'Ali Motamed dook twee jaar onder bij strijders'

ALMERE • Za 22 juni 2019 | 13:40 • Zaterdag 22 juni 2019 | 13:40

Ali Motamed die in december 2015 in de Almeerse Literatuurwijk werd neergeschoten, dook twee jaar onder bij de Mujahedeen in Iran. Dat zegt een ex-strijder tegen een journalist van het VPRO-programma Argos. De Mujahedeen is, afhankelijk van het perspectief, een terreurorganisatie of verzetsbeweging.

De moord op de geboren Iraniër was tot vorig jaar een raadsel. Toen bleek dat hij vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi heette. Hij is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren '80. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Laatstejaarsstudent elektronica
Onderzoeksjournalist Rik Delhaas van Argos sprak met een ex-lid van de Mujahedeen. Het Parool schrijft dat de man in kwestie Motamed kort na de aanslag een veilig heenkomen bood.

"We hadden net een radiostation opgezet. Toen werd me gezegd iemand op te gaan pikken," zegt de oud-mujahedeen. "Hij werd min of meer aan mij overgedragen. Ik heb hem meegenomen naar Koerdistan."

Motamed had de bom volgens de veteraan in het hoofdkwartier van de Partij van de Islamitische Republiek kunnen plaatsen, omdat hij daar als laatstejaarsstudent elektronica een bijbaantje had als technicus.

De elektricien was volgens hem 'helemaal niet het type opstandeling'. "Ik heb nooit begrepen hoe hij in staat was die bom daar binnen te brengen, wat de reden ook moge zijn. Ik heb het hem ook nooit gevraagd. Als persoon was hij een plichtsgetrouwe elektricien. Een echte familieman. Rustig, hardwerkend."

Vluchten naar Irak
Ze werkten zo'n twee jaar samen, totdat Iraanse troepen de Mujahedeen verdreven uit Koerdistan. Ze moesten de grens naar Irak over vluchten. Uiteindelijk belandde Motamed volgens het ex-lid in een militair kamp in Irak en jaren later werd hij dus gedood in Almere.

De reportage over dit verhaal is zaterdag vanaf 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (2)

 • Jan

    Zo 23 juni Zondag 23 juni

  Aanslag plegen, maling hebben aan mensenlevens, bijkomende schade blijkbaar, en dan snel als vluchteling in ons makkelijke landje onderduiken. Hoezo perspectief, dit zijn terroristen, in opstand komen door aanslagen buiten oorlogstijd is altijd terrorisme.

  reageer
 • eef

    Di 25 juni Dinsdag 25 juni

  U heeft gelijk,hij heeft mensen gedood en wij zwakkelingen in Nederland moeten weer dat zon mensen hier halen !

 • Thomas

    Ma 24 juni Maandag 24 juni

  Kijk even naar de achtergrond voordat je iets doms roept. De enige partij die deze mensen terroristen noemt, is..... Een stelletje terroristen, namelijk het regime in Iran.

  Door keiharde onderdrukking door het Iraanse regime is er gewapend verzet ontstaan, waarop weinig kritiek mogelijk is. Hun doelen zijn vrijwel uitsluitend militair van aard.

  Deze milities van de Republikeinse Partij zijn dezelfde mensen die nu als koloniale troepen in Syrië van dorp naar dorp trekken en burgers afslachten om het Assad regime opnieuw op te leggen. Uiteraard is het opblazen van dergelijke gewetenloze milities een volstrekt legitiem militair doel.

 • Willem W

    Za 22 juni Zaterdag 22 juni

  Door dit soort lieden, goed of fout dat maakt niet uit, onderdak te bieden in ons land lopen we grote kans dat onder dezelfde omstandigheden onschuldigen, kinderen het slachtoffer worden van een dergelijke afrekening. Politiek moet hier wel op voorbereid zijn en dat zijn we dus niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert