Bijvoeren heckrunderen gestart

LELYSTAD • Wo 20 maart 2019 | 9:42 • Woensdag 20 maart 2019 | 9:42

Staatsbosbeheer is woensdag gestart met het bijvoeren van heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Op verschillende plekken bij vier kuddes wordt hooi neergelegd, omdat de conditie van de kuddes onder de norm is. De conditie van de edelherten en konikpaarden in het natuurgebied is wel nog uitstekend.

Staatsbosbeheer heeft met Provincie Flevoland afspraken gemaakt over het bijvoeren. Om de conditie van de dieren te meten, krijgen ze bij regelmatige controles een Body Condition Score. De hoogste score is een 5, dat geeft aan dat de dieren heel vet zijn. Wanneer de score van de kudde gemiddeld een 2 of lager is, wordt er volgens afspraak bijgevoerd. Dat is nu dus het geval.

Dat de conditie van de heckrunderen is afgenomen, is volgens boswachter Hans-Erik Kuypers heel logisch. "Dat is een volledig natuurlijk proces. Net zo goed als het dik worden in de zomer en herfst, verliezen ze gewicht en conditie in de winter", aldus Kuypers.

Staatsbosbeheer verwacht niet dat het bijvoeren lang nodig is. Er komt al vers gras op waarvan de dieren kunnen eten. Zo gauw de score van de heckrunderen weer boven de 2 uitkomt, wordt er met het bijvoeren gestopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel