Overheid schatte risico's Michael P. verkeerd in

ZEEWOLDE • Do 28 maart 2019 | 10:00 • Donderdag 28 maart 2019 | 10:00

De overheid is tekortgeschoten bij het inschatten van de risico's rond oud-Zeewoldenaar Michael P. Die conclusie trekt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Donderdag zijn drie vernietigende rapporten uitgekomen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.

Het onderzoek richtte zich op de periode waarin P. vast zat voor de brute verkrachting van twee minderjarige meisjes, in 2010. Tijdens de behandeling die gericht was op zijn terugkeer in de samenleving ontvoerde, verkrachtte en vermoordde P. vervolgens in 2017 de Utrechtse studente Anne Faber. Het lichaam verborg hij in een bos bij Zeewolde. In deze zaak werd P. door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs. Het hoger beroep wordt eind mei inhoudelijk behandeld door het hof in Arnhem.

Conclusies minister
Uit de rapporten blijkt volgens de minister dat er 'bij de betrokken instanties onvoldoende zicht was op risico’s, dat procedures niet goed werden gevolgd en dat cruciale informatie niet volledig werd gedeeld.' De nadruk lag volgens Dekker bij het detentieverloop van P. te veel op zorg en te weinig op de veiligheid van de samenleving. De conclusies en aanbevelingen uit de rapporten zullen volgens Dekker worden overgenomen.

"Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld", stelt de minister. "Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber. Geen enkele maatregel gaat hun verdriet wegnemen. Maar de opdracht is duidelijk: ik zal er alles aan doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten”, aldus Dekker.

Volgens de minister konden nog 21 andere veroordeelden voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf zich onterecht deels vrij in de maatschappij bewegen. In dertien gevallen ging het om veroordeelden die nog niet in de laatste fase van hun celstraf zaten. Bij acht mensen ontbrak er bijvoorbeeld een inschatting van de risico’s. Van alle 21 zijn de vrijheden inmiddels opgeschort of ingetrokken, schrijft Dekker.

De familie van Anne Faber noemt de rapporten in een eerste reactie onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend.

Bevindingen van Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vastgesteld dat Michael P. in de forensisch psychiatrische kliniek Aventurijn in Den Dolder niet is behandeld op grond van zijn zedenmisdrijven.

Dit komt vooral doordat de kliniek bij de verhuizing van P. vanuit de gevangenis in Vught niet voldoende is geïnformeerd over zijn zedenachtergrond. P. weigerde namelijk dat zijn medische dossier werd gedeeld. Op basis van de privacywetgeving kan een gevangene dit doen.

De kliniek zou zelf ook nauwelijks onderzoek hebben gedaan naar P.'s risicoprofiel. De behandeling in Den Dolder zou hierdoor vooral zijn gericht op zijn agressie- en drugsproblemen. In de zaak van Michael P. hield de reclassering pas toezicht nadat betrokkene al een periode vrijheden kreeg toegekend. Ook was de reclassering naar eigen zeggen niet om advies gevraagd en waren de voorwaarden waar de reclassering toezicht op moest houden onvoldoende duidelijk geformuleerd.

De OVV stelt in het rapport dat een keten aan fouten bij betrokken instanties ten grondslag ligt aan de dood van Anne Faber. De Onderzoeksraad stelt dat de minister binnen zes maanden moet aangeven hoe hij omgaat met de aanbevelingen van de OVV. Is deze reactie niet genoeg onderbouwd, dan kan de Raad besluiten tot aanvullend onderzoek. ,,Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen", aldus een woordvoerder.

Rapporten Inspecties
Diverse instanties hebben steken laten vallen bij het overplaatsen en toekennen van vrijheden aan Michael P. Daarmee is het risico voor de samenleving van zijn overplaatsing van de gevangenis naar de kliniek in Den Dolder niet goed ingeschat. Dat concluderen de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in hun rapporten.

In de gevangenis in Vught kwam P. terecht op de psychiatrische afdeling. Die afdeling had advies moeten inwinnen bij het Openbaar Ministerie over meer vrijheden voor P. ,,Het PPC heeft ten onrechte niet expliciet om advies gevraagd’’, schrijven de Inspecties.

Ook in FPA Roosenburg, de forensische kliniek waarnaar hij werd overgeplaatst, is niet goed genoeg gekeken wat voor risico’s voor de maatschappij er waren als P. meer vrijheden zou krijgen. De inspecties rekenen dat niet alleen de kliniek, maar ook de PPC Vught en de Dienst Justitiële Inrichtingen aan.

Reactie kliniek
De kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, zegt zich de scherpe conclusies van de onderzoeken naar de moordenaar van Anne Faber aan te trekken. De instelling zegt de aanbevelingen onverkort door te voeren. Zo moet ,,bij de plaatsing van patiënten meer aandacht zijn voor de gehele achtergrond en problematiek van betrokkene in het verleden".

,,De aangeleverde informatie moet actief op volledigheid worden getoetst. Dat is een verantwoordelijkheid voor alle partijen in de keten", aldus een verklaring.

Volgende week Kamerdebat
De Tweede Kamer buigt zich volgende week over de gang van zaken. Alle partijen schaarden zich achter het voorstel van oppositiepartij PvdA om verantwoordelijk minister Sander Dekker aan de tand te voelen. Politiek Den Haag reageert verbolgen en geschokt nu blijkt dat er van alles mis is gegaan rond de behandeling van P.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel