uniek politiebureau Rem Koolhaas heel even weer open

ALMERE • Wo 19 december 2018 | 16:22 • Woensdag 19 december 2018 | 16:22

Het was het eerste ontwerp van de inmiddels wereldwijd bekende architect Rem Koolhaas: het politiebureau in Almere Haven. Het werd bijna een jaar geleden gesloten, maar komende vrijdag is het pand voor één avond te bezichtigen. Een kijkje nemen kan dan van 17.00 – 21.00 uur, meldt de gemeente Almere.

Tijdens de open avond worden er rondleidingen gegeven door politieagenten en erfgoedkenners. Ook is er een expositie over de architectuur van het gebouw en wordt er aandacht gegeven aan de ontwikkeling van Almere Haven.

Bijzondere geschiedenis
Het pand werd in 1985 door het bureau voor stadsarchitectuur van Koolhaas, het OMA (Office for Metropolitan Architecture), ontworpen en was het eerste ontwerp dat daadwerkelijk werd voltooid. Na de verhuizing van de politie naar een nieuw gebouw begin 2018, stond het pand er maandenlang verlaten bij. De angst van veel inwoners was dat het beeldbepalende pand gesloopt zou worden. Recent werd het door de gemeente Almere aangekocht. Er gaan nu stemmen op om er een gemeentelijk monument van te maken.

Icoon
Het gebouw wordt beschouwd als één van de iconen van de naoorlogse stroming New Town. Het politiebureau is het eerste voorbeeld van modern ogende architectuur in Almere, waarbij de vormgeving afwijkt van de destijds gebruikelijke jaren zeventig-look. Het gebouw bestaat uit kenmerkende en deels gestapelde 'blokken', waarvan de gevel deels is voorzien van geglazuurde bakstenen in de kleuren wit, blauw, groen en zwart.

Weerzien of eerste kennismaking
De gemeente opent vrijdag de deuren om de bewoners en bezoekers van Almere de kans te geven dit bijzondere ontwerp te bewonderen. Voor sommige bezoekers zal het een weerzien zijn en voor anderen een eerste kennismaking. Het politiebureau is gelegen aan Bivak 1 in Almere Haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel