Verbreding sluiscomplex Kornwerderzand kan van start

URK • Di 11 juni 2019 | 18:56 • Dinsdag 11 juni 2019 | 18:56

Met een extra rijksbijdrage van 15 miljoen euro is de financiering van de verbreding van het sluiscomplex bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk rond. Dat schrijft minister van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind mei had de minister al een extra bedrag van 40 miljoen beschikbaar gesteld maar toen zat er nog steeds een gat van 45 miljoen euro in de begroting. In overleg met regionale overheden is daar nu een oplossing voor gevonden. De regio gaat ook 15 miljoen euro extra uittrekken. Verder wordt de uitvoering van het plan eenvoudiger, er komen bijvoorbeeld geen vluchtstroken op de bruggen.

De regionale overheden gaan garant staan voor eventuele tegenvallers bij de aanleg. Zij zullen ook verantwoordelijk worden voor de aanbesteding en uitvoering van het project.

Diepere vaargeul
Onder meer bedrijven op Urk kunnen profiteren van een grotere sluis in de Afsluitdijk. Wethouder Post zegt erg blij te zijn met het nieuws. "Urker kotters willen graag naar Urk komen voor onderhoud, maar kunnen vaak niet omdat ze te diep liggen. En dat is straks opgelost", aldus Post. "Het is niet alleen de sluis die verbreed en verdiept wordt, maar ook de vaargeul tot voorbij Urk wordt uitgediept tot een diepte waardoor alle schepen naar Urk kunnen komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel