Geen inbreukprocedure: Commissie ziet geen overtreding bij pulskorvisserij

URK • Di 12 februari 2019 | 20:58 • Dinsdag 12 februari 2019 | 20:58

De Europese Commissie gaat geen inbreukprocedure starten tegen Nederland. Dat laten meerdere bronnen weten aan Omroep Flevoland. Daaruit valt te concluderen dat de Nederlandse overheid en de Europese Commissie in het verleden geen fouten hebben gemaakt bij het verlenen van pulsvergunningen.

De Europese Commissie heeft contact gelegd met de Nederlandse overheid. Na dit gesprek is besloten dat een inbreukprocedure van de baan is. Bij inbreukprocedure zou Nederland het beleid rond de pulsvisserij moeten aanpassen. Dat zou kunnen leiden tot het intrekken van vergunningen, wat de Urker pulsvissers veel geld kan kosten. Dit is nu van de baan.

Vorige week lekte de Franse Milieuorganisatie BLOOM een brief waaruit zou blijken dat ambtenaren van de Europese Commissie een procedure willen starten tegen Nederland. Bloom vindt dat veel Nederlandse pulsvisvergunningen onterecht zijn afgegeven. Al lange tijd strijdt deze Franse organisatie tegen deze visserijmethode. De ambtenaren van de Europese Commissie zeggen in de brief dat ze een vooronderzoek hebben gedaan.

Het feit dat er geen inbreukprocedure komt, betekent niet dat pulskorvisserij uit de gevarenzone is. Woensdag wordt bepaald wat de toekomst is van pulskor. Dan komt de zogenoemde triloog bijeen. Dat zijn vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Europese Parlement en de Raad van Ministers. Gezamenlijk bepalen zij of pulskor gelegaliseerd wordt, of dat er een verbod komt.

Wat is pulskorvisserij?
Bij pulskorvisserij gebruikt de visser een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen zorgen ervoor dat platvis, zoals schol en tong, opschrikt en het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. De Nederlandse overheid is een groot voorstander van pulskorvisserij. Het zou minder schadelijk zijn voor de bodem en viskotters gebruiken de helft minder brandstof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel