Kamerleden: waarom redt de minister nu wel een ziekenhuis?

FLEVOLAND • Do 25 april 2019 | 17:34 • Donderdag 25 april 2019 | 17:34

Waarom steekt de overheid wel geld in een noodlijdend ziekenhuis in Brabant, maar is dat niet gebeurd bij de Flevolandse IJsselmeerziekenhuizen? Het was een vraag die verschillende partijen in de Tweede Kamer donderdag hadden voor de minister. In Den Haag werd opnieuw gesproken over het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart.

Vorige week bleek dat ook het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer in moeilijkheden verkeert. Er kwam een reddingsplan met behulp van het ministerie. Jaarlijks steekt de overheid 2,5 miljoen euro in het ziekenhuis. Volgens minister Bruno Bruins heeft het Maasziekenhuis zelf aan de bel getrokken bij het ministerie en gevraagd of er bijgesprongen kan worden.Dat is een groot verschil met de IJsselmeerziekenhuizen, zo geeft Bruins aan. Het faillissement daarvan verraste hem vorig jaar.

Doordat het Maasziekenhuis zich op tijd meldde kon er met alle betrokken partijen gezocht worden naar een oplossing. "Zo'n plompverloren faillissement, daar zit niemand op te wachten natuurlijk," aldus Bruins.

'Zuur'
De Lelystadse wethouder Elly van Wageningen noemt het 'zuur' dat de minister nu wel een ziekenhuis redt, maar eerder in Flevoland niet. Ze denkt dat de minister niet nog een faillissement wil meemaken en daarom bijspringt. "Als wij tweede waren geweest en zij het eerste waren geweest met problemen dan was het andersom gegaan."

Minister Bruins heeft in het verleden wel aangeboden het St Jansdal financieel te steunen als dat ziekenhuis een volwaardige spoedeisende hulp opent in Lelystad. Dat aanbod staat nog steeds, ook al zit zo'n spoedpost er voorlopig niet in. Van Wageningen merkt dat de minister het bedrag mogelijk ook voor andere zorgtaken in Lelystad wil aanwenden.

Spervuur aan vragen
Naast wethouder Van Wageningen zat ook burgemeester Ina Adema op de publieke tribune tijdens het Kameroverleg. Beiden hebben de afgelopen weken gesproken met Kamerleden om ze op die manier te informeren over de stand van zaken rond de ziekenhuiszorg. Door politieke druk op het onderwerp te houden hoopt de gemeente Lelystad dat het zorgaanbod in de toekomst beetje bij beetje weer uitgebreid kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (27)

 • Ida

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Elly van Wageningen, Ina Adema en Loek Winter hadden dus alleen maar aan de minister hoeven te vragen om het ziekenhuis te redden? Wat hebben ze dan gedaan in 2018, niets? De minister wist van niets van het aankomende faillisement, maar St Jansdal was volgens eigen zeggen al in juni 2018 begonnen om de overname in gang te zetten, hoe kan dat? Waarom heeft St Jansdal de minister niet gevraagd het complete ziekenhuis te redden, wat CCN overigens wel voorstelde in haar overnamebod? Waarom is dat bod van CCN niet serieus bestudeerd, zeker gezien het positieve track record van CCN in Dokkum? Het verhaal rammelt steeds meer. Met in de hoofdrol: ACHMEA, St Jansdal en de curator. En een lankmoedig gemeentebestuur, met Ina Adema als sleutelfiguur die medeschrijfster was van het landelijke VVD-verkiezingsprogramma was toen de commissie Dekker met het voorstel kwam voor dit waardeloze zorgstelsel.

  reageer
 • Carla

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  In Dokkum hebben mensen ‘s nachts niet eens een huisartsenpost, en ook is daar geen SEH, laten we dat nu niet als goed voorbeeld nemen. Met CCN was de zorg veel meer versnipperd geweest.

 • Randy

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Ander groot verschil tussen ziekenhuis Boxmeer en ziekenhuis Lelystad: ziekenhuis Lelystad is al meerdere keren failliet gegaan. Volgens de Volkskrant heeft IJsselmeerziekenhuizen al eerder 20 miljoen euro van het ministerie gekregen om de problemen op te lossen (zie https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ministerie-trekt-nu-wel-portemonnee-om-faillissement-ziekenhuis-boxmeer-te-voorkomen~b9845124/). Er komt gewoon een moment om geen geld meer te stoppen in een ziekenhuis dat al sinds de start aan het infuus ligt. Er zijn meer dorpen zonder eigen ziekenhuis; wees blij met wat er nu over is gebleven.

  reageer
 • Bartvanderkolk

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Toen ik in 2010 begon als raadslid was het Zuiderzeeziekenhuis (zonder Loek Winter) vrijwel failliet. Er is toen 10 mio van het ministerie gedoneert in vorm van een achtergestelde lening, provincie idem, de gemeente heeft volgens mij toen 4 mio op andere voorwaarden gedoneert en er is een afspraak gemaakt met de overnamekandidaat, het consortium van Loek Winter en Willem de Boer. Dat is wat ik mij herinner..
  En dat was toen veel geld (nu nog!) Vervolgens is Loek 'aan de slag gegaan', met bekend resultaat.. Het St. Jansdal is geen nieuw ziekenhuis, maar gewoon een lijkenpikker van het vorige (in financiële zin). Een volledig nieuw ziekenhuis is de enige oplossing, geen oude afspraken met verzekeraars (shame!), maar gewoon een goed ziekenhuis met volledige functies. Kan prima, maar zonder dit soort afgunstige noodlijdende buurtziekenhuizen.

 • Ida

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Huh? Vanaf het begin aan het infuus? Het Dr Jansencentrum in Emmeloord is in 1963 geopend. Ging financieel goed. In augustus 1982 is het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad geopend. Zat te ruim in zijn jasje vanwege de verwachte groei van de stad, maar met de verhuur van de bovenverdieping coor tv-opnames, kwam het financieel ook allemaal wel uit. In 1989 zijn beide ziekenhuizen gefuseerd, niet vanwege de financiën, maar vanwege de schaalvergroting in de zorg overal in het land. Pas in 2007/2008 ging het financieel snel achteruit. Maar ook toen is het niet failliet gegaan, maar gered, en financieel ging het weer goed. Schulden afgelost, extra geld van de NZa niet meer nodig.

 • Karin

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Voor alle duidelijkheid: de steun van de NZa is wat anders dan de lening van de minister. De steun van de NZa hoefde niet terugbetaald te worden. De laatste 6 miljoen belanssteun is in 2012 niet overgemaakt omdat de IJsselmeerziekenhuizen toen volgens de NZa en het ministerie financieel gezond waren. Wat er na 2012 weer gebeurd is, is dus de grote vraag. En ook hoe het afgelopen zou zijn als die laatste 6 miljoen balanssteun wel betaald zou zijn. Feit is dat ACHMEA vanaf 2015 de financiële voorschotten aan de IJsselmeerziekenhuizen bevroren heeft, en daarmee bijgedragen heeft aan de verslechtering van de financiën.

 • Ellen

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  De Volkskrant liegt dat het gedrukt staat, blijk maar weer. Werkelijke situatie rond steun en leningen IJsselmeerziekenhuizen staat goed beschreven op ons eigen Omroep Flevoland (zie link onderaan mijn reactie). Het ministerie heeft alle geld terug gekregen. Het verschil is alleen maar ACHMEA dat niets wilde, en VGZ (uit het ook Noord-Brabantse Tilburg) dat Pantein wel wil redden. We zijn hier gewoon de klos van ACHMEA, en dat toont aan hoe slecht het stelsel met zorgverzekeraars functioneert. Willekeur!
  https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/164934/hoeveel-geld-is-er-in-de-mc-ijsselmeerziekenhuizen-gestoken

 • Karin

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Randy, je verspreidt fakenews. De IJsselmeerziekenhuizen zijn maar 1x failliet gegaan, in 2018. In 2009 niet, toen zijn ze gered door de MC Groep. De minister heeft in 2009 geen financiële steun gegeven, maar een lening, die terug betaald moest worden (en ook terugbetaald is) uit balanssteun van de NZa. De lening van de minister behelste een acute steun. Daarnaast de overname van de schuld van ACHMEA, en deze moest ook door de IJsselmeerziekenhuizen terugebtaald worden, en dat is ook gebeurd. De NZa zou 3x6 miljoen belanssteun geven, maar de laatste 6 miljoen is nooit betaald. De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben ook leningen van enkele miljoenen gegeven, en die kwijtgescholden. De minister heeft dus NIETS betaald, maar alleen geleend in 2009, en dat geld terug gekregen. In 2018: NIETS.

 • Thomas

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  De kamerleden die die vragen stellen zijn leugenaars. In de hen toegestuurde stukken stond netjes aangegeven dat er in de regio Boxmeer geen werkbaar alternatief is. In Amsterdam en Flevoland wel. Iedereen kan dat zelf zo op de kaart opzoeken bovendien.

  Daarna vragen naar de bekende weg is dus een toneelstukje in de hoop om stemvee te strikken, oftewel, liegen.

  reageer
 • Carl

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Thomas, goed om duidelijk te maken dat jouw geliefde VVD dan weer eens een minister heeft die liegt. Op steenworp afstand van Boxmeer (Beugen) liggen ziekenhuizen in Nijmegen, Venray, Uden, Venlo en Helmond. Trouwens ook keurig voorzien van een SEH 24/7. De situatie voor Lelystad/Urk/Emmeloord was en is veel slechter. De Tweede Kamer zou zich nu niet af moeten laten schepen, en juist doorbijten nu blijkt dat er in de stukken over Pantein leugens staan. Er zijn juist daar wel alternatieven! Het zou natuurlijk wel kunnen dat die regio niet massaal bij ACHMEA verzekerd is, en dat de zorgverzekeraar daar wel wil steunen. Maar dat moet dan ook duidelijk worden, want dan blijkt dat ACHMEA een dubieuze rol gespeeld heeft, en dat het VVD-zorgverzekeraarsstelsel dus tor perverse situaties leidt.

 • Cees

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Iedereen kan het opzoeken. Klopt. Doe dat zelf ook eens. Het academisch ziekenhuis van Nijmegen ligt om de hoek van Boxmeer. Er is daar een heel goed alternatief beschikbaar!

 • Gedupeerde

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Mooi beschreven Thomas dat toneelstukje. De rol die de minister heeft die is van het kind dat onschuldig als het is van niets weet.

 • Beans

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Spijtig dat het in de ene regio wel kan en in de andere regio niet kan.

  reageer
 • Poldersjoppie

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Ik vind dit echt schandalig. De minister houdt zich niet aan zijn woord. Geen overheidsgeld voor een ziekenhuis en nu ineens wel.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Mark

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dit noemen we nou een schooier. Meet met twee maten

  reageer
 • Peter

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ergens blijft natuurlijk weer iets aan de strijkstok hangen, de vraag is alleen waar

  reageer
 • Bob

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Wat dacht je van die curatoren...

 • Cordia

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Zoals altijd blijft dat bij de verkeerde hangen

 • Djorn

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Den Haag moet zich schamen. Ongelofelijk dat deze minister dit nog probeert goed te praten....

  reageer
 • Peter

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Beste Carl ik heb het over iedere minister die blundert, want dan kun je iedere dag de nodige zakkenvullers eruit gooien. Daarbij moeten ze inderdaad af van riante vergoedingen en wachtgeldregeling

 • Carl

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Peter, het vertrek van een minister leidt nog niet tot nieuwe verkiezingen he. En ze staan in de rij om minister of staatssecetaris te worden. Bij vertrek nog een leuke regeling mee.

 • Peter

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Inwoonster als ze iedere minister zouden ontslaan voor blunders, leugens etc hadden we iedere week verkiezingen. Daarbij wie wil zich anders tot dat niveau verlagen.

 • Inwoonster

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Ongelooflijk dat hij aan kan blijven als minister na de zoveelste blunder.......

 • Vissertje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Als je niet meer het vertrouwen van zorgverzekeraars en banken hebt, kan je het als ziekenhuis wel vergeten. Terecht dat de overheid geen geld in het failliete ziekenhuis heeft gestopt.

  reageer
 • Djorn

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ondertussen heb ik niet meer het vertrouwen in zorgverzekeraars en ook niet meer in onze minister die met twee maten meet... Je opmerking dat de overheid terecht geen geld stopt in het failliete ziekenhuis is/lijkt nergens op gebaseerd!

 • peter van den bemt

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Zacht gezegd: een beetje raar.

  reageer
 • Anita

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Meten met twee maten? Het is raar dat je een ziekenhuis in de hoofdstad om laat vallen waar straks ook een vliegveld open gaat.
  Knap staaltje van kortzichtigheid.
  Pluche moet maar eens schoongemaakt en gewoon mensen met gezond verstand aan het roer.
  Een ziekenhuis in Lelystad moet haalbaar zijn.

  reageer
 • pd

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Te triest voor woorden het ene ziekenhuis wel helpen en de andere laten stikken samen met de inwoners. Moeten we deze minster nu nog serieus nemen. Ik in elk geval niet toen niet en nu al helemaal niet.

  reageer
 • Zorgmijder

    Do 25 april Donderdag 25 april

  De minister bedoeld eigenlijk te zeggen in Noord-Brabant wonen meer mensen en is ook electoraal van grotere betekenis als Flevoland zal zijn. Als daar een ziekenhuis verdwijnt of omvalt heeft dat voor zijn partij (VVD) dus ook veel meer betekenis en consequenties.

  reageer
 • RobB

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Bruins is een naar mannetje. Noemt zich minister

  reageer
 • Cindy-Lou

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat raar allemaal. Snap er helemaal niets van.

  reageer
 • Mientje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Er worden vuile spelletjes gespeeld,maar is dat niet in de hele politiek zo.
  Snel een volwaardig ziekenhuis in Lelystad ,vlak bij de A 6 is voor alle partijen goed en bovenal voor de inwoners van de Flevo Polder en Urk.

  reageer
 • Maartje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Conclusie: beide dames Ida en Elly hebben zitten Snurken. Nu zitten 100.000 mensen met de gebakken peren.

  reageer
 • Ivo

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Maartje, volgens mij sloeg de opmerking over de tribune op onze burgemeester, die bij de Tweede Kamer op de tribune zat.

 • Maartje

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  We leven in een democratie met o.a. stemrecht en.... vrijheid van meningsuiting.

 • Gedupeerde

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dan ga je dus maar weer eens op een tribune zitten, verheven boven de anderen.

 • A

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat zei de minister ook alweer? “Ziekenhuizen die op omvallen staan, hoeven niet te rekenen op geld uit Den Haag. Bruins: „We zijn niet de bank.”

  En nu kan het opeens wel... triest

  reageer
 • Nopper

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat een flauwekul ze wisten het donders goed en nu dit

  reageer
 • Jan

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ja maar Boxmeer heeft wel 26.000 inwoners.. ongelofelijk..

  reageer
 • Pieter

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Op tijd melden? Dat is natuurlijk een kul-argument van heb ik jou daar. De problemen van de IJsselmeerziekenhuizen kwamen echt niet zomaar uit de lucht vallen. En als minister had hij dat kunnen en moeten weten.
  Maar blijkbaar is er een verschil tussen stapels stenen. Het ene stapeltje stenen is meer stapeltje steen dan het andere stapeltje stenen. 't Is toch niet zo dat de roots van Bruno het katholieke Brabant is?

  reageer
 • Ida

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Nee, de wieg van Bruno Bruins stond in Arnhem. Daarna in Groningen gestudeerd, en toen in Den Haag gaan werken/wonen en politiek actief geworden.

 • Nynke

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ik vind dit NIET kunnen.

  reageer
 • Arjan

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat erg dit, en kan eigenlijk niet

  reageer
 • Rampzalig

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Hij zal een relatie hebben met Brabant. Integriteit checken lijkt me.

  reageer
 • Boer Harms

    Do 25 april Donderdag 25 april

  De prioriteiten van Den Haag liggen niet in Flevoland, zoveel is inmiddels wel duidelijk

  reageer
 • Boels

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Als je signalen van een ziekenhuis in nood niet wil opvangen dan moet je niet raar opkijken als het misgaat.
  Wie had er eerder ook weer geld geleend en waarom was dat dan?
  Het ziekenhuis in L-stad was al lang ziek en de lokale/provinciale bobo's hadden dat moeten weten.

  reageer
 • Flevoburger

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Lelystad heeft gewoon een eigen volwaardig ziekenhuis nodig.
  Het is nu gewoon een commerciële speelbal voor St Jansdal.

  En dat de overheid, bij monde van deze minister , Lelystad gewoon keihard heeft laten stikken / niet capabel genoeg waren om......
  Dat wisten we al toch?

  Best wel bizar: H'wijk 47.000 inwoners / Lelystad 77.000 ..........

  reageer
 • Ida

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Zorgmijder, de fusie tussen het Dr Jansenziekenhuis en Zuiderzeeziekenhuis was al in 1989.

 • Carl

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Guusje, wel naar de IJsselmeerziekenhuizen kijken he, niet alleen naar de vestiging in Lelystad. Het ziekenhuis in Harderwijk is de laatste jaren juist heel veel patiënten (en dus omzet) kwijtgeraakt, en is ook ontvlochten uit verzorgings-/verpleeghuizsn.

 • Guusje

    Vr 26 april Vrijdag 26 april

  Waarbij de omzet van het ziekenhuis in harderwijk toch echt 1/3 hoger lag dan dat in lelystad. Harderwijk is altijd het grotere ziekenhuis geweest. Het is niet allemaal zo simpel als veel mensen het hier doen lijken

 • KC

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Het totaal aan mensen in het verzorgingsgebied van het MC was en is 220.000. Wat een vies spelletje van de VVD met Bruins voorop.

 • Zorgmijder

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Je vergeet Noordoostpolder en Urk 70.000, ook daar verdween een ziekenhuis, mede door het ministerie, al was dat al in 2008!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert