Mogelijk Europese procedure tegen pulsvissen

URK • Ma 4 februari 2019 | 7:52 • Maandag 4 februari 2019 | 7:52

Ambtenaren van de Europese Commissie willen een procedure tegen Nederland starten omdat de regels rond pulsvissen zouden zijn overschreden. Dat blijkt uit een antwoord van de ambtenaren op een klacht van de Franse milieuorganisatie Bloom. De Eurocommissarissen moeten nog wel instemmen met dit plan. Veel Urker vissers gebruiken pulstuig op hun kotter.

Bloom vindt dat veel Nederlandse pulsvisvergunningen onterecht zijn afgegeven. Al lange tijd strijdt deze Franse organisatie tegen deze visserijmethode. De ambtenaren van de Europese Commissie zeggen in de brief dat ze een vooronderzoek hebben gedaan. Dat zou moeten leiden tot een zogeheten inbreukprocedure. In een verklaring laat de milieu-organisatie weten blij te zijn met dit besluit. "Het is de tweede grote overwinning voor Bloom nadat in januari 2018 het Europees Parlement tegen pulskorvisserij stemde."

Tekst gaat verder onder brief:

De inbreukprocedure kan ertoe leiden dat Nederland het beleid rond de pulsvisserij moet aanpassen. Dat zou kunnen leiden tot het intrekken van vergunningen, wat de Urker pulsvissers veel geld kan kosten.

Ondanks dit onderzoek naar pulskorvisserij in Nederland staat de Europese Commissie bekend als voorstander van deze visserijmethode. Eurocommissaris Karmenu Vella benadrukte dat vorig jaar in een vergadering in het Europees Parlement.

Wat is pulskorvisserij?
Bij pulskorvisserij gebruikt de visser een net waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen zorgen ervoor dat platvis, zoals schol en tong, opschrikt en het net inzwemt. Bij de traditionele boomkorvisserij worden kettingen over de bodem gesleept om de vissen op te schrikken. De Nederlandse overheid is een groot voorstander van pulskorvisserij. Het zou minder schadelijk zijn voor de bodem en viskotters gebruiken de helft minder brandstof.

Tekst gaat verder onder tweet:

Triloog
Momenteel zijn de onderhandelingen gaande over de toekomst van pulskorvisserij. In een zogenoemde triloog moeten de Europese Commissie, Europees Parlement en Raad van Ministers gezamenlijk een compromis bereiken. In oktober 2018 werd al een triloog gehouden, maar wisten deze drie partijen geen akkoord te bereiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel