Zeewolde Liberaal wil onderzoek naar uitbuiting arbeidsmigranten

ZEEWOLDE • Do 11 juli 2019 | 11:12 • Donderdag 11 juli 2019 | 11:12

Zeewolde Liberaal wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de woonomstandigheden van arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg. De partij wil verder weten wat het college van burgemeester en wethouders doet om een einde te maken aan die erbarmelijke omstandigheden. Ook vraagt Zeewolde Liberaal aan het college of het van de situatie op de hoogte was.

Eerder deze week kaartte vakbond FNV de wantoestanden aan bij de gemeente. Volgens de FNV is het probleem dat veel uitzendbureaus niet alleen werkgever zijn, maar ook verhuurder van huizen waar arbeidsmigranten wonen. De migranten zitten vaak met meerdere vreemden in een kleine ruimte. De veelal hoge huur wordt van hun loon afgetrokken en ook krijgen ze boetes voor kleine beschadigingen, als ze hun fietssleutel kwijt zijn of als ze een vuilnisbak verkeerd plaatsen. De FNV noemt het een moderne vorm van slavernij.

Niet op de hoogte
Loco-burgemeester Winnie Prins zei eerder deze week dat de gemeente niet op de hoogte was en er ook niets aan kan doen, omdat er geen wet- en regelgeving is die de gemeente daarbij kan helpen. Maar Zeewolde Liberaal zegt dat de gemeente er wel degelijk voor moet zorgen dat haar inwoners een goed en veilig thuis hebben.

Ook zeggen arbeidsmigranten dat ze zich graag bij de gemeente Zeewolde willen inschrijven als inwoner, maar werkgevers hen dat verbieden. Zeewolde Liberaal vindt dat ernstig en wil van de gemeente weten hoeveel arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg wonen en hoeveel van hen bij de gemeente zijn ingeschreven.

Uitzendbureaus zeggen zich niet te herkennen in de kritiek of waren niet bereikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel