Mogelijk Europese procedure tegen pulsvissen

URK • Ma 4 februari 2019 | 7:52 • Maandag 4 februari 2019 | 7:52

Ambtenaren van de Europese Commissie willen een procedure tegen Nederland starten omdat de regels rond pulsvissen zouden zijn overschreden. Dat blijkt uit een antwoord van de ambtenaren op een klacht van de Franse milieuorganisatie Bloom. De Eurocommissarissen moeten nog wel instemmen met dit plan. Veel Urker vissers gebruiken pulstuig op hun kotter.

Bloom vindt dat veel Nederlandse pulsvisvergunningen onterecht zijn afgegeven. Al lange tijd strijdt deze Franse organisatie tegen deze visserijmethode. De ambtenaren van de Europese Commissie zeggen in de brief dat ze een vooronderzoek hebben gedaan. Dat zou moeten leiden tot een zogeheten inbreukprocedure. In een verklaring laat de milieu-organisatie weten blij te zijn met dit besluit. "Het is de tweede grote overwinning voor Bloom nadat in januari 2018 het Europees Parlement tegen pulskorvisserij stemde."

Tekst gaat verder onder brief:

De inbreukprocedure kan ertoe leiden dat Nederland het beleid rond de pulsvisserij moet aanpassen. Dat zou kunnen leiden tot het intrekken van vergunningen, wat de Urker pulsvissers veel geld kan kosten.

Ondanks dit onderzoek naar pulskorvisserij in Nederland staat de Europese Commissie bekend als voorstander van deze visserijmethode. Eurocommissaris Karmenu Vella benadrukte dat vorig jaar in een vergadering in het Europees Parlement.

Wat is pulskorvisserij?
Bij pulskorvisserij gebruikt de visser een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen zorgen ervoor dat platvis, zoals schol en tong, opschrikt en het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. De Nederlandse overheid is een groot voorstander van pulskorvisserij. Het zou minder schadelijk zijn voor de bodem en viskotters gebruiken de helft minder brandstof.

Tekst gaat verder onder tweet:

Triloog
Momenteel zijn de onderhandelingen gaande over de toekomst van pulskorvisserij. In een zogenoemde triloog moeten de Europese Commissie, Europees Parlement en Raad van Ministers gezamenlijk een compromis bereiken. In oktober 2018 werd al een triloog gehouden, maar wisten deze drie partijen geen akkoord te bereiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (17)

 • Buurman en Buurman

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Stel je voor hey straks moeten ze allemaal weer overschakelen op de bokker visserij wat echt veel meer kapot maakt dan pulsvisserij, vissen weer met kettingen wat zware bodem beroering achterlaat meer CO2 uitstoot het meer brandstof enz enz enz. Waar blijven die gasten van Greenpeace nou met hun reactie hierop

  reageer
 • L. Lendeling

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Dat krijg je ervan als je je niet aan de afspraken houdt. Europa had Nederland toestemming gegeven voor onderzoek naar de pulskorfvisserij-methode. De Nederlandse overheid verstrekte echter vergunningen, zonder onderzoeksgegevens te verstrekken aan de EU. Dus zo bekeken is het niet vreemd dat de EU optreed tegen Nederland. De Fransen zien deze manier van vissen echter ook als concurrentievervalsing omdat zij deze methode niet kunnen of willen gebruiken of betalen. Daar komt bij dat Nederlandse Trawlers groter, moderner, sneller en efficiënter zijn dan de vaak ouderwetse visserijvloot van de Fransen. Maar wees gewaarschuwd de Fransen weten wat actievoeren is, voor je het weet wordt elke Nederlandse vrachtwagen vogelvrij op de Franse wegen.

  reageer
 • Harrie

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Ongelooflijk, de meest duurzame visserijmethode de nek omgedraaid door Franse jaloezie. Lang leve Europa :(

  reageer
 • Flevoburger

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Punt is gewoon dat Nederland , gewoon het kleinste jongetje van de EU klas is.
  In het verleden kregen wij bij het geven van tegengas nog vaak de steun van Engeland. Dat is dus nu voorbij.
  Dit is gewoon een financieel gebeuren. En ja Frankrijk is nu eenmaal een grotere jongen in het EU klasje. Weet u het nog? Heel Nederland tot op het bot bezuinigen om aan de EU begrotingsregels te voldoen en we hebben gezien hoe dat in Frankrijk ging en nu weer in Italië.
  Misschien wordt het hoog tijd om gewoon als Nederland zelf een goede deal te sliten met de Engelsen? We vissen nu ook veel in hun wateren?

  reageer
 • Knielus

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  En de banken dan?..
  De banken gingen mee in het ombouwen van de schepen naar pulsvisserij. Pas na de beslissing en toestemming van Brussel/ Nederland omdat het uitgebreid onderbouwd was en nog steeds is ! Wie het nog begrijpt mag het antwoord en ook de oplossing geven . Het zou ook fijn zijn om dan ook een oplossing en alternatief te geven wat gegarandeerd werkt qua uitstoot / footprint/ kostenplaatje etc etc.. dus duurzaam.
  Daar heb ik nog niemand over gehoord., wat als de puls weer verboden wordt? Sommige alwetenden hier zullen gelijk blèren dat het bedrijfsrisico is maar in dit geval ligt het vele malen gecompliceerder.
  84 bedrijven zijn er verbouwd met of gedeeltelijk geleend geld ., volledig legaal met vangstrechten etc etc.
  Dan plots wordt het weer verboden omdat bij nader inzien na de tijd de met name Fransen het er toch niet mee eens zijn.
  De waanzin van dit hele gebeuren snapt ieder weldenkend mens., evenals de waanzin van de discards ban!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pinnevoegel

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Oei, dat gaat dan een flinke schadevergoeding worden van Nederland aan de vissers die flink ( ongeveer €500.000,00 per schip) hebben geïnvesteerd in deze milieuvriendelijke vismethode. NL ambtenaren hebben vergunningen afgegeven die nu door EU ambtenaren worden betwist.
  Voorbeeldje: u krijgt in NL een vergunning voor het rijden in een bedrijfswagen aangedreven door waterstof. U investeert in een dergelijke wagen en rijdt daarin, ontziet het milieu en heeft lagere brandstofkosten dan uw collega in een diesel aangedreven wagen. Vervolgens komt er een protestgroep in Frankrijk die vindt dat u niet diervriendelijk bezig bent en weet de EU te bewegen het rijden op waterstof te verbieden. U heeft echter een in NL afgegeven vergunning, dan is een schadevergoeding voor uw investering op z’n plaats.

  reageer
 • Ton Theunis

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  De ‘eenheid’ en ‘gelijke rechten’ in Europa zijn van toepassing tot ze Franse of Duitse belangen in de weg zitten.
  Frankrijk maakt, geen idee waarop het gebaseerd is, de dienst uit in Europa. Het beste bewijs daarvoor is het feit dat nog steeds eens per zoveel maanden dat achterlijke verhuiscircus naar Straatsburg ten koste van miljoenen euro’s moet worden afgedraaid ‘omdat de Fransen dat willen’.
  Belangen van anderen hebben Frankrijk nog nooit geinteresseerd. Ik begin echt te twijfelen aan het nut van de EU zoals die nu is samengesteld en functioneert.

  reageer
 • Loetje

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  In een woord gezegd 'jaloezie'

  reageer
 • Frits

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Wat een geluk al deze beterwetende wereldverbeteraars, daar word ik gelukkig van.

  reageer
 • Bas

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Die fransozen zijn gewoon stinkend jaloers man niets anders dan stinkend jaloers omdat ze geen financiële mogelijkheden hebben voor moderne koters zijn ze stinkend jaloers op de Nederlandse koters. En gaan ze klagen en relletjes plegen en tegenwerken dwars zitten met een kop in de wind deze fransozen.

  reageer
 • Sjaak

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Ga heen met die hele eu

  reageer
 • Schaapjes

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  En de heer Frans Timmermans maar ageren tegen populisme. Door zelf als Europees orgaan je te laten leiden Door corruptie en leugens van organisaties als Bloom kweek je een voedingsbodem voor populisme.

  reageer
 • Schaapjes

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Nonsens de vergunningen zijn verstrekt Door de overheid dus wie is hier dan schuldig? Niet de visserman. Het is net als met het melk quotum. De overheid geeft het vrij , de boer wordt Door de bank verplicht zijn stapel uit te breiden en dan grijpt de EU in...

 • Nonsens

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Als er voor 5% toestemming is, moet je niet 40% gaan verstrekken. Dan ben je willems en wetenschap verkeerd bezig en moet je niet over andere mensen gaan klagen. Je bent zelf verkeerd bezig geweest.

 • Kees

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Zucht 1 Europa. Echt niet. De Fransen doen wat ze willen houden zich niet aan europesche regels. Als hun iets niet bevalt gooien het land plat. Eigenlijk moet Nederland vooral de dieren gekkies Frankrijk aan klagen voor dierenleed

  reageer
 • Mark

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  De dierengekkies houden alleen van knuffelbare dieren, het liefst ook zichtbare dieren, want om de dieren die worden afgeschoten op de veluwe geven ze ook al niks.
  Het is eigenlijk een verkapte manier van een gebied (en de economie, natuurwaarde, toeristische waarde) om zeep te helpen. Niks heeft ook maar enigszins te maken met dat ze van dieren zouden houden. Iemand die van dieren houdt zorgt immers niet dat deze de dood in gaan dmv domme acties.

 • Jaap

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Mensen die vissen met puls zijn voor en mensen die zonder puls vissen zijn meestal tegen ook de boomkor vissers! Het gaat alleen om de verdiensten met puls of zonder! En ik geloof ook dat elektrisch vissen nou niet echt bevordelijk is

  reageer
 • pieter v

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Als de regels zijn overschreden dan lijkt me dit niet meer dan logisch.

  reageer
 • Harry

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  De Europese Commissie moet vooral doorgaan met de Nederlanders irriteren. Nexit!

  reageer
 • Thomas

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  Een corrupte door de Franse visserij opgezette lobbygroep voor het ouderwetse ketting-vissen wil iets.... Spannend.

  Ik stel voor dat we in EU verband onderzoek gaan doen naar de inzet van corrupte lobbygroepen die vooruitgang tegenhouden, zoals bijvoorbeeld Bloom.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert