Diefstallen gps-apparatuur houden gemoederen bezig

FLEVOLAND • Wo 10 juli 2019 | 17:06 • Woensdag 10 juli 2019 | 17:06

Boeren in Zeewolde en Dronten overleggen driftig met elkaar om de reeks diefstallen van gps-apparatuur te stoppen. De afgelopen tijd zijn veel agrariërs het slachtoffer geworden. De boeren gebruiken de systemen voor precisie-landbouw. En omdat ze duur zijn, zijn ze in trek bij dieven.

Brancheorganisatie Cumela voor ondernemers in groen, grond en infrastructuur geeft diverse adviezen om de golf van inbraken tegen te gaan. Zo zouden boeren alert moeten zijn op verdachte situaties. Zij moeten elkaar waarschuwen en de politie bellen.

Volgens een woordvoerder van Cumela gaan de dieven vaak eerst rondkijken voordat zij hun slag slaan. Als agrariërs dat zien, adviseert de organisatie hen aan te spreken. Maar dat wel voorzichtig te doen. Ook het noteren van kentekenplaten wordt aanbevolen. Verder adviseert Cumela gps-systemen ’s nachts van de machines te halen en die op een veilige plek te bewaren.

De registratie van serienummers van de systemen is ook van groot belang. Bij diefstal is het serienummer van een apparaat nodig om via de fabrikant, licenties te kunnen blokkeren. Bovendien zijn serienummers van de apparaten nodig voor de aangifte bij de politie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel