Kapotte spullen hergebruiken om afvaldumping te voorkomen

LELYSTAD • Wo 10 juli 2019 | 12:50 • Woensdag 10 juli 2019 | 12:50

De gemeente Lelystad moet met kringloopwinkels en reparatiebedrijven om tafel om te zorgen dat Lelystedelingen hun afval en kapotte spullen zoveel mogelijk voor hergebruik bij hen aanbieden. Voorkomen moet worden dat alles wordt weggegooid.

Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond opgedragen aan het college van b en w. Lelystad gaat het afval binnenkort anders inzamelen. Bewoners moeten gft, papier en plastic aan huis scheiden en restafval weggooien in een vierde bak of ondergrondse container. Er blijven dan altijd spullen of afval over.
De gemeenteraad is bang dat inwoners die bij de ondergrondse container dumpen. Om dat te voorkomen, wordt al aangeboden om afval gratis aan huis op te halen.

De raad zocht dinsdagavond naar de beste oplossingen om te zorgen dat er ook echt geen nieuw afvalprobleem ontstaat. Daarbij wil de raad andere organisaties nauw betrekken, zoals kringloopwinkels en reparatiebedrijven. Ook afvalverwerker HVC moet meedoen.

De VVD pleitte ervoor dat HVC het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg beter inricht en zich klantvriendelijker opstelt. De raad wil ook dat huisraad, wit-/bruingoed en snoeiafval apart wordt opgehaald. Het is de bedoeling dat HVC dit twee keer per week doet. Wel moeten inwoners zelf een afspraak maken.

In het najaar van 2020 wordt het ‘nieuwe inzamelen’ geëvalueerd. De raad wilde dat al in juni volgend jaar, maar dan zijn volgens wethouder Elly van Wageningen de resultaten nog niet beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel