Debatten: Lelystad Airport, Lelylijn en Keteltunnel

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2019 | 17:10 • Maandag 11 maart 2019 | 17:10

Tijdens de radio-debatten van maandag werden drie Flevolandse hete hangijzers besproken; Lelystad Airport, de Lelylijn en de Keteltunnel. De VVD, GroenLinks en de SP gingen met elkaar in debat over deze onderwerpen. De partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezing.

Lelystad Aiport
Bij de SP zorgt de uitbreiding van Lelystad Airport voor een splitsing met de gemeentelijke fracties in Dronten en Emmeloord. Daar is de SP namelijk tegen de uitbreiding. Dat is trouwens gelijk aan het standpunt van de landelijke partij. De Flevolandse delegatie van de partij gaat daar tegenin. Die is juist voor de uitbreiding van het vliegveld. "Wij zien een provinciaal belang op het gebied van werkgelegenheid", zei Henk van der Linden van de SP.

GroenLinks is tegen de opening van de luchthaven. De partij ziet liever dat de luchthaven dicht blijft. Dat zei Corina Straatsma. Volgens haar gaan de vliegtuigen veel overlast geven. Verder zei ze dat de vogelbewegingen niet goed zijn meegenomen in de milieu-effectrapportage. Door de vele trekvogels die onze provincie rijk is, zou de veiligheid in het gedrang kunnen komen. De dieren kunnen volgens Straatsma namelijk in aanvaring komen met laagvliegende toestellen.

De VVD is groot voorstander van de uitbreiding van de luchthaven. Vooral omdat het volgens lijsttrekker Jan de Reus zo'n 3.000 banen op gaat leveren. "Zowel direct, als indirect." De geplande opening in 2020 moet doorgaan als het aan de VVD ligt. De Reus zei verder dat er door drie bureaus onderzoek is gedaan naar eventuele problemen met trekvogels. Die zouden er niet zijn.

Lelylijn
De SP zei tijdens het debat dat de komst van een spoorverbinding tussen Noordoostpolder en het noorden belangrijk is. Vooral voor het milieu zou het goed zijn. Hij zegt dat inwoners dan vaker gebruik gaan maken van het OV. Verder levert de komst van de lijn veel voordelen op voor inwoners van Emmeloord en omliggende dorpen, aldus Van Der Linden. Zijn partij ziet graag een onderzoek komen naar de haalbaarheid van de zogeheten Lelylijn.

De VVD wil ook een onderzoek naar de haalbaarheid. Daarbij moet vooral worden uitgezocht of de lijn rendabel is. "Natuurlijk zegt 90 procent van de bevolking dat die lijn er moet komen. Tot er een prijskaartje aan hangt. Dan moeten wij gaan collecteren en de belastingen verhogen. Dan daalt die 90 procent", zei De Reus. In het verleden is de spoorlijn niet aangelegd omdat hij niet rendabel zou zijn.

GroenLinks wil graag dat de spoorlijn er komt. Volgens Straatsma is het belangrijk dat de hoeveelheid asfalt verminderd wordt en dat mensen vaker met het OV gaan. De Lelylijn zou daarvoor een uitkomst bieden. Als er concrete plannen zijn dan moet de provincie daar aan meebetalen, aldus GroenLinks.

Keteltunnel
De drie partijen zijn het over één ding eens. De komst van een tunnel in plaats van de Ketelbrug is te duur. De Ketelbrug is een knelpunt in het autoverkeer. Een goede oplossing daarvoor zou volgens de VVD zijn dat de brug tijdens spitstijden gesloten blijft. Een tunnel lost niets op, zei De Reus. De SP wil graag dat het aantal rijbanen verdubbeld wordt. Dan is een tunnel niet nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel