Zorgen over internationale inzendingen Floriade

ALMERE • Vr 15 februari 2019 | 14:24 • Vrijdag 15 februari 2019 | 14:24

Het binnenhalen van buitenlandse inzendingen voor de Floriade 2022 in Almere heeft momenteel hoge prioriteit. Dat zeiden zowel wethouder Loes Ypma als de nieuwe directeur van de Floriade BV, Peter Verdaasdonk, donderdagavond op de politieke markt tijdens de bespreking van de halfjaarlijkse voortgangsrapportage. Een aantal politieke partijen sprak daar hun zorgen uit over de inzendingen.

Tot nu toe hebben drie landen hun deelname toegezegd: Indonesië, Thailand en Qatar. Qatar bouwt zelf een paviljoen, maar het is nog onduidelijk of de andere twee landen ook voor een permanent paviljoen kiezen.

Almere heeft de ambitie om 20 van deze zogeheten green embassies op het terrein gerealiseerd te krijgen. Dat zijn groene, duurzame gebouwen waarin landen of steden hun groene innovaties kunnen laten zien en die na de wereldtuinbouwtentoonstelling als woning gebruikt kunnen worden.

Deadline permanent paviljoen is 1 juli
Dat de planning voor de inrichting van het Floriade-terrein krap is en blijft, werd donderdagavond meerdere keren door de wethouder en de directeur van de BV benoemd. Dat geldt ook voor het binnenhalen van de internationale inzendingen voor een green embassy.

Landen kunnen zich daar tot 1 juli voor aanmelden, zodat gebiedsontwikkelaar Amvest dat nog kan meenemen in de bouwplanning. Om niet geheel afhankelijk te zijn van deze deadline worden er door de organisatie vijf verschillende voorbeeldexemplaren op het terrein neergezet. Overigens kan de deadline volgens Verdaasdonk nog wel een beetje worden opgerekt.

'Het is een diplomatiek proces'
De ambitie is om in totaal 25 tot 30 internationale inzendingen binnen te halen, al dan niet in een permanent paviljoen. Het verleiden van landen om deel te nemen aan de Floriade in Almere is een 'diplomatiek proces', zo stelden de wethouder en de directeur van de BV. "Er zijn tot nu toe een beperkt aantal toezeggingen. Het is een subtiel spel. We kunnen niet hard duwen, maar we proberen landen uiteraard te overtuigen. Verder zijn dit soort trajecten ook heel formeel en dat kost tijd. Dat was bij vorige Floriades ook het geval", zo verduidelijkte Verdaasdonk. "Het is een punt van zorg, maar er wordt met volle kracht aan gewerkt."

Annemarie Jorritsma werd vorig jaar door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benoemd als commissaris-generaal om landen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling uit te nodigen. Het Bureau International des Expositions in Parijs - kortweg de BIE - stelt de eis dat minimaal tien internationale inzenders deelnemen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Internationale reizen
Om landen te interesseren voor deelname aan de Floriade vinden er internationale uitwisselingen plaats. Het afgelopen jaar zijn er zestien buitenlandse delegaties ontvangen, waarbij over de Floriade is gesproken. De gasten uit Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bezochten onder andere ook het terrein. Taiwan heeft de intentie uitgesproken om naar Almere te komen.

Vanuit de gemeente zijn er vorig jaar 11 internationale dienstreizen geweest waarbij het Floriade-evenement is gepromoot. Het komende half jaar wordt er verder ingezet op het overtuigen van andere landen, zoals China, Japan, Zuid-Korea maar ook Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Waar nodig worden bezoeken aan deze landen afgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel