Lobby voor Lelylijn dolblij met landelijke steun VNO-NCW

NOORDOOSTPOLDER • Di 14 mei 2019 | 21:08 • Dinsdag 14 mei 2019 | 21:08

Politici in Noordoostpolder die zich sterk maken voor de aanleg van de Lelylijn zijn dolblij met de steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Landelijk voorzitter Hans de Boer zei dinsdag zich aan te sluiten bij de lobby voor een nieuwe spoorlijn die Amsterdam via Flevoland met Groningen en Friesland moet verbinden.

Volgens D66-fractievoorzitter Wim van Wegen wordt de lobby daarmee naar een ander niveau getild en zal er in politiek Den Haag ook op een andere manier naar worden gekeken. VNO-NCW zit geregeld met de landelijke overheid om tafel en heeft volgens Van Wegen veel meer invloed 'dan een paar lokale politici die zich er druk om maken.'

Tegelijkertijd zitten die pleitbezorgers in Noordoostpolder volgens Wim van Wegen zelf niet stil. Zo wordt er eind deze week gesproken met de initiatiefnemers voor de Noordlink, een ander plan voor een verbinding naar het noorden en staat er ook een gesprek met spoorbeheerder ProRail op de planning.

Volgens Van Wegen is het vooral zaak om alle voorstanders, waaronder ook de gemeente en provincies zo veel mogelijk hetzelfde verhaal te laten vertellen. "Noordlink is een ander plan, maar uiteindelijk willen we hetzelfde. Het is dus niet slim om elkaar dan te beconcurreren. Verder zou het mooi zijn als de nieuwe provinciebesturen die nu ontstaan, de wens voor een Lelylijn in hun coalitieakkoord opnamen."

Voorman Hans de Boer van VNO- NCW zei dinsdag dat een nieuwe spoorlijn naar het noorden veel voordelen zal bieden. Die zijn er zowel voor de noordelijke provincies als voor steden als Emmeloord en Heerenveen, waar de trein onderweg moet stoppen. Hij vindt dat de kansen daarom de komende tijd serieus worden onderzocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel