Visserijcommissie stemt voor verbod pulsvisserij

URK • Do 7 maart 2019 | 14:41 • Donderdag 7 maart 2019 | 14:41

De visserijcommissie van het Europees Parlement staat achter een verbod op het pulsvissen. Van de 27 commissieleden stemden donderdag 21 leden voor het verbod. Twee parlementariërs stemden tegen, twee onthielden zich van stemmen en twee parlementariërs waren niet aanwezig.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) onthield zich donderdag van stemmen. De politica wil eerst een Nederlandse versie lezen van het akkoord. Meer vissers dreigen hun pulsvergunning te verliezen dan de politici aanvankelijk dachten. Schreijer-Pierik wil pas stemmen als duidelijk is wat de exacte gevolgen zijn voor het Nederlandse vissersgilde. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) was niet aanwezig bij de stemming.

Het verbod is nog niet definitief; in april buigt het voltallige parlement zich over het verbod. Als het pulsverbod definitief wordt, heeft dat onder meer gevolgen voor Urker vissers die op deze manier, met stroomstootjes, op platvissen vissen. Volgens de nieuwe regels mag vijf procent van de Nederlandse kottervloot tot 2021 pulstuig blijven gebruiken. Om hoeveel vissers het precies gaat, is nog onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel