Verdeeldheid over bouw windmolens

FLEVOLAND • Do 14 maart 2019 | 11:18 • Donderdag 14 maart 2019 | 11:18

Een nipte meerderheid van de gebruikers van de StemWijzer wil extra windmolens in Flevoland. Zo'n 53 procent is het eens met de stelling 'de provincie Flevoland moet nieuwe windmolens op land toestaan'. Dat zegt directeur Eddy Habben Jansen van ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer.

Een poll van Omroep Flevoland laat hetzelfde beeld zien. Daar is 54% tegen meer windmolens.

Bij de politieke partijen heerst eenzelfde tendens. Er zijn evenveel partijen voor als tegen de bouw van nieuwe windmolens. Onder meer DENK, GroenLinks en de PvdA zien er graag meer. Forum voor Democratie, VVD en PVV zijn juist tegenstanders.

Tijdens een discussie in de visualradio-uitzending Dit is Flevoland reageerden D66, VVD en SGP op de stellling. Lijsttrekker Tiko Smetsers van D66 verklaart het verzet als angst voor het onbekende: "Als niemand een windmolen in de achtertuin wil, komt er niet één." Hij wijst er op dat er een opgave ligt en dat ook Flevoland daar aan moet voldoen.

De VVD is bang dat het draagvlak voor windenergie verloren gaat als het verzet tegen windmolens groeit. Ellentrees Müller van de VVD pleit ervoor heel voorzichtig te zijn met nieuwe turbines op het land. Liever ziet zij nieuwe molens in het water.

Sjaak Simonse van de SGP wil ook na het laatste windplan dat gepland staat, geen nieuwe turbines. Al helemaal niet langs de Houtribdijk, tussen Lelystad en Enkhuizen. "Als die lijn er komt, wordt Urk echte helemaal ingeklemd door windmolens."

Zonneparken liggen beter
De StemWijzer-gebruikers vinden merendeels dat de bouw van zonneparken op landbouwgrond toegestaan moet worden. Een ruime 60 procent is voor. Hetzelfde percentage staat achter subsidie voor transportbedrijven die willen verduurzamen. Een kleine meerderheid vindt dat de provincie geld moeten geven aan mensen met een laag inkomen die hun huis moeten verduurzamen.

De StemWijzer is inmiddels zo'n 30.000 keer ingevuld voor Flevoland. Habben Jansen verwacht dat dit aantal de komende dagen flink gaat stijgen.

Meer informatie over de verkiezingen is te vinden op Flevoland Kiest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel