Lidl ziet niets in vestiging in Swifterbant

DRONTEN • Ma 14 januari 2019 | 13:34 • Maandag 14 januari 2019 | 13:34

Supermarktketen Lidl wil de vestiging in Dronten-West doorzetten. Het bedrijf is niet van plan om uit te wijken naar Swifterbant, zoals is geopperd tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Lidl wil de supermarkt in Dronten ook 'op de meest korte termijn' realiseren, schrijft het concern aan de gemeenteraad.

Ondernemers in Swifterbant zijn fel tegen de komst van de supermarkt in Dronten-West. Ze vrezen dat die winkel klanten gaat wegtrekken uit het winkelcentrum van het dorp. Als de Lidl daar in een bestaand pand trekt, is dat probleem er niet.

Geen reëel alternatief
Lidl schrijft dat een pand in het winkelcentrum van Swifterbant 'geen reëel alternatief' is. Zo vereist de nieuwe vestiging een winkeloppervlakte van 2000 vierkante meter, plus minimaal 100 parkeerplaatsen. Dat is in Swifterbant niet haalbaar, zegt Lidl. Verder stelt Lidl dat het niet mogelijk is om een bestaand pand net zo duurzaam te maken als de nieuwbouw in Dronten. "De supermarkt zal een energielabel krijgen van A++++", aldus de brief, onder meer doordat het dak voor een groot deel wordt voorzien van zonnepanelen.

Goed overleg
"We zijn al sinds 2015 in goed overleg met de gemeente met dit plan bezig", stelt Lidl. Zo heeft de gemeenteraad heeft eind 2016 ingestemd met de grondexploitatie en is een jaar later de koopovereenkomst voor de grond getekend. De supermarktketen is daarna direct begonnen met de planontwikkeling. "Op basis van deze feiten zien wij met vertrouwen uit naar de behandeling van de Retailvisie en het bestemmingsplan in uw raad", besluit het concern de brief.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • Yo

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Bij #de poort van Dronten is er wel plek voor, mooie tussen oplossing tussen swifterbant en dronten

  reageer
 • pieter de oude

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Die besluiteloosheid komt door de politieke ONS kent ONS cultuur,
  men zoekt ook vast een burgemeester die daar goed in past en
  absoluut geen krachtige onafhangkelijke bestuurder.

  reageer
 • Jan Fransen

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Zodra de Lidl in Dronten west gebouwd is zal de Lidl in Biddinghuizen op termijn ook verdwijnen. Lidl en de gemeente Dronten hebben dit spel allang gespeld en zetten de inwoners en de ondernemers tegen elkaar op. Verdeel en heers!

  reageer
 • Sandra

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Als de komst van de Lidl in Dronten zo veel klanten wegkaapt van de ondernemers in Swifterbant, dan zullen ondernemers in eigen dorp verdwijnen. Dat betekent leegstand. En leegstaande winkels komen niet meer vol. Leegstaande winkelpanden maken ons dorp minder aantrekkelijk en dat heeft weer allerlei gevolgen. Het tij lijkt niet te keren. Maar inwoners van ons dorp kunnen er nog steeds zelf wat aan doen. Doe gewoon je boodschappen in eigen dorp en bescherm daarmee je eigen leefomgeving.

  reageer
 • Wicht

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Dat is toch een beetje kromme gedachtegang. Er staat al behoorlijk wat leeg in Swifterbant en binnenkort verdwijnt bijvoorbeeld ook de slijter. Daar heeft de Lidl (die nog niet eens gevestigd is in Dronten) toch totaal niets mee te maken? De huurprijzen van de winkelpanden zijn veel te hoog.

 • wijnschenk

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  ff naar de lidl met de auto.....
  niet in de buurt dan wat verder rijden toch?
  oh mileu....... laat maar ff

  reageer
 • Edwin

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  Helaas zit er nu geen Lidl in Dronten. Omdat ik 3 keer in de week toch naar kampen fiets ga ik daar naar de Lidl. Laat deze winkel zich vestigen in Dronten, ze hebben goede producten, van zeer goede kwaliteit, voor een lage prijs. Met name groente en fruit zijn erg goed en zeker betaalbaar voor ( bijna) iedereen.

 • laat alle reacties zien
 • Roos

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Er moet gezegd worden dat de huidige wethouder Jaap Oosterveld geen ruggengraat heeft. Hak die knoop door man. En doe eens wat de burgers willen. Blijf je niet verschuilen tot de zomer. Met andere woorden van uitstel komt afstel?
  Op zo’n wethouder zit niemand te wachten.

  reageer
 • Leusink

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Gewoon bouwen in Dronten West. Grote wijk en er komen nog honderden woningen bij dus tijd voor een volwaardig klein winkelcentrum waar eigenlijk een bakker en viswinkel ook bij horen. En Dronten Suydersee heeft zichzelf indertijd de das omgedaan met die nieuwbouw en de bijbehorende exorbitante hoge huurprijzen. En Swifterband is te klein voor een AH,Deen en Lidl.

  reageer
 • Linda

    Di 15 januari Dinsdag 15 januari

  “er komen nog honderden woningen bij", geloof je dat zelf. Dronten is een van de weinige gemeentes in Flevoland waarvan het inwoner aantal jaarlijks en steeds sneller terugloopt.

 • Truus

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  SwifterbanT

 • Pimzeewolde

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Het lijkt aan de reacties hier te zien dat velen denken dat de gemeente of de publieke opinie bepaalt of de Lidl in Dronten of in Swifterbant moet komen. Helaas, alleen Lidl zelf bepaald dit en dat doen ze op zuiver economische gronden. In Swifterbant zal nooit een Lidl komen omdat het dorp voor deze supermarktformule simpelweg te klein is. Het is dus niet OF Dronten OF Swifterbant, maar OF Dronten OF niks.

  reageer
 • Anita

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Wat een gezeur zeg. Die Lidl moet gewoon neergezet worden in Dronten. Als ik goed begrijp is eea al afgesproken en on gang gezet. Je mag toch verwachten dat de gemeente zijn woorden nakomt.
  En voor iedereen in Swifterbant: als iedereen een deel van zijn boodschappen in eigen dorp haalt cq blijft doen is er niets aan de hand. Heeft de winkel bestaansrecht.
  Als ik lees AH er uit. Deen uitbreiden. Heb je 1 goede winkel. Op zondag ook open.
  Moet lukken ga je het dorp niet meer uit.

  reageer
 • Arend Koller

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Eerst de grond exploitatie en een koopovereenkomst regelen en dan daarna pas een (retail)visie ontwikkelen over wat we eigenlijk willen en nodig hebben? Dat had toch andersom gemoeten? Los daarvan; als ik in Swifterbant boodschappen ga doen in Dronten lijkt mij de locatie in Dronten West bijna net zo ver weg van Swifterbant als het centrum in Dronten, waar veel meer winkels en supermarkten bij elkaar zitten. Maar mogelijk is ergens een spelletje gespeeld en zijn er toezeggingen gedaan aan de Jumbo? Mogelijk kan de gemeenteraad die eens boven tafel proberen te krijgen?

  reageer
 • S

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Wat een kul reactie. Hoezo is het de schuld van de gemeente als mensen ergens anders boodschappen gaan doen? Ga eens kijken bij de Lidl in Biddinghuizen. Lopen ook veel Swifterbanters.

 • Teun

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Laat Lidl gewoon haar gang gaan. Al wil ze een winkel op de maan zetten!

  reageer
 • John

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Het is aldus allang geregeld door de gemeente. Dat ding komt er. Ik zou inwoners van Swifterbant willen adviseren lekker alle boodschappen in Lelystad te gaan doen als de ondernemers in eigen dorp moeten stoppen dankzij wanbeleid van de gemeenteraad van het dorpje Dronten.

  reageer
 • Me

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Nou ja he zal er verbaasd van zijn. Deen eruit en lidl erin!
  100 parkeerplaatsen is onzin hebben ze bij heel lidl winkels niet dus dat excuus is onzin.
  De gemeente dronten moet eens nadenken voordat ze een hoop stof doen opwaaien

  reageer
 • Wicht

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Ik ben zelf een fan van Albert Heijn, maar als ik de AH in Swifterbant met Deen in Swifterbant vergelijk, zou ik zeggen: doe dan Albert Heijn maar weg. De AH in Swifterbant is te triest voor woorden.

 • Wicht

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Ik zie dat inderdaad ook niet zo zitten. Bovendien is de angst dat men dan niet meer in Swifterbant z’n boodschappen doet (als er een vestiging in Dronten-west komt), ongegrond. Niet iedereen heeft een auto en/of zin zo’n 6 km (schat ik in) te fietsen voor boodschappen. En als men dan met de auto gaat dan kan men toch ook nog naar bijv. Lelystad uitwijken, waar sowieso alle supermarkten ook zitten en die ook nog eens 7 dagen per week op zeer ruime tijden open zijn. Ikzelf heb dan wel een auto, maar ik wil gewoon op de fiets boodschappen doen. Daarvoor kan ik in S’bant bij AH en Deen terecht. Het kost mij extra geld als er geen supermarkt meer zou zijn of als ik besluit daar niet meer heen te gaan en de auto te pakken. Ik neem aan dat dit voor meer mensen de reden is om gewoon in eigen woonplaats boodschappen te doen. Dat met name de plaatselijke AH een lachtertje is mbt aanbod, dat neem ik voor lief.

  reageer
 • Dronten

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Kost je extra geld!?!? Alsof de Lidl zo goedkoop is. Als je slim boodschappen doet bij de Appie en de Deen, ben je zeker weten goedkoper uit.

 • John

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Niet iedereen heeft een auto maar de meesten wel. Volgens de retailvisie van de gemeente doet nu maar 40% van de inwoners van Swifterbant boodschappen in het eigen dorp.

  Als dat nog lager wordt heb je een auto nodig om boodschappen te doen want dan blijft er geen winkel over daar. Misschien nog een SRV bus die 1 keer per week langskomt.

 • Petitie24

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Zou super mooi zijn als de Lidl snel gerealiseerd wordt in Dronten West!!

  reageer
 • pieter de oude

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Net zo'n ruime winkel als in Lelystad en Kampen,? zou geweldig zijn. !!

  reageer
 • Jos '56

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Nou S ik zou eens gaan kijken in de Tjalk, waar Sjoerd Raven stond is nu een grote parkeerplaats gemaakt ten behoeve van de Lidl.

 • s

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Ik hoop het, die in Lelystad wordt binnenkort overigens nog groter want het naastgelegen sjoerd raven gebouw is gesloopt waardoor lidl kan uitbreiden.

 • Roos

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Geweldig. Kan niet wachten.
  Is een aanwinst voor ons!

  reageer
 • Jan

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Welke idioot wil de Lidl verplaatsen naar swifterbant deze moet in dronten West staan en al de supermarkten die er tegen zijn moet je maar goedkoper worden verlies je ook geen klanten

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert