Pulsvisserij: ontknoping nadert, maar Europa is verdeeld

URK • Wo 3 oktober 2018 | 22:40 • Woensdag 3 oktober 2018 | 22:40

Na jaren van onderhandelen nadert de beslissing over de pulskorvisserij. De vismethode, die erg populair is op Urk, dreigt te moeten verdwijnen. In Straatsburg is donderdag een zogenoemde triloog; daar praten afgevaardigden van de Europese Commissie, Europees Parlement en de Raad van Ministers met elkaar.

Deze drie Europese instanties zijn het over de toekomst van pulskorvisserij niet eens, maar er moet wel een besluit worden genomen. Aan het eind van het jaar verloopt de pulsvergunning van de Urker vissers.

Commissie is voor
De Europese Commissie is het dagelijks bestuur van Europa en is vóór pulskorvisserij. Eurocommissaris Karmenu Vella liet eerder al weten dat een politiek spel werd gespeeld en dat een belangrijk wetenschappelijk onderzoek buitenspel werd gezet.

Parlement is tegen
Het Europees Parlement stemde begin dit jaar tegen pulskorvisserij. Een meerderheid van de Europese volksvertegenwoordigers wil onder aanvoering van de Fransen een totaalverbod op vissen met pulsstootjes.

Raad zoekt tussenweg
De Raad van visserijministers is verdeeld. Er ligt desondanks een plan van de raad om vijf procent van de vloot van iedere lidstaat te laten vissen met pulstuig. Voor Nederland betekent dat het aantal pulsvissers terug moet van 84 naar 22. Op Urk vist een dertigtal vissers met puls.

Vertegenwoordigers van de drie instanties hebben een mandaat gekregen en gaan proberen een overeenstemming te bereiken. Namens de raad van ministers voert Oostenrijk de onderhandelingen. Dit land hoopt donderdag een akkoord te bereiken.

Namens het Europees Parlement is Gabriel Mato aanwezig. De Spanjaard moet het nee-geluid van het parlement vertegenwoordigen. Saillant detail is dat Mato zelf eerder liet weten een voorstander te zijn van pulskorvisserij.

Wat is pulskor?
Pulskorvisserij is een vismethode waarbij een kotter een net gebruikt waarbij elektrische pulsen worden gegeven. Deze pulsen schrikken platvis zoals schol en tong op en deze zwemmen vervolgens het net in. Bij traditionele boomkorvisserij gaan er kettingen over de bodem om de vissen op te schrikken.

"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek"

— Carola Schouten, minister van visserij

Pulsvisserij bevindt zich momenteel in een experimentele fase. De Nederlandse vissers en overheid zijn positief. De zeebodem wordt minder aangetast en de kotters hebben een brandstofbesparing van zo'n 50 procent.

Eerder pleitte minister Carola Schouten bij haar Europese collega's van visserij voor een compromis. Een verbod op pulsvissen zou in de Nederlandse vissersplaatsen tot grote sociaal-economische onrust leiden. "Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek", aldus Schouten.

Eerdere reportage over pulskorvisserij

Wat is het probleem?
De puls-methode is ontwikkeld door de Nederlandse visserijsector. Mede daardoor zijn het voornamelijk Nederlandse vissers die er mee werken. Volgens onderzoeksbureau ICES bleek dat pulskorvisserij beter is dan de traditionele boomkorvisserij.

Ondanks het onderzoek blijven met name Franse Europarlementariërs tegen pulskor. De Franse natuurorganisatie Bloom verzet zich tegen de legalisering ervan. De organisatie betwijfelt of pulsvisserij wel een verbetering is voor de visserijsector. Volgens Bloom wordt pulskorvisserij vergeleken met de slechtste vismethode. In die vergelijking zou alles beter zijn dan de traditionele wijze van vissen. Ook de Franse president Macron liet eerder dit jaar weten tegen pulskorvisserij te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel