Politiek deskundige: "Democratie is levendiger dan ooit!"
Nergens in Nederland is de gemeenteraad zo versplinterd als in Lelystad. De 35 zetels zijn verdeeld onder 17 partijen. Daarvan zijn er ook nog eens zeven eenmansfracties. Is de stad nog wel bestuurbaar met zoveel partijen? Omroep Flevoland bekijkt deze week de samenstelling van de gemeenteraad in Lelystad.
Iedere week bezoekt John Bijl wel een gemeenteraad ergens in het land. Hij is politiek deskundige en de oprichter van het Periklesinstituut, een organisatie die gemeenteraden begeleidt in het verbeteren van debatten. Bijl nam dinsdag plaats op de publieke tribune van de gemeenteraad van Lelystad en volgde daar de vergadering over de Noordzoom.
Hoewel 'Lelystad' en 'versnippering' haast hand in hand lijken te gaan, moet John Bijl daar niks van weten. "Het is zo negatief. Het zou betekenen dat het uit elkaar gevallen is. Het is pluriformisering. De samenleving zit gewoon wat ingewikkelder in elkaar." Daarnaast begon de raad in 2018 al met 14 verschillende partijen. Volgens Bijl laat dat al zien dat de kiezer al voor veel partijen heeft gekozen. "Dus blijkbaar is dat hoe de samenleving in elkaar zit."
Keuzes en fractieassistenten
Het functioneren van de raad loopt volgens Bijl geen gevaar. "Het is anders, maar het werkt. Je moet als fractie hetzelfde doen als wat je als individueel raadslid in een grote fractie vroeger deed. En dat is kiezen. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen." Raadslid Freddy Grin heeft een eenmansfractie en zei eerder al dat hij zich voor specifieke onderwerpen gaat inzetten. John Bijl is het helemaal met Grin eens. "Dat is hartstikke verstandig!"
Raadslid Luc Baaten (InwonersPartij, 3 zetels) ziet wel een ander probleem. Bij bepaalde vergaderingen mogen fractieassistenten aanschuiven en meepraten in het debat. Dat zijn geen gekozen volksvertegenwoordigers, maar zij praten wel mee in een vergadering. John Bijl vindt dat zeker een aandachtspunt voor de raad. "Fractieassistenten moeten ondersteunend zijn en niet het raadswerk gaan overnemen."
"Het is anders, maar het werkt"
Democratie in gevaar?
De raad is prima in staat om het werk te doen, concludeert John Bijl. "De democratie is levendiger dan ooit!" De kiezers stemmen volgens hem op de persoon die zij het meest geschikt vinden. "Mensen stemmen niet meer op het CDA, omdat hun ouders dat deden. Stemmen niet meer op de VVD, omdat ze ondernemer zijn en stemmen niet meer op D66, omdat ze denken dat dat hoort. Mensen stemmen weloverwogen op de volksvertegenwoordiger van wie zij vinden dat hij hen het best vertegenwoordigt. Dat is alleen maar mooi."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bekende TV-makelaar Alex van Keulen start nieuw leven aan Spaanse kust
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bekende makelaar Alex van Keulen uit Almere emigreert naar de Spaanse kuststrook Costa Brava. Hij is bekend van tv-programma's als Uitstel van Executie en Kopen zonder Kijken. Van Keulen heeft zin...
-
Verkeersbord in Almere gebruikt voor reclame Postcode Loterij: ‘Zeer onwenselijk’
ALMERE • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariMobiele verkeersborden in Almere worden ingezet voor reclame. Aan het begin van de Veluwedreef maakt een verkeersbord reclame voor de Postcode Loterij. Het CDA Almere heeft hier bezwaar tegen en stelt...
-
Boa's Noordoostpolder krijgen bodycams, maar geen wapenstok
NOORDOOSTPOLDER • Di 14 januari • Dinsdag 14 januariDe bevoegdheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Noordoostpolder kunnen nog wel verder worden uitgebreid, maar op dit moment ziet de gemeente daar zelf geen aanleiding voor. Ze krijgen...