Ministerie neemt zorgen Flevoland over zorg serieus

FLEVOLAND • Ma 15 april 2019 | 13:45 • Maandag 15 april 2019 | 13:45

Het ministerie van Volksgezondheid en Sport en zorgverkenner Bas Leerink nemen de zorgen in Flevoland over de ziekenhuiszorg serieus. Ze zullen rekening houden met de signalen bij het opstellen van de toekomstvisie over de gezondheidszorg.

Dat hebben ze maandagochtend gezegd in een gesprek op het ministerie met gedeputeerde Harold Hofstra. Hierbij waren ook burgemeester Ina Adema van Lelystad en verschillende Flevolandse wethouders aanwezig.

Bas Leerink is in opdracht van minister Bruins bezig met een onderzoek naar hoe de zorg in Flevoland in de toekomst het beste kan worden georganiseerd. Aanleiding is het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Na de overname door St Jansdal is een deel van de zorg verdwenen, zoals de spoedeisende hulp en acute verloskunde.

De provincie zei vorige week in een brief aan Leerink niet geheel tevreden te zijn over hoe de toekomststudie wordt uitgevoerd. Er zou te veel worden gekeken naar hoe de ziekenhuizen de zorg wensen te organiseren en te weinig naar de belangen van de inwoners, zorgaanbieders en overheden. Die boodschap heeft de Flevolandse delegatie maandagochtend persoonlijk overgebracht.

Wat is er echt nodig?
Volgens gedeputeerde Hofstra heeft Flevoland duidelijk gemaakt dat zij antwoord wil op de vraag wat er echt nodig is aan zorg. Dan gaat het onder meer om hoe huisartsen en zorgaanbieders zich organiseren en welke ambulancezorg hierbij nodig is. Hiernaar wordt een apart onderzoek gedaan, waarvan de uitkomsten eind dit jaar beschikbaar zijn. Voor de toekomst wordt onder meer gekeken naar de situatie in Drenthe en wat hieruit voor Flevoland is te leren.

Het ministerie blijft geïnteresseerd in signalen uit Flevoland over waar het goed en fout gaat met de zorg, hoewel de veiligheid volgens het ministerie nergens in het geding is geweest. In juni is er een nieuw gesprek. Dat is een maand voordat de zorgverkenner zijn advies moet afronden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (23)

 • ABS

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  Fijn hè, die marktwerking? Veel effectiever, kostenbesparend en klantvriendelijker. Of was het motto: beter voor de rijken en aandeelhouders, minachting voor de patiënten/klanten? Ik ben het even kwijt

  reageer
 • Jolyn

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  Leren van drenthe, geen idee onder welke drenthse kei ze hebben gelegen maar daar is de boel ook helemal ontregeld.......

  reageer
 • Mark

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  Minister en ministerie verantwoordelijk stellen per brief voor tekort schieten bij opgelopen letsel indien jij of je naasten geeen adequate zorg krijgt op tijd.. Dat heb je hem dan in ieder geval duidelijk gemaakt. Voor de rest hoef je namelijk niet veel te verwachten van hem . Veel praatjes maar géén daden

  reageer
 • Joey

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Hofstra: Die pannenkoek heeft eerst de OVP om zeep geholpen en nu voor honderdduizenden Flevolanders het licht gaat uit doen aan de Ziekenhuisweg 100.

  reageer
 • inkNOPertje

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Gemeente Noordoostpolder heeft een uiterst goede oplossing voor dit probleem. De gemeente adviseert namelijk aan een ieder die regelmatig tot veel zorg nodig heeft naar een andere gemeente te verhuizen. Dat hebben we dus gedaan en inderdaad de ziekenhuiszorg is hier inderdaad wel goed geregeld. Dus gemeente Noordoostpolder bedankt voor uw goede advies!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik geloof dr niet in.

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt kwa zorg, respectloos!! Mensen worden niet serieus genomen en medicijnen veranderen continu aangezien goedkoper zou zijn. ken mensen die dr onderdoor zijn gegaan, maar heel opvallend wordt het allemaal stil gehouden. Beloftes worden niet nagekomen. Ik geloof dr niet meer in!

  reageer
 • vladimir

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Wat we hier echt nodig hebben ? Een volwaardig ziekenhuis waar je gewoon een nacht kunt blijven als je operatie niet naar wens verloopt en dat je familie met de stadsbus of fiets kan langskomen. De regering heeft (onbedoeld) met het privatiseren een monster gecreëerd genaamd 'zorgmaffia'. Schijnbaar heeft Dhr Bruins dit inzicht niet. Het lijkt hem zelfs niks te interesseren gezien zijn uitspraken en handelen. De patiënten en huisartsen uit Lelystad e.o. worden door deze meneer lelijk onder de mat geveegd.

  reageer
 • Chris

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Nou ik geloof er niet in. Als we zien wat de laatste jaren zich allemaal heeft afgespeeld in de hele zorg . Hoop gepraat en belooftes maar echt tot oplossingen ho maar. Ze zorgen wel goed voor hun zelf en de rest interesseert zich echt niets...

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Zorgverkenner? Wat schuift zoiets

  reageer
 • Frank41

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Er moeten zoals gewoonlijk bij onze overheid eerst slachtoffers vallen, dan is er een kleine kans dat misschien iets gaat gebeuren.

  reageer
 • Ria

    Ma 15 april Maandag 15 april

  "Eerst zien dan geloven bij deze man".

  reageer
 • RobB

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Spoedhulp 24/7

  reageer
 • Poldermens

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Het wordt tijd dat het ministerie álle zorg serieus onder de loep neemt! Onbetaalbaar geworden, hoe kan dat, waar gaat al dat geld nu precies naar toe. En vooral, wie maken er misbruik van al dat geld? Ik wil graag bijdragen aan goede zorg voor zieken, jongeren en ouderen. Maar zo langzamerhand bekruipt je het gevoel dat er nogal wat financiën op de verkeerde plaats terecht komen. De mensen aan het bed, de verzorgers, de jongeren werkers, ze werken zich allemaal een slag in de rondte. En toch komen we zorg te kort! Wie maken er misbruik van de zorg? En wie van de zorg gelden? Ik kan vanuit mijn eigen beroep alleen maar met stijgende verbazing kijken naar hoe het er steeds beroerder aan toe gaat in de zorg voor kinderen en jongeren. Wachtlijsten, allerlei onderzoeken, alles kost veel meer tijd en geld dan 'vroeger'. Ik ben voor vooruitgang, maar gaan we eigenlijk wel vooruit?

  reageer
 • Barbara

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ook in de zorg is vooral de menselijke maat is volkomen uit het oog verloren.
  Daar kan je vast en zeker de regerende macht voor verantwoordelijk achten.
  Stelletje ......

 • D

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Kan iemand uitleggen waarom St. Jansdal en niet een andere partij het ziekenhuis heeft overgenomen?

  reageer
 • Es

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Vraag maar even aan de zgn Zorgverzekeraar....dit was ook al jaren geleden de bedoeling maar toen niet gelukt....nu wel. Ongeacht welke minister er zit......het doet ze helemaal niets..... dat is inmiddels wel duidelijk. Geen SEH geen verloskunde en samenwerking met personeel van voormalig MCGroep is ver te zoeken....een opeenstapeling van trucage.....Hans Klol kan hier wat van leren maar...het zal zich zeker eens doen keren.....

 • G

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Met minister Bruins aan t roer kan t maar één kant op. Kijk hoe hij het UWV heeft achtergelaten voor zijn collega. De minister moet regelmatig uitleg komen geven over ww toerisme, WIA keuringen, it systemen, angst cultuur. Het gaat hier om heel hoge bedragen waar hij nooit iets mee gedaan. Terwijl er klokkenluiders genoeg waren.
  En nu verwacht Flevoland en met name Lelystad dat hij iets wel kan en meent?

  reageer
 • De Sjaak

    Ma 15 april Maandag 15 april

  We worden serieus naar het niveau derde wereld geholpen.

  reageer
 • Dieuwertje

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Weet je wat nodig is? Telefonische bereikbaarheid. Wel opnemen in Harderwijk en dan een half uur of meer in de Lelystadse wacht. Niet belangrijk lijkt het wel. En dan wordt de verbinding verbroken. Meteen Almere gebeld en met 5 minuten een afspraak.

  reageer
 • Jeroen

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ach als huisartsen nu al naar andere dan het ziekenhuis in Lelystad gaan doorsturen omdat er al genoeg is voorgevallen met het ziekenhuis zegt het mij al genoeg. Dit ziekenhuis gaat het simpelweg niet redden omdat ze arrogant zijn en geen samenwerking aangaan met andere zorgverleners. Zo kunnen we inmiddels op 3 locaties terecht voor bloedprikken omdat het ziekenhuis weigert voor derden het laboratorium beschikbaar te stellen en de uitslagen door te geven.

  reageer
 • Flevoburger

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Als het ministerie deze materie serieus had genomen was het nooit zover gekomen.
  Het is dat nu de gevolgen van het Haagsche beleid in de praktijk zichtbaar zijn geworden en men als beste verdediging kan aanvoeren dat men "de boel in de gaten houdt" .....

  reageer
 • KC

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Er zijn genoeg problemen. Te denken valt aan:
  Zeker 3 keer per week een opnamestop op de SEH in Harderwijk waardoor je in andere ziekhuis komt te liggen die veel verder weg is. Vaak wordt je onterecht weer naar huis gestuurd.
  De aanrijtijden worden te veel overschreden. Het is al voorgekomen dat mensen onderweg zijn overleden.
  Samenwerking met derden wordt tegen gehouden, zelfs voor bloedonderzoek en röntgenfoto's.
  Bloedprikken bij de gezondheidscentra is er niet meer.
  Revalidatie in Lelystad na een operatie is niet mogelijk.
  Patiënten uit Flevoland worden behandeld als 2e rangs tov de Veluwse patiënten.

  reageer
 • Saskia

    Di 16 april Dinsdag 16 april

  Voor SEH kun je ook nog naar Amersfoort of Apeldoorn gestuurd worden... schandalig.
  Er is zo'n vies spelletje gespeeld en de inwoners zijn de dupe. Geen woorden voor.

 • Yvon

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ze zullen rekening houden met de signalen ?? Er zijn zat signalen gegeven door de artsen die werkzaam waren in lelystad. Zij hebben al heel duidelijk in kaart gebracht wat de consequenties zijn. Nog afgezien daarvan hoef je niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat mensen die spoedeisende hulp nodig hebben en binnen lelystad ongeveer met 10 min in het ziekenhuis zouden zijn, nu onderweg moeten naar Almere, Harderwijk, Zwolle etc en het dus veel langer gaat duren voor dat je op de spoedeisende hulp arriveert. We hebben genoeg spotjes op tv gehad waarin we de kreet hoorde dat 'elke minuut telt'. Ook is heel goed te begrijpen dat het voor mensen die om welke reden dan ook weinig mobiel zijn , moeilijker zal zijn om een specialist te bezoeken en dag t kostenplaatje hoger zal uitvallen.

  reageer
 • John

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ik ben niet mobiel maar afhankelijk. Ik woon in een plaats waar geen seh/ziekenhuis is. Ik moet en kan kiezen waar ik heen kan gaan maar heb altijd kosten. Mijn kostenplaatje is altijd hoger.......krijg geen extra geld, subsidies etc...het komt uit eigen beurs.

 • Lelystedeling

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Nou de minister beeft vast van angst na dit bezoek. Voor iedereen die binnenkort doodgaat in een ambulance: uw zorgen worden serieus genomen!

  reageer
 • BZN

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Wat was de inbreng van onze burgemeester? Zou best willen weten..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert