Politiek deskundige: "Democratie is levendiger dan ooit!"

LELYSTAD • Do 16 mei 2019 | 6:30 • Donderdag 16 mei 2019 | 6:30

Nergens in Nederland is de gemeenteraad zo versplinterd als in Lelystad. De 35 zetels zijn verdeeld onder 17 partijen. Daarvan zijn er ook nog eens zeven eenmansfracties. Is de stad nog wel bestuurbaar met zoveel partijen? Omroep Flevoland bekijkt deze week de samenstelling van de gemeenteraad in Lelystad.

Iedere week bezoekt John Bijl wel een gemeenteraad ergens in het land. Hij is politiek deskundige en de oprichter van het Periklesinstituut, een organisatie die gemeenteraden begeleidt in het verbeteren van debatten. Bijl nam dinsdag plaats op de publieke tribune van de gemeenteraad van Lelystad en volgde daar de vergadering over de Noordzoom.

Hoewel 'Lelystad' en 'versnippering' haast hand in hand lijken te gaan, moet John Bijl daar niks van weten. "Het is zo negatief. Het zou betekenen dat het uit elkaar gevallen is. Het is pluriformisering. De samenleving zit gewoon wat ingewikkelder in elkaar." Daarnaast begon de raad in 2018 al met 14 verschillende partijen. Volgens Bijl laat dat al zien dat de kiezer al voor veel partijen heeft gekozen. "Dus blijkbaar is dat hoe de samenleving in elkaar zit."

Keuzes en fractieassistenten
Het functioneren van de raad loopt volgens Bijl geen gevaar. "Het is anders, maar het werkt. Je moet als fractie hetzelfde doen als wat je als individueel raadslid in een grote fractie vroeger deed. En dat is kiezen. Je kunt niet alles tegelijkertijd doen." Raadslid Freddy Grin heeft een eenmansfractie en zei eerder al dat hij zich voor specifieke onderwerpen gaat inzetten. John Bijl is het helemaal met Grin eens. "Dat is hartstikke verstandig!"

Raadslid Luc Baaten (InwonersPartij, 3 zetels) ziet wel een ander probleem. Bij bepaalde vergaderingen mogen fractieassistenten aanschuiven en meepraten in het debat. Dat zijn geen gekozen volksvertegenwoordigers, maar zij praten wel mee in een vergadering. John Bijl vindt dat zeker een aandachtspunt voor de raad. "Fractieassistenten moeten ondersteunend zijn en niet het raadswerk gaan overnemen."

"Het is anders, maar het werkt"

— John Bijl, politiek deskundige

Democratie in gevaar?
De raad is prima in staat om het werk te doen, concludeert John Bijl. "De democratie is levendiger dan ooit!" De kiezers stemmen volgens hem op de persoon die zij het meest geschikt vinden. "Mensen stemmen niet meer op het CDA, omdat hun ouders dat deden. Stemmen niet meer op de VVD, omdat ze ondernemer zijn en stemmen niet meer op D66, omdat ze denken dat dat hoort. Mensen stemmen weloverwogen op de volksvertegenwoordiger van wie zij vinden dat hij hen het best vertegenwoordigt. Dat is alleen maar mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • Stickie

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Luc Baaten en John Bijl moeten blijkbaar even wennen aan de regels die gelden voor gemeenteraden (en Eerste en Tweedekamer) in Nederland. Bovendien is het een redelijke afspiegeling van de rest van Nederland, want met het vertrek van Jacques Monasch in 2015 uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA was het aantal fracties in de Tweede Kamer gekomen op 17. Niks spannends of onbeheersbaars dus. Daarnaast: fractie-assistenten hebben geen stemrecht, maar kunnen vanuit hun expertise een hele nuttige bijdrage leveren voor de fractie.

  reageer
 • Piet

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Zeven eenmansfractie die ieder voor zich geen deuk in een pakje boter slaan maar lekker iedere maand hun rentevergoeding opstrijken. Ze moesten zich dood schamen

  reageer
 • Bart van der Kolk

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Zolang mensen niet beseffen wat er na het stemmen met hun stem gebeurt, is het zinloos om al die fracties, 1-mans gedoetjes en andere vreemde eenden te blijven volgen. Waar we notabene op gestemt hebben! Die buurman die zo nodig in de Raad moest en de hele buurt op de schop zou gooien, die man die zei alle vreemdelingen die niet deugen weg te sturen... De meeste stemmers hebben echt geen idee van de politiek! En ook niet van het politieke werk wat een raadslid zou moeten doen: roeptoeteren is geen optie. En dat de politieke arena in Lelystad met 17 fractievoorzitters erg benauwd wordt, daar heeft Emiel van den Herberg volstrekt gelijk in! En dat de Lelystadse politiek gedomineerd wordt door 'anti-stemmers' vindt ik een heel erg kwalijke zaak. Mensen die geen zak weten van de 'bedrijfsvoering' van een gemeente laten roepen dat ze dit of dat willen... Meepraten om verandering te bewerkstelligen is prima, maar als de meerderheid gesproken heeft (die u zelf gekozen heeft!) moet u uw mond even houden. De inschatting van John Bijl is even relevant als dwaas....

  reageer
 • Flevoburger

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  citaat "Mensen stemmen niet meer op het CDA, omdat hun ouders dat deden. Stemmen niet meer op de VVD, omdat ze ondernemer zijn en stemmen niet meer op D66, omdat ze denken dat dat hoort. Mensen stemmen weloverwogen op de volksvertegenwoordiger van wie zij vinden dat hij hen het best vertegenwoordigt. "

  Is dit weer zo'n stelling die "iemand" even roept of kan dit ook met feiten onderbouwd worden?
  Met zoveel eenmansfracties is er binnen een fractie gewoon te weinig brede inhoudelijke kennis betreffende ALLE politieke onderwerpen.

  reageer
 • De Sjaak

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Democratie?
  Hou toch op , bedriegen en graaien dat kunnen ze!
  Veel beloven weinig geven doet een naïeve kiezer in vreugde leven!

  reageer
 • Haha

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Doe eens normaal mafkees. Gekozen gemeenteraadsleden die zich tegen een kleine vergoeding 16 tot 20 uur per week inzetten voor de samenleving, plus fractie assistenten die dit vrijwillig doen, liegers en bedriegers noemen. Dat is wat er mis is aan deze samenleving. Niet het door u veronderstelde gebrek aan democratie. Als het u niet bevalt, verhuis dan lekker naar een 'democratischer' land zoals China of Rusland. Of neem direct een echte politiestaat. Gezellig!

 • laat alle reacties zien
 • CvK

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Mooi! Een pluimpje voor Grin, welke ik hier al eerder had geplaatst!
  .

  reageer
 • De V van Vogel

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  @KC Misschien pikt ie nu juist de kern van het stuk er uit. Kennis in de breedte hoeft geen diepgang te hebben. Beter een vogel in de hand dan 10 in de lucht etc etc! Maak je niet al te boos.

 • KC

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Kom je nu weer met die ondeskundige verkeersdeskundige. Hij leest niet eens de aangeleverde stukken, maar hij wacht alleen maar de discussie af in de raad en stemt dan wat hem wat geloofwaardig lijkt. Wat een kennis.

 • Boels

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik ben (levens)ervaringsdeskundige en volgens mij is de democratie zo dood als een pier.
  Omgekozen te worden heb je slechts een goede babbel nodig, mag je vroegtijdig een studie afbreken en liegen alsof het gedrukt staat.
  Niemand toetst de deskundigheid.
  Het werkelijk bestuur is overgenomen door externe adviseurs en overheidsadviesorganen alwaar lang- en verkeerd opgeleiden worden opgehokt omdat ze in de echte maatschappij van geen enkel nut zijn.

  Tijd om het roer om te gooien en minimale eisen te stellen aan kandidaten.
  Plus het instellen van een kiesdrempel van (pakweg) 5%,

  reageer
 • Boels

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  @De E van Eisen:
  De maatschappij is vrijwel geheel afhankelijk van technologie; daarom zou een redelijk deel van de volksvertegenwoordigers een technische achtergrond moeten hebben.
  Daarmee wordt politieke luchtfietserij over probleemoplossingen ietwat minder mogelijk.
  Natuurlijk hebben ook vormen van medemenselijkheid een rol te spelen, evenals het moeilijk te beschrijven algemeen belang.

  Ik moet bij een antidemocratie denken aan het klimaattafelen; de meest wereldvreemde en technisch onmogelijke afspraken zijn gemaakt.
  Kosten noch moeite en stokpaardjes werden bespaard om het doel niet te bereiken.

 • De E van Eisen

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Eens met u reactie, maar wat voor eisen had u in gedachten voor de kandidaten? Lastig gaat dat worden maar misschien niet onmogelijk?.

 • Doeslief

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  En na alle zakken geld, dienstreizen en gratis versnaperingen wordt je ook nog eens voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding.
  Wat is democratie toch mooi.

 • Freek 3

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Ik ben het volledig met Bijl eens. En wat forum betreft slechts deels met Beans eens. Want de grote lijn van forum was uiteraard wel bekend dus het was wel degelijk een weloverwogen keus. Ik had dit keer ook erg weinig met de standpunten vd overige fracties.

  reageer
 • Thomas

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Het is negatief dat de fractie-assistent - die vaak tien keer meer verstand van zaken heeft dan het raadslid dat alle inhoudelijke tijd moet besteden aan zieltjes winnen - aanschuift bij een debat?

  Zo zie je maar waar: Democratie is het slechtste systeem om een land te besturen, behalve alle andere systemen.

  reageer
 • Kiezer

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Thomas, ga dan eens praten met de fractie waar dan blijkbaar zo’n ‘onbenul’ van een raadslid een fractieassistent heeft die 10 x ‘slimmer’ is dan het raadslid. Of moeten we je opmerking als een losse flodder zien?

 • Sjaak

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Democratie in nederland is allang om zeep geholpen.

  reageer
 • Beans

    Do 16 mei Donderdag 16 mei

  Laatste opmerking klopt weinig van. Laten we de Staten van Flevoland nemen, waar partij zonder provinciaal plan is gekozen. Hoe kun je, zonder wensen van een partij te weten, nog op een partij stemmen? Dat kan geen weloverwogen stem zijn...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert