Kamerleden: waarom redt de minister nu wel een ziekenhuis?

FLEVOLAND • Do 25 april 2019 | 17:34 • Donderdag 25 april 2019 | 17:34

Waarom steekt de overheid wel geld in een noodlijdend ziekenhuis in Brabant, maar is dat niet gebeurd bij de Flevolandse IJsselmeerziekenhuizen? Het was een vraag die verschillende partijen in de Tweede Kamer donderdag hadden voor de minister. In Den Haag werd opnieuw gesproken over het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart.

Vorige week bleek dat ook het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer in moeilijkheden verkeert. Er kwam een reddingsplan met behulp van het ministerie. Jaarlijks steekt de overheid 2,5 miljoen euro in het ziekenhuis. Volgens minister Bruno Bruins heeft het Maasziekenhuis zelf aan de bel getrokken bij het ministerie en gevraagd of er bijgesprongen kan worden.Dat is een groot verschil met de IJsselmeerziekenhuizen, zo geeft Bruins aan. Het faillissement daarvan verraste hem vorig jaar.

Doordat het Maasziekenhuis zich op tijd meldde kon er met alle betrokken partijen gezocht worden naar een oplossing. "Zo'n plompverloren faillissement, daar zit niemand op te wachten natuurlijk," aldus Bruins.

'Zuur'
De Lelystadse wethouder Elly van Wageningen noemt het 'zuur' dat de minister nu wel een ziekenhuis redt, maar eerder in Flevoland niet. Ze denkt dat de minister niet nog een faillissement wil meemaken en daarom bijspringt. "Als wij tweede waren geweest en zij het eerste waren geweest met problemen dan was het andersom gegaan."

Minister Bruins heeft in het verleden wel aangeboden het St Jansdal financieel te steunen als dat ziekenhuis een volwaardige spoedeisende hulp opent in Lelystad. Dat aanbod staat nog steeds, ook al zit zo'n spoedpost er voorlopig niet in. Van Wageningen merkt dat de minister het bedrag mogelijk ook voor andere zorgtaken in Lelystad wil aanwenden.

Spervuur aan vragen
Naast wethouder Van Wageningen zat ook burgemeester Ina Adema op de publieke tribune tijdens het Kameroverleg. Beiden hebben de afgelopen weken gesproken met Kamerleden om ze op die manier te informeren over de stand van zaken rond de ziekenhuiszorg. Door politieke druk op het onderwerp te houden hoopt de gemeente Lelystad dat het zorgaanbod in de toekomst beetje bij beetje weer uitgebreid kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel