Advocaten willen 8 jaar lagere straf voor Michael P.

ZEEWOLDE • Wo 29 mei 2019 | 8:14 • Woensdag 29 mei 2019 | 8:14

De advocaten van oud-Zeewoldenaar Michael P. willen dat zijn straf met 8 jaar wordt verlaagd. Zij zeiden dat woensdag op dag twee van het hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem. Michael P. werd vorig jaar tot 28 jaar cel met tbs veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en dood van Anne Faber. Volgens de advocaten is 20 jaar cel met tbs een passende straf. Zij zeggen dat er geen sprake was van voorbedachten rade en ook zou het hof moeten meewegen dat bij zijn arrestatie fysiek geweld zou zijn gebruikt.

Hieronder een verslag van de tweede dag van het hoger beroep:

12:45 uur: De zaak is klaar. Uitspraak hoogstwaarschijnlijk op 5 juli.

12:42 uur: Laatste woord voor Michael P. Biedt eerst excuses aan richting de advocaat-generaal naar wie hij gisteren agressief reageerde. Verder zegt hij dat het hem oprecht spijt wat hij allemaal heeft gedaan. "Ben er dagelijks mee bezig."

12:35 uur: De advocaat-generaal van het OM loop nog een aantal zaken na. Daar mogen de advocaten van P. zo nog een keer op reageren. Tenslotte is het straks het laatste woord voor Michael P.

12:14 uur: De moeder van Anne heeft de hele nacht wakker gelegen, vertelt Jager. Iets wat P. gisteren zei doet vermoeden dat Anne veel langer heeft geleden dan ze tot nu toe dachten.

12:06 uur: Namens de familie van Anne spreekt nu advocate Ruth Jager. Het gaat over de shockschade die de nabestaanden eisen. Volgens Jager past de eis daartoe prima binnen deze zaak en is een aparte civiele procedure niet nodig.

11:00 uur: Er wordt een uur geschorst. Om 12:00 uur gaan we verder. Dan komt de advocaat-generaal namens het OM weer aan het woord.

10:54 uur: Volgens de verdediging van Michael P. is 20 jaar met tbs een passende straf. De twee advocaten zijn klaar met hun verhaal.

10:48 uur: Advocaat Sander de Korte weer aan het woord. Hij gaat in op de hardhandige manier waarop P. is gearresteerd. Wijst erop dat P. niet op zijn rechten is gewezen toen hij werd opgepakt. Ook het dreigement om een politiehond op hem los te laten wordt genoemd.

10:38 uur: De negatieve gevolgen die P. ondervindt van de grote media-aandacht voor de zaak zou het hof moeten meenemen bij het bepalen van de hoogte van de staf, zegt P.'s advocaat.

10:25 uur: De sieraden van Anne komen weer even ter sprake. Haar familieleden vragen zich af waar haar oorbellen en ketting zijn gebleven. Er is geen bewijs dat P. iets met de verdwijning te maken heeft, zegt advocaat Dorrestein.

10:20 uur: Het feit dat P. na zijn arrestatie niet meteen heeft opgebiecht wat hij heeft gedaan mag volgens Dorrestein niet strafverzwarend werken. Je bent als verdachte namelijk niet verplicht om mee te werken aan je eigen veroordeling, merkt hij op.

10:15 uur: Advocaat Niels Dorrestein neemt het over. Dorrestein reageert op de schadeclaims die de familie heeft neergelegd. Volgens Dorrestein zouden die tijdens een aparte procedure behandeld moeten worden en niet tijdens deze strafzaak.

10:05 uur: Er is geen sprake geweest van planmatig handelen zegt advocaat De Korte. Michael P. was volgens hem verminderd toerekeningsvatbaar en zou zijn doorgeslagen nadat Anne zei: "Je gaat me zeker verkrachten hè?"

09:47 uur: Advocaten van P. nemen het woord. Ze beginnen bij de telefoon van P. Volgens het OM heeft P. die bewust uitgeschakeld om zo geen digitale sporen achter te laten. Volgens advocaat Sander de Korte zijn er voldoende voorbeelden telefoons waarbij de batterij soms uitvalt. Hij zegt dit zelf te hebben meegemaakt met zijn iPhone 6. Michael P. had een Samsung S7.

09:44 uur: De voorzitter van het hof begint met excuses. De datum waarop het Gerechtshof uitspraak wil doen is per ongeluk al naar buiten gekomen in een reactie op vragen van de pers. Het gaat om 5 juli om 14:00 uur 's middags. Normaal gesproken wordt zo'n datum pas aan het eind van de zittingsdag door het hof genoemd.

Wat gebeurde er op de eerste dag?
Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie net als vorig jaar 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen oud-Zeewoldenaar Michael P. De eis verschilt op één punt met die van vorig jaar: het OM beschuldigt P. nu van moord, in plaats van gekwalificeerde doodslag. Volgens de advocaat-generaal zijn er genoeg bewijzen dat P. met voorbedachten rade handelde.

Anne Faber verdween 29 september 2017 tijdens een fietstocht in de bossen bij Utrecht. Een kleine twee weken later werd haar lichaam gevonden; ze was begraven in de buurt van Zeewolde. P. wees de plek aan. Hij was opgepakt omdat zijn DNA op de gevonden jas van Faber zat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel