Boeren willen kans van gemeente om zonneparken te bouwen

ZEEWOLDE • Di 19 februari 2019 | 20:14 • Dinsdag 19 februari 2019 | 20:14

Een groep van dertig boeren wil dat de gemeente Zeewolde hen alsnog de kans geeft om zonnepanelen op hun land te bouwen.

De gemeente Zeewolde mag in het kader van een provinciale proef 95 hectare aan landbouwgrond beschikbaar stellen voor de aanleg van zonneparken. Het college van burgemeester en wethouders stelt echter voor om voorrang te geven aan zonnepanelen op niet-agrarische grond en initiatieven op landbouwgrond voorlopig in de ijskast te zetten tot juni. De dertig boeren dreigen daardoor achter het net te vissen, ook omdat het college van B en W in een groot deel van het buitengebied geen zonnepanelen wil.

Donderdag beslissing
De boeren zijn hier boos over, omdat ze makkelijk kleinschalige zonneparken kunnen aanleggen. Op hun land liggen namelijk al elektriciteitskabels, vanwege de windmolens op hun terrein. "Het is gewoon kapitaalvernietiging om niets met deze kabels te doen", legt Carel Kooij van de coöperatie Windunie uit. De coöperatie behartigt de belangen van boeren die lokaal zonne- en windenergie willen ontwikkelen.

"Het zijn vaak jonge ondernemers die een graantje mee willen pikken van de energietransitie. En ze willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu", aldus Carel Kooij. De boeren hebben nu hun hoop gevestigd op de gemeenteraad. Die beslist donderdag hoe de beschikbare grond wordt verdeeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel