Ministerie neemt zorgen Flevoland over zorg serieus

FLEVOLAND • Ma 15 april 2019 | 13:45 • Maandag 15 april 2019 | 13:45

Het ministerie van Volksgezondheid en Sport en zorgverkenner Bas Leerink nemen de zorgen in Flevoland over de ziekenhuiszorg serieus. Ze zullen rekening houden met de signalen bij het opstellen van de toekomstvisie over de gezondheidszorg.

Dat hebben ze maandagochtend gezegd in een gesprek op het ministerie met gedeputeerde Harold Hofstra. Hierbij waren ook burgemeester Ina Adema van Lelystad en verschillende Flevolandse wethouders aanwezig.

Bas Leerink is in opdracht van minister Bruins bezig met een onderzoek naar hoe de zorg in Flevoland in de toekomst het beste kan worden georganiseerd. Aanleiding is het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Na de overname door St Jansdal is een deel van de zorg verdwenen, zoals de spoedeisende hulp en acute verloskunde.

De provincie zei vorige week in een brief aan Leerink niet geheel tevreden te zijn over hoe de toekomststudie wordt uitgevoerd. Er zou te veel worden gekeken naar hoe de ziekenhuizen de zorg wensen te organiseren en te weinig naar de belangen van de inwoners, zorgaanbieders en overheden. Die boodschap heeft de Flevolandse delegatie maandagochtend persoonlijk overgebracht.

Wat is er echt nodig?
Volgens gedeputeerde Hofstra heeft Flevoland duidelijk gemaakt dat zij antwoord wil op de vraag wat er echt nodig is aan zorg. Dan gaat het onder meer om hoe huisartsen en zorgaanbieders zich organiseren en welke ambulancezorg hierbij nodig is. Hiernaar wordt een apart onderzoek gedaan, waarvan de uitkomsten eind dit jaar beschikbaar zijn. Voor de toekomst wordt onder meer gekeken naar de situatie in Drenthe en wat hieruit voor Flevoland is te leren.

Het ministerie blijft geïnteresseerd in signalen uit Flevoland over waar het goed en fout gaat met de zorg, hoewel de veiligheid volgens het ministerie nergens in het geding is geweest. In juni is er een nieuw gesprek. Dat is een maand voordat de zorgverkenner zijn advies moet afronden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel