Kapotte spullen hergebruiken om afvaldumping te voorkomen

LELYSTAD • Wo 10 juli 2019 | 12:50 • Woensdag 10 juli 2019 | 12:50

De gemeente Lelystad moet met kringloopwinkels en reparatiebedrijven om tafel om te zorgen dat Lelystedelingen hun afval en kapotte spullen zoveel mogelijk voor hergebruik bij hen aanbieden. Voorkomen moet worden dat alles wordt weggegooid.

Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond opgedragen aan het college van b en w. Lelystad gaat het afval binnenkort anders inzamelen. Bewoners moeten gft, papier en plastic aan huis scheiden en restafval weggooien in een vierde bak of ondergrondse container. Er blijven dan altijd spullen of afval over.
De gemeenteraad is bang dat inwoners die bij de ondergrondse container dumpen. Om dat te voorkomen, wordt al aangeboden om afval gratis aan huis op te halen.

De raad zocht dinsdagavond naar de beste oplossingen om te zorgen dat er ook echt geen nieuw afvalprobleem ontstaat. Daarbij wil de raad andere organisaties nauw betrekken, zoals kringloopwinkels en reparatiebedrijven. Ook afvalverwerker HVC moet meedoen.

De VVD pleitte ervoor dat HVC het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg beter inricht en zich klantvriendelijker opstelt. De raad wil ook dat huisraad, wit-/bruingoed en snoeiafval apart wordt opgehaald. Het is de bedoeling dat HVC dit twee keer per week doet. Wel moeten inwoners zelf een afspraak maken.

In het najaar van 2020 wordt het ‘nieuwe inzamelen’ geëvalueerd. De raad wilde dat al in juni volgend jaar, maar dan zijn volgens wethouder Elly van Wageningen de resultaten nog niet beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • Rene

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Vroeger zo'n 20 jaar geleden had de gemeente al bedacht dat we geen afval meer ophalen door alles maar neer te zetten en de kraakwagen in, kringloop winkel werd geboren op de oostervaart werkgelegenheid werd gekeerd en het goed zou het grofvuil ophalen en scheiden, de goede spullen mochten worden verkocht rest uit elkaar en recyclen dat kon goed op dat grote terein en voldeed best maar na een jaar wilde ze dat niet meer doen en koste het de gemeente weer veel geld en nu willen ze weer in gesprek met degene die het toen af liet weten

  reageer
 • Marc

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Tjonge, er komen dus ondergrondse containers en die veroorzaken dus een extra afval probleem (decentrale afvalbergen) de burger moet dan gaan bellen naar verschillende bedrijven om die decentrale afvalbergen weer af te bouwen of om het bijplaatsen van afval bij de ondergrondse containers te voorkomen....het afvalprobleem wordt steeds complexer....jongens, had dan simpelweg gekozen voor een extra bak...probleem opgelost.....

  reageer
 • Joop Lelystedeling

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wil de G.R. nu echt dat we alles in de grijze container gaan gooien?
  De Lelystedelingen boycotten al massaal het betaald parkeren.
  Zeer benieuwd wanneer de pluchezitters hun werk gaan doen: nml. luisteren naar de Lelystedelingen, besturen en beleid maken!

  reageer
 • André

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Nou HVC zit aan de Zeeasterweg. Ver rijden vanuit Lelystad haven. dus veel brandstof en tijd kwijt. Als er ook een afvalbrengstation in Lelystadhaven zou zijn, zou ik er over nadenken. dat zou veel duurzamer zijn denk ik. Maar daar heeft de gemeente lak aan.

  reageer
 • willem

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Tuurlijk. Droom verder. En dat terwijl de gemeente aandelen heeft in HVC. Dus ook lekker HVC het laten oplossen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus Rooyakkers

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Het kringloopstation opnieuw inrichten is hard nodig. Veel te smal daar als t druk is en het personeel steekt geen poot uit.

  reageer
 • Coxie

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wij kozen ook voor een 4e bak, maar volgens de meerderheid zou er in onze wijk gekozen zijn voor een ondergrondse bak.
  Wat ik vreemd vind, is, dat als je de plattegrond bekijkt, de buitenste wijken allemaal een 4e bak krijgen en de rest dus een ondergrondse container...

  reageer
 • Rinus2

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Dat is mij dus ook opgevallen. Denk dat HVC het zat is om in de binnenstad rond te toeren en alles op te halen ivm de kronkelige wegen en dergelijke. De rijkere/nieuwere buurten zitten ook allemaal rondom de stad, dus ja. Dat ook een dingetje.

  Ik heb echt geen zin in al die bende, en bovendien geen zin om aantal straten met bv 10 kilo kattengrind te sjouwen in de koude gladde winter of in de zomer met dagen van 30+ graden. En dan nog te denken over alle oudere of minder valide mensen.

 • Gesnoert

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wij wachten nog steeds met smart op die ondergrondse, eerder ga ik niet scheiden.

  reageer
 • Lelystedeling

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  In de grote steden ( in en rond Rotterdam) is afval thuis scheiden alweer op de schop.
  Ook wij wilden met ons allen een 4e container, en ook wij krijgen een ondergronds punt.
  Gemeente, laat die ondergrondse containers lekker weg, geef iedereen een 4e bak. Misschien dat Lelystad dan leefbaar blijft

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Nee, geen 4e bak maar een ondergrondse container graag dank u

 • Freek 3

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  ik vraag me af wat die winkels er nog bij kunnen hebben. ze puilen al uit. Heeft de gemeenteraad dat wel nagegaan?

  reageer
 • Liesje

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Onze buurt wilde de 4e bak, maar er komt een ondergronds onding. Waarom dan zg de keus aan de burger? Dit is gewoon de boel besodemieteren! En het afvalstation? Ja fijn als je geen auto hebt. Bedankt gem. Lelystad!

  reageer
 • mark

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  De Lelystadse kringloopwinkels zijn heel erg kieskeurig. Al een paar keer mooie spullen aangeboden maar telkens wilde men ze niet hebben; uit de mode, genoeg voorraad, geen interesse.

  reageer
 • Sander

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Kieskeurig? als je iets niet kan verkopen omdat het uit de mode is/of al genoeg op voorraad is, dan is het toch best logisch dat ze daar geen interesse in hebben?

 • Tako

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wat een gezeur! Kom eens kijken bij de kringloopwinkels wat daar allemaal al naar toe word gebracht! Ook zij kunnen weigeren als het niet voor hergebruik verkoopbaar blijkt, en terecht..

  reageer
 • H. Huissman

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wat een giller. Meer dan de helft van Lelystad gebruikt al 2de hands troep. Moeten zij die ook weer recyclen??? Denken ze in de gemeenteraad echt dat HVC mee werkt aan een beter inzamel systeem?? Ik heb daar een hard hoofd in, al jaren..

  reageer
 • De Vries

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  De hele buurt vroeg zowat om een vierde kliko, maar wat krijgen we? Een ondergrondse container/ We zijn gewoon besodemieterd. En let maar op. Straks dumpte iedereen zijn spullen er naast en zit er een chiplezer op zodat we voor iedere zak kunnen betalen.
  En laat kringloopwinkels niet hoeven te betalen voor hun afval.

  reageer
 • henk

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Precies. echter een chiplezer zal niet zo gauw gebeuren omdat mensen dan juist illegaal gaan dumpen.

 • Navigator

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Wij hebben ook een ondergrondse container, te openen met een druppel, straat is altijd schoon en voor grofvuil kan je altijd de HVC bellen, komen ze gratis ophalen.. Is ideaal.

 • Cindy-Lou

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Op zich een goed idee, maar een tijdje geleden was er in het nieuws dat de kringloopwinkels overvol zijn met onverkoopbare spullen en dat dit ook op de afvalberg verdwijnt.

  reageer
 • Lies

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  Hoe goed de bedoelingen ook zijn van de gemeente het is en blijft ook de verantwoording van de mensen zelf om hun afval netjes te scheiden en NIET te dumpen.

  reageer
 • Kaassie

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  vreemd dat VVD aangeeft dat een bedrijf zich vriendelijker moet opstellen.
  HVC is uitgemolken tot op het bot door de VVD en nu verwacht de VVD dat dit bedrijf, eigenlijk gratis, een stel taken extra gaat doen. Beste VVD-ers, jullie werken of zitten in raad, toch ook niet voor niets ?

  reageer
 • klaasvaak

    Wo 10 juli Woensdag 10 juli

  uitgemolken of niet.. je behoord je klantvriendelijkheid te houden.. en dat is daar al heel wat jaren bar en boos (niet iedereen maar de meeste)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert